MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

ICPE-CA demonstreaza ca cercetarea poate oferi solutii de survolare a crizei

Asa cum publicatia noastra semnala în editiile trecute, cercetarea poate oferi solutii pentru depasirea efectelor crizei economice. Cel mai recent exemplu este oferit de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA.

Condus de ani buni cu pricepere de Wilhelm Kappel, instututul se remarca în peisajul autohton prin procentajul foarte mare de rezultate aplicate în economie, fapt pe care l-am semnalat de cate ori am avut ocazia. Mai nou, ICPE-CA a deschis un nou drum: a creat un birou de presa care semnaleaza periodic cele mai noi tehnologii realizate si, fapt extrem de important, implementate în subreda economie romaneasca. Iata, în continuare, cateva exemple care, credem noi, ar trebui sa le dea serios de gandit celor care decid zilele acestea bugetul alocat cercetarii.

Stand pentru Atelierele Grivita

ICPE-CA anunta ca, în colaborare cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Institutul de Mecanica Solidului al Academiei Romane si S.C. Atelierele CFR Grivita S.A. Bucuresti, a realizat un stand pentru testarea si diagnosticarea computerizata a amortizoarelor pentru vehiculele feroviare. Standul a fost creat pentru îmbunatatirea performantelor transportului feroviar si pentru cresterea sigurantei circulatiei si confortului calatorilor.

Noutatea produsului reiese din automatizarea întregului proces de testare a amortizoarelor si din faptul ca se pot seta vitezele de testare fixe si variabile.

Tehnologia standului a fost transferata tehnologic de ICPE-CA catre partenerul, dar si beneficiarul S.C. Atelierele Grivita S.A.

Doua noi tehnologii pentru SC ROFEP SA Urziceni

Institutul a finalizat recent transferarea a doua tehnologii catre SC ROFEP SA Urziceni.

Prima dintre ele consta în înlocuirea grafitului în retetele de materiale carbonice de tip EGR, BGR, CDR, MGR, cu alte sorturi de grafit decat cel indigen, acestea corelandu-se cu celelalte materii prime.

A doua tehnologie a vizat înlocuirea plumbului în retetele de MGR. „Noutatea acestei metode consta în posibilitatea de continuare a productiei de materiale carbonice (perii electrice) cu grafit din import, în conditiile în care, în Romania, nu se mai produce grafit din motive ecologice. Prin înlocuirea plumbului în retetele de MGR s-a obtinut alinierea Romaniei la normele ecologice europene privind utilizarea plumbului. De asemenea, prin transferarea tehnologiilor ICPE-CA catre ROFEP SA s-a mentinut furnizarea de perii electrice de la ROFEP SA catre un alt utilizator din tara, realizandu-se, în acest fel, pastrarea multor locuri de munca la nivel national. Trebuie precizat ca, din transferul acestor tehnologii ROFEP SA a avut încasari de circa 300.000 lei.

Beneficiile acestor transferuri tehnologice ale ICPE-CA sunt foarte importante, deoarece s-a reusit mentinerea multor locuri de munca dar si crearea unui cadru ecologic de dezvoltare a acestor bunuri si servicii”, se arata în comunicatul sosit pe adresa redactiei.

Material ceramic nou pentru implanturile dentare

ICPE-CA anunta ca a dezvoltat un material ceramic poros, biocompatibil, pe baza de fosfat tricalcic. Recent, materialul a fost utilizat cu succes în cadrul unei interventii stomatologice prin care s-a urmarit realizarea unei baze solide, în care sa se poata integra ulterior un implant dentar, cu asigurarea unei functii corespunzatoare a acestuia pe termen lung.

„Fosfatul tricalcic este unul dintre cele mai folosite biomateriale ceramice, fiind cunoscut pentru calitatile sale regenerative în defectele osoase, accelerand vindecarea lor. Functia acestui material este de suport pentru tesutul osos, permitand, pe suprafata lui, aparitia si dezvoltarea de os nou. Se utilizeaza, în mod curent, în chirurgia ortopedica si buco-maxilo-faciala.
Avantajul produsului obtinut de ICPE-CA este pretul mai mic comparativ cu cel din import”, spun autorii.

Nanocompozit magnetic pentru diagnosticarea tumorilor maligne

ICPE-CA, în colaborare cu UMFCD, UPB, Academia Romana – Filiala Timisoara si INCDTIM Cluj, a realizat un nanocompozit magnetic de tip fier-zaharida, Biomag. Acesta se prezinta sub forma unei solutii coloidale, putand fi utilizat în diagnosticarea tumorilor maligne.

„Produsul reprezinta o noutate atat în plan local, cat si international, deoarece nu este invaziv, nu prezinta toxicitate pentru celulele sanatoase, înlatura efectele produse de iradierea produsa de varianta clasica de diagnosticare a cancerului. Nanocompozitul poate fi folosit si pentru tratamentul tumorilor maligne prin hipertermie si la transportul tintit al medicamentelor, prin utilizarea unui camp magnetic oscilant”, spun cei de la ICPE-CA.

Centrul de transfer tehnologic da primele roade

Institutul a creat în aprilie 2004 Centrul de Transfer Tehnologic CTT ICPE – CA. „Misiunea centrului este de a asista industria romaneasca, în primul rand IMM-urile, prin sprijinirea inovarii si transferului tehnologic în activitati de inginerie electrica, pentru a deveni competitive la nivel local si global”, se arata în comunicatul sosit pe adresa redactiei.

De la înfiintarea sa si pana în prezent, CTT ICPE-CA a finalizat 6 transferuri tehnologice, beneficiarul ultimului transfer fiind SC ROSEAL SA- Odorheiul Secuiesc.

„Transferul a avut la baza un material compozit carbon/ceramica. Rezultatele obtinute în acest proiect, tehnologia de obtinere a materialului compozit carbon/ceramica si utilizarea sa pentru realizarea unui produs deosebit, rezistor volumic neinductiv, sunt protejate de doua brevete de inventie detinute de INCDIE ICPE-CA.

Rezistorul volumic neinductiv este o piesa componenta a instalatiilor de protectie electrica a vagoanelor de calatori, avantajele utilizarii lui fiind: siguranta mare în functionare, fara pelicula sau fir care sa se strapunga; capacitatea de a rezista la suprasarcini de scurta durata si la pulsuri mari de putere; disipare foarte buna la puteri si energii mari.

Tehnologia de productie a rezistorilor volumici neinductivi utilizata de ICPE-CA este foarte importanta deoarece este ecologica, atat din punctul de vedere al mediului de lucru cat si al mediului înconjurator”, se mai arata în comunicat.

aparut in: TopBusiness, pe 19 februarie 2009.

×