Proiecte
Un Institutut de cercetare bine cunoscut ajută la realizarea unui proiect
Membrii delegaţiei au fost Dragoş Şeuleanu preşedintele Economix News şi preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Inovare, George Bala directorul ANCS (Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică), prof.dr.Wilhelm Kappel directorul INCDIE ICPE CA (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti), Ana Maria Bondar (INCDIE ICPE-CA), Carmen Mateescu (INCDIE ICPE-CA ), precum şi Iulian Iordache (INCDIE ICPE-CA).
Cele două entităţi de renume ajută conducerea oraşului Odorheiu Secuiesc la realizarea unei propuneri de proiect în valoare de 20 de milioane de euro pentru modernizarea unui sistem de încălzire. Modernizarea sistemului de încălzire s-ar putea realiza prin implementarea unei tehnologii de biomasă şi coogenerare (pe baza unei energii primare se realizează producerea în acelaşi timp a energiei electrice şi termice). Acest sistem de încălzire va funcţiona pe baza de materiale biodegradabile organice cum ar fi: deşeuri rezultate din agricultură, silvicultură şi industria alimentară.
În data de 14 ianuarie a