Comunicat de presa – 17 decenbrie 2012
În perioada 13-14 decembrie 2012, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA din Bucuresti a organizat workshop-ul cu tema „Avans Tehnologic in Energia Regenerabila”, la Hotelul Jiul din Municipiul Craiova.
Workshop-ul face parte dintr-o serie de evenimente sustinute în cadrul proiectului nr. 2(3i)-3.2-4 MIS ETC 222, cu titlul „Cooperare româno – bulgara pentru o dezvoltare durabila a resursei umane tinere în domeniul tehnologiilor de energie regenerabila, în scopul depasirii barierelor socio-culturale si a deschiderii oportunitatilor comune pentru obtinerea unui loc de munca de-a lungul zonei de frontiera”, proiect finantat prin Programul de cooperare transfrontaliera România – Bulgaria 2007 – 2013.
Evenimentul a prilejuit dezbateri din domeniul energiilor regenerabile si totodata a creat oportunitatea stabilirii de noi contacte pentru demararea de proiecte comune în domeniul energiilor regenerabile cu reprezentantii institutiilor partenere în proiect: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA din Bucuresti; Academia Navala „Mircea cel Batrân” din Constanta; Universitatea „Anghel Kanchev” din Ruse; Agentia Municipala pentru Energie – Ruse.
La eveniment au participat peste 150 de persoane, reprezentanti ai institutiilor si organismelor din domen iul energiilor regenerabile, IMM-uri care activeaza in domeniu, reprezentanti ai institutiilor de invatamant preuniversitar si universitar, precum si un numar important de studenti si elevi din Municipiul Craiova, care cu aceasta ocazie au aflat de posibilitatiile oferite de proiect.
Detalii suplimentare privind proiectul nr. 2(3i)-3.2-4 MIS ETC 222, precum si informatii utile privind locurile de munca disponibile în zona transfrontaliera România-Bulgaria, pot fi accesate pe pagina web a acestuia: www.ro-bul-ret.eu.
Cum a inceput proiectul REACT?
In cadrul mesei rotunde organizate in scopul diseminarii rezultatelor proiectului „REACT – Sistem integrat pentru monitorizare dinamica si alarmare in caz de riscuri tehnologice in zona transfrontaliera Romania-Bulgaria”, organizate pe 18 decembrie la Calarasi, asist. prof. Plamen Manoilov, de la Universitatea „Angel Kanchev” Ruse, a prezentat comunicarea „Granite comune – intelegere reciproca – cooperare comuna”.
Plamen Manoilov a inceput prin a reaminti cum a inceput colaborarea cu colegiide la ICPE CA.
In mai 2009 am fost invitat de un coleg de la universitatea Bucuresti sa tin seminarii in cadrul unui proiect din FP7 – REDICT: Dezvoltare economica regionala in domeniul tehnologiilor de comunictii – proeict in care erau parteneri Romania, Irlanda, Olanda, Franta, Germania – si-a amintit prof. Manoilov. A fost invitat sa prezinte rezultatele colectivului Universitatii din Ruse intr-un proiect intern de cercetare stiintifica. Cu aceasta ocazie, l-a cunoscut pe Ion Ivan de la ICPE CA, care i-a propus sa colaboreze intr-un proict nou.
Am discutat tema noului proiect si pasii de intreprins si am ajuns la un acord; am prezentat proiectul la Universitatea din Ruse, s-a format un colectiv de proiect, am pregastit documentatia pentru proiect, am vorbit mult cu colegii romani, am clarificat lucrurile, apoi – timp de 1 an si jumatate – am asteptat; si cand aproape am pierdut speranta finantarii proiectului, in decembrie 2010 proiectul a fost aprobta – a povestit prof. Manoilov.
Care este aportul Universitatii din Ruse in proiect?
Universitatea din Ruse este partenerul 4 in proiect – a explicat prof. Manoilov. Am facut o cercetare privind corespondenta intre legislatia Bulgariei si a UE in privinta mediului. Am identificat sursele potentiale de poluare industriala in partea bulgara a zonei transfrontaliere. Am stabilit efectele nedorite ale poluatii industriale asupra aerului si apei. Am identificat organizatiile ce trebuie monitorizate pentru mediul inconjurator si am identificat punctele de monitorizat in regiune. Am descris poluantii si am recomandat senzori pentru monitorizarea calitatii aerului si apei.
Avem un colectiv de 3 persoane – ingineri, cu specialitate fizica, comunicatii, automatizari si softwere. Nu suntem specialisti in ecologie, de aceea am limitat rolul nostru la o cercetare si am recomandat solutii si senzori. Am lasat sistemul de avertizare timpurie colegilor specialisti in domeniu.
Am creat o baza de date in urma monitorizarii aerului si apei in perioada 2008-2010, baza de date care va fi actualizata.
Am facut informare pentru elaborarea unui plan comun de actiune in caz de accident in zona transfrontaliera.
Am participat la realizarea brosurii si site-ului proiectului, la studii privind nivelul de informare a populatiei in caz de avarii industriale si masuri ce trebuie luate in asemenea situatii.
***
In continuarea lucrarilor mesei rotunde, dr. ing. Constantin Vilcu, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, a prezentat comunicarea ‘Proiect de sistem integrat pentru monitorizare poluanti apa/aer si avertizare in caz de poluare industriala accidentala’, iar ing. Virgil Criste, de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industriala ECOIND – comunicarea ‘Proiect de plan de interventie in caz de poluare industriala accidentala ing. Virgil Criste, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industriala’.
In incheiere, dr ing. Georgeta Alecu (ICPE-CA) adorit sa sublinieze doua idei pentru a puncta realizarile proiectului:
Sistemul de monitorizare a factorilor de mediu – apa si aer – e un sistem unic, diferit de tot ce exista pe piata. Are doua caraceristici: e un sistem dual, se ralizeaza monitorizarea simultana a calitatii apei si aerului, e un sistem flexibil, poate fi aplicat pe intreaga arie transfrontaliera dunareana, dar si pentru module mai mici – judet/district, cu extindere la 2 – 3, pana la intreaga arie transfrontaliera. In completarea sa vine planul coun de interventie, cu procedurile de interventie in timp real.
Andrei Teleleu, din partea Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate a subliniat faptul ca inovarea este una din solutiile prin care zona transfrontaliera Romania-Bulgaria va avea o crestere sustenabila economica, o creser care in final se va vedea in cresterea nivelului de trai. sunt 3 domenii in zona in care e mult loc de mai bine – potentialouol energetic al D, turism si agricultura.
Cele doua maluri ale Dunairi au in comun inovarea, transferul tehnologic si evident si investirea in solutii noi. Proiectele dezvoltate de FDCL vizeaza- ca in curand rezultatele sa se vada in practica.
Aparut in Fabricadebani.
Ce este proiectul REACT?
La Calarasi se desfasoara masa rotunda „REACT – Sistem integrat pentru monitorizare dinamica si alarmare in caz de riscuri tehnologice in zona transfrontaliera Romania-Bulgaria” organizata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA Bucuresti in cadrul proiectului REACT.
Dupa ce a salutat prezenta la eveniment a reprezentantilor Primariei Calarasi, Consiliului Judetean, Garzii de Mediu, Inspectoratului pentru situatii de urgenta, a agentilor economisi si a colegilor de la Ruse, dr ing. Georgeta Alecu (ICPE-CA) a facut o prezentare a proiectului REACT, in comunicarea intitulata ‘Obiective, activitati, rezultate ale proiectului REACT – Sistem integrat de monitorizare dinamica si de avertizare pentru riscurile tehnologice din zona transfrontaliera Romania-Bulgaria’.
Proiectul REACT face parte din programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria, cofinantat de UE prin fondul pentru dezvoltare regionala.
Autoritate de management este Ministerul dezvoltarii regionale si turismului din Romania, iar din partea bulgara – Ministerul dezvoltarii regionale si lucrarilor publice.
Parteneri in proiect sunt 3 entitati din Romania si 2 din Bulgaria: ICPE-CA, coordonator al proiectului, Institutul national de cercetare-dezvoltare pentru ecologie industriala – ECOIND Bucuresti, Institutul national de cercetare-dezvoltare turbomotoare COMOTI Bucuresti, iar cei doi parteneri bulgari sunt Universitatea Angel Kanchev din Ruse si Asociatia municipalitatilor dunarene din Belene.
Aria eligibila a proiectului – 13 judete/districte din Rommania si Bulgaria.
Obiectivul general al proiectului – protectia mediului, gestionarea eficienta a riscurilor tehnologice si interventii in situatii de urgenta.
Printre activitatile principale ale proiectului se numara realizarea unui studiu complex – descrierea arealului geografic si identificarea agentilor economici a caror activitate prezinta riscul de poluare accidentala; – analiza tehnica a situatiei actuale in conformitate cu directivele europene.
Au fost identificate punctele fierbinti pentru posibila poluare a apei si aerului – pentru care s-a realizat baza de date necesara monitorizarii.
S-au realizat campanii de monitorizare a calitatii apei si aerului din zonele fierbinti, precum si campanii de investigare a populatiei din zona eligibila – pentru a vedea dacapopulatia stie cum sa actioneze in caz de accidente industriale.
Proiectarea sistemului de monitorizare dinamica in timp real – definirea cerintelor pentru siuatii de monitorizare, identificarea de senzori pentru fiecare tip de poluant, solutii soft si hard pentru accesarea bazei de date.
Au fost facute planuri de interventii in caz de poluare accidentala, planuri de interventie, proceduri comune.
Activitatea finala din proiect este popularizarea rezultatelor – realizata prin actuala (ultima) masa rotunda, organizata dupa ce avut vut loc alte intalniri, in Romania si in Bulgaria.
In cadrul proiectului a fost realizat si un site dedicat trilingv – in romana, bulgara, engleza.
In continuare, in prima parte a mesei rotunde, dr.ing. Carol Lehr, de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industriala ECOIND Bucuresti, a prezentat doua studii de caz – accident in urma caruia a rezultat o poluare cu amoniac; accident care a provocat o scurgere de la un depozit de hidrogen sulfurat de 45 de tone.
Aparut in Fabricadebani.