MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Materiale noi marca ICPE-CA

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – Cercetari Avansate (ICPE-CA) a adus la Targul de la Hanovra 2010 3 produse proprii de ultima ora cu tehnologia de fabricare si utilizare – cum este cazul sistemului de verificare a autenticitatii produsului, dar si metale cu proprietati speciale pentru cabluri anti-chiciura sau metale cu proprietati magnetice, biocompatibile, pentru fixarea unor lucrari stomatologice. Cele 3 materiale sunt descrise in materialul video pe care il puteti urmari in inregistrarea din drepta paginii de d-na dr.ing. Mirela Codescu, de la Laboratorul de materiale magnetice, ICPE-CA.

Microfirelele feromagnetice izolate in sticla, pot fi introduse ca material de umplutura intr-un material compozit , intr-o matrice celulozica. Tehnologia utilizata pentru obtinerea microfirelor este – deocamdata – prohibitiva pentru cei care ar putea incerca contrafacerea. Se poate aplica in domeniul producerii alcoolului, a tigarilor sau pentru autentificarea unui bilet la un meci de fotbal in deplasare.

Sistemul de autentificare pe baza materialelor noi, utilizat de ICPE-CA, este de 2 feluri – poate autentifica un obiect prin da/nu sau poate inmagazina in microfirele metalizate o informatie care se poate citi ulterior.

Producerea hartiei care sa contina elemente de identificare/autentificare nu este complicata, ne asigura d-na dr.ing. Mirela Codescu, daca ai un furnizor de asemenea fibre (am descoperit imediat doi asemenea furnizori in standul ANCS de la Targul de la Hanovra: ICPE-CA si Institutul pentru Fizica Tehnica din Iasi). Firele metalice nu interactioneaza cu masa celulozica, fiind trase in sticla. „Odata ce producatorul isi regleaza parametrii de proces – nu este complicat”.

Costurile acestui tip de securizare? Va trebuie cam 200-300 g de fire la tona de hartie, surplusul de cost ar fi de 50-70% fata de costul hartiei obisnuite, avantajele pentru producatorii care pierd in urma contrafacerii este evident.

Un alt exponat al ICPE-CA la Targul de la Hanovra este un cablu pentru linii de inalta tensiune care nu permite asezarea chiciurii pe el (vezi si Cablu inteligent antichiciura). Este rezultatul unui proiect de cercetare la care cu ICPE-CA au colaborat ICEMENERG si Universitatea Politehnica Bucuresti si care se va finaliza anul acesta. Secretul este unul din firele din manunchiul care formeaza cablul – este dintr-un material nou, cu proprietati termo-magnetice deosebite. Este un aliaj cu temperatura Curie apropiata de a chiciurei, astfel incat in prezenta campului electromagnetic creat de cablu in sine, aliajul isi poate modifica temperatura si produce cresterea temperaturii locale si topeste chiciura. Pana la incheierea proiectului mai sunt prevazute cateva instante de testare a proprietatilor cablului. Viitorul produs este promovat de ICPE-CA prin conferinte, propriul centru de transfer tehnologic si participarea la un program BizNet.

Un al treilea material nou este folosit pentru un sistem magnetic de fixare a protezelor, care are o parte de circuit magnetic, de dimensiuni foarte mici, cativa milimetri – care creeaza o forta magnetica suficient de mare pentru a mentine proteza pe locul ei. Circuitul magnetic este legat la o parte cu pivot, cu acoperire prin aurire sau borura de titan, astfel incat retentia lui in tesut sa fie asigurata. Solutia este rezultatul consultarilor cu medici de la Universitatea de Medicina, Facultatea de Stomatologie, care spun ca aceasta tendinta capata amploare, este mult mai usor de intretinut o proteza in acest sistem, oferind mai multa independenta si mobilitate utilizatorului.

aparut in: Fabrica de Bani, pe 27 aprilie 2010.

×