MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Microsistem inovativ realizat de ICPE-CA

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în calitate de coordonator şi în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Universitatea Transilvania – Braşov şi SC. Intergis SRL, derulează un proiect care se referă la un microsistem de tip GMR/ valvă de spin, cu straturi nanometrice de fixare a spinilor. Microsistemul este o structură monolitică, sub forma unui strat subţire, feromagnetic, fiind magnetic anizotrop, realizat prin metodele specifice nanotehnologiei.

Aplicaţiile microsistemului sunt în industria auto şi în sistemele de monitorizare a mediului, prin senzori de rotaţie, de câmp magnetic, de câmp electric şi de poziţie unghiulară.
Avantajele microsistemului realizat de ICPE-CA constau în: stabilitate termică foarte bună a semnalului electric; lipsa histerezisului magnetic; curenţii de alimentare sunt mai mici de 10mA, în regim de curent continuu; coeficienţii de demagnetizare sunt identici, după orice direcţie a câmpului magnetic; capacitate de cuplare în circuitele integrate.

Tehnologia microsistemului de tip GMR, utilizată de ICPE-CA, este inovativă şi s-a aplicat pentru „Microsenzorul magneto rezistiv de rotaţie”, pentru care a şi primit medalia de argint la Salonul Internaţional de Invenţii, Cercetare Stiinţifică şi Tehnologii Noi – INVENTIKA 2008.

aparut in: Market Watch, pe 15 iulie 2009.

×