MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in Octombrie 2017

Simpozion desfășurat la sediul AGIR în cinstea Prof. dr. ing. Alexandru FRANSUA pentru întreaga sa carieră.

COMUNICAT DE PRESA
31 octombrie 2017

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a organizat recent, in parteneriat cu Liceul International de Informatica Bucuresti, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Colegiul National Bilingv George Cosbuc si partenerul media Radio Romania Cultural, cu sprijinul Ministerului Cercetarii si Inovarii, a doua editie a mesei rotunde JOC SI CERCETARE STIINTIFICA.
Masa rotunda a fost deschisa de directorul adjunct al Liceului International de Informatica, dl. Iusein Ervin, si de coordonatorul Centrului pentru Initiere in Cercetarea Stiintifica a Tinerilor “Alexandru Proca”, dl. Mircea Ignat. Obiectivul principal al mesei rotunde l-a reprezentat evidentierea rolului pe care il are jocul in cercetarea stiintifica, ca vector al creativitatii si inovarii.
Lucrarile prezentate au atins aspecte precum: psihologia jocului; jocul si cercetarea stiintifica; joc, educatie si supercivilizatii; artele si jocul.
La eveniment au participat reprezentanti ai mediului stiintific, psihologi, profesori, elevi si, nu in ultimul rand, mass-media.

BIROUL DE PRESA ICPE-CA

goodagency.rowebpr.roromania24.netcentruldepresa.roportalziare.rodiacaf.comfeedler.rowebpr.ro

COMUNICAT DE PRESA
10 octombrie 2017

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu ICMET Craiova si Institutul de Cercetari pentru Acoperiri Avansate ICAA, a derulat si finalizat proiectul PNII „Ulei electroizolant prietenos mediului, pentru echipamente electrice”.
Partenerii proiectului au abordat problematica inlocuirii uleiurilor existente de transformator din echipamentele electrice (sunt produse derivate din titei, foarte greu biodegradabile ce emana poluanti toxici in timpul exploatarii si prezinta risc ridicat de explozii urmate de incendii devastatoare).
Urmare a cercetarilor complexe intreprinse a fost conceput si realizat un fluid electroizolant absolut prietenos mediului, uşor biodegradabil in cazul unor deversari accidentale, obtinut din resurse regenerabile, fara produse secundare nevalorificabile si/sau deseuri tehnologice.
Din beneficiile uleiului obtinut in cadrul proiectului putem enumera: este un produs prietenos mediului; fata de uleiurile traditionale prezinta siguranta sporita in exploatare, avand punctul de inflamabilitate de doua ori mai ridicat, ceea ce face ca riscul exploziilor urmate de incendii devastatoare sa fie substantial diminuat; are compatibilitate sporita cu materialele din transformator – nu corodeaza cuprul si nu degradeaza sistemul de izolatie (formarea de produşi toxici in urma degradarii hartiei de izolatie de 10 ori mai mica decat la uleiurile traditionale) – ceea ce face ca siguranta si durata de exploatare a transformatoarelor sa creasca substantial.
Pentru ca evenimente nedorite ca cele din 22 aprilie 2017 din Botosani sa devina doar amintiri este necesar ca noul produs sa fie certificat si introdus in fabricatie curenta si, evident, sa fie introdus atat in transformatoarele noi cat si in cele in exploatare, eliminandu-se cele aproximativ 200 de tone de uleiuri minerale importate, periculoase pentru mediu.

BIROUL DE PRESA ICPE-CA

adpres.netultima-ora.rofeedler.roasiiromani.comwebpr.rocentruldepresa.roecomunicate.ro,comunicatedepresa.com.romarketingromania.roeconomistul.rostiintasitehnica.com

Cercetătorii vor să îi consilieze pe politicieni ca să nu mai facă legi „bâjbâite”

Mai mulți cercetători vor să îi consilieze pe politicieni atunci când aceștia pregătesc legi de infrastructură sau în domeniile medical, agricol, economic.
Într-o sală de conferințe de la Academia de Științe Tehnice din România își spun discursurile de început cercetătorii invitați din peste 20 de țări. S-au adunat pentru conferința „Consultanță științifică pentru politicieni cu ajutorul Academiilor Europene”. Niciun politician român nu e prezent.
Autostrăzi, suspendate sau nu, pasaje rămase în aer, trenuri de mare viteză, hidrocentrale, spitale. Toate sunt proiecte care ar necesita expertiza unor oameni de știință, încă din stadiul conceperii proiectelor de politici publice. Nu se întâmplă asta acum.
Așa că inginerii, medicii, economiști, cercetătorii din structura SAPEA – Science Advice for Policy by European Academies – încearcă să-i ajute și pe români să se implice în viața publică. Oamenii de știință români recunosc însă că oricât de deschiși au fost, nu s-au îngrămădit politicienii la ușa lor.

libertatea.ro

Joc și Cercetare Științifică Joc și Cercetare Științifică Prezentarea Proiectului Dl. Lingvay Iosif

 

×