MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2011 Martie

Comunicat de presa

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA saluta initiativa legislativa a Senatului conform careia toate produsele alimentare vor fi etichetate cu cate o bulina verde, portocalie sau rosie, bulina ce va marca gradul de siguranta alimentara a produselor.
Anticipand aceasta nevoie reala pentru siguranta consumatorilor, ICPE-CA, impreuna cu o firma colaboratoare din Israel, este pregatit, in baza cercetarilor desfasurate in ultimii ani, sa introduca pe piata bulina indicator a calitatii produselor alimentare si nu numai.
Aceasta bulina indicator poate fi utilizata atat in industria alimentara, in special pentru produsele perisabile (carne, lactate, mezeluri etc), cat si pentru produsele farmacologice, fiind o garantie a calitatii lor.
Principiul de functionare a bulinei indicator este dat de schimbarea culorii indicatorului la variatia, in timp, a temperaturii.
Avantajele acestei buline reies din vizualizarea gradului de degradare a calitatii produselor pe traseul producator- consumator, constatarea cantitatii de aditivi introdusi pentru cresterea duratei de viata a produselor si, nu in ultimul rand, stoparea reintroducerii in fabricatie sau consum a alimentelor degradate.
Avand in vedere cele prezentate anterior, precum si faptul ca aceasta bulina-indicator poate fi realizata la un pret redus, ICPE-CA supune atentiei forurilor competente posibilitatea de largire a initiativei legislative privind etichetarea produselor cu introducerea acestor markeri alimentari ai perisabilitatii produselor alimentare, markeri ce confirma vizual termenul de valabilitate garantat de producator.

Biroul de Presa ICPE-CA

aparut in: Comunicate MediaEComunicateComunicate de Presa MarketWatchNapocaNewsNiuzerZiare pe Net,Advertising4uInfo MulticastStiri AziFabrica de BaniAS Info Agerpres Mobilerss huntAmos NewsDiscard,ConfluenteRevista SingurScientiaPromptMediaAgerPress pe 30.03.2011.

Comunicat de presa

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a abordat pintre directiile sale prioritare de cercetare si aspecte legate de imbunatatirea parametrilor materialelor polimerice.
Avand in vedere faptul ca materialele polimerice sunt utilizate în energetica nucleara pentru fabricarea de izolatii electrice, amortizoare de vibratii, membrane separatoare pentru circuitele de racire, garnituri de etansare pentru delimitarea zonelor cu risc de contaminare sau pentru agregatele generatoare de energie termica si electrica, problema principala care apare in folosirea acestor materiale este legata de securitatea si mentinerea constanta a calitatii lor nominale.
Cauzele principale ale degradarii accelerate a materialelor polimerice, si implicit a limitarii drastice a timpului de utilizare, sunt caldura, energia radiatiilor, oxigenul si, nu in ultimul rand, ac?iunile directe ale solicitarilor mecanice, termice si chimice.
Luand in considerare aceste aspecte, in laboratoarele ICPE-CA, cu ajutorul experientei acumulate in decursul a cel pu?in 20 de ani de activitate, s-au creat premisele dezvoltarii materialelor polimerice primare prin aditivarea lor cu compusi antioxidanti, compusi cu eficienta ridicata in mentinerea integritatii fizice si chimice a materialului de baza.
Solutia dezvoltata de ICPE-CA se refera la introducerea in compozi?ia produselor, inca din etapa de fabricatie, a unor aditivi eficienti, antioxidanti specifici, care sa blocheze pe un interval de timp cat mai lung procesul de imbatranire oxidativa. Concret, acesti compusi de stabilizare vor intarzia deprecierea materialului, ceea ce va conduce la o perioada de garantie mai lunga, in functie de eficienta de stabilizare.
Printr-un proiect derulat de ICPE-CA, in cadrul Programului Na?ional de Inovare, in colaborare cu ROSEAL S. A. Odorheiul Secuiesc a fost elaborata tehnologia de fabricatie a unor repere importante pentru turbinele folosite in centralele nucleare (O ring-uri, membrane de etansare, amortizoare) pe baza de elastomeri etilen-propilenici.
In cadrul acestui proiect au fost omologate materiale polimerice modificate cu antioxidanti fenolici eficienti, care extind durata de viat? a materialului de baza la circa 30 de ani in conditiile centralelor nucleare (doza tehnologica si temperatura camerei), sau la 5 – 10 ani in conditii de expunere maxima (temperatura mediului 500C si doze de iradiere de 0,1 – 0,4 kGy/h).
Aceasta performanta poate fi extinsa si in cazul multor altor aplicatii in care mediul de utilizare a produselor polimerice este agresiv, in care deprecierea calitatilor functionale ale materialului are viteze de neacceptat. Prin aditivarea produsului polimeric de baza se asigura, implicit, o frecventa redusa a operatiilor de intretinere, fara a impieta siguranta in exploatare.
Pentru rezultatele inovative obtinute, partenerii consortiului amintit vor demara procedura de obtinere a brevetului de inventie.

aparut in: Comunicate MediaEComunicateComunicate de PresaNiuzerWebPRScience LineRevista Singur,PromptMediaStiri NoiBursa FinanciaraE-Stirea ZileiNews MonsterRadorConfluenteDiscardNewsRingBraila247pe 17.03.2011

ICPE-CA – microgeneratoare neconventionale

ICPE-CA va prezenta la Targul international de la Hanovra 2011 2 tipuri de microgeneratoare care preiau energia din mediul inconjurator si o transforma in energie electrica. Este vorba de un generator care transforma energia mecanica a vibratiilor din mediul inconjurator pe baza efectului piezoelectric si un al doilea generator – de inductie lineara.
Sunt generatoare de microputere, suficienta pentru transmisie wireles si alimentarea unor senzori care pot si montati, de exemplu, in haine pentru a monitoriza parametri medicali ai unei persoane. Ordinul de putere obtinut de aceste generatoare este de 1000 microW, iar eficienta conversiei energiei mecanice in energie electrica ajunge la 90%.
Noutatea produselor consta in utilizarea energiei existente in mediul inconjurator pentru conversie in energie electrica – o tendinta actuala in MEMS. Costul acestor microgeneratoare este mic, iar producerea lor nu ridica probleme tehnologice.
In zona multimedia din drepta imaginii urmariti inregistrarea video a prezentarii celor 2 microgeneratoare neconventionale facute in laboratorul de microgeneratoare neconventionale de dr. Mihai Ignat, seful departamentului Non-conventional Electric Engineering de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA din Bucuresti. De asemenea, urmand linkurile din text puteti consulta fisele care insotesc cele doua tipuri de noi produse ale ICPE-CA.

aparut in: Fabrica de Bani pe 17.03.2011.

ICPE-CA – apa pura la tensiune scazuta

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA) din Bucuresti prezinta in standul ANCS la Targul International de la Hanovra 2011 un modul pentru deionizarea capacitiva a apei.
Poate fi utilizat pentru indepartarea unor compusi ionici din apele reziduale fara consum de acizi/baze, inclusiv a unor materiale anorganice radioactive; tratamentul apei din centrale nucleare (inclusiv in submarine cu propulsie nucleara); obtinerea de apa de mare puritate, necesara in industria semiconductorilor; dedurizarea apei; desalinizarea apei pentru uz agricol; desalinizarea apei de mare, etc.
Tehnologia propusa de ICPE-CA nu necesita aplicarea de presiuni ridicate, ceea ce reduce cerintele si costurile pentru tevi, pompe, etc; are nevoie de o tensiune de numai cativa volti, ceea ce elimina problemele de securitate; are cerinte mai simple pentru electrozi, poate fi operata cu energie obtinuta din surse solare.

aparut in: Fabrica de Bani pe 28.03.2011.

   

Interviuri Radio Romania Cultural:

Director General Wilhelm Kappel – 2 martie 2011 – „Implicarea ICPE-CA in cadrul proiectului FAIR”.
Traian Zaharescu – 4 martie 2011 – „Materiale polimerice pentru industria nucleara”.

Interviuri TVR2:

Carmen Mateescu si Olariu Nicolae – 5 martie 2011 – „Emisiunea Ora de Stiri”.

×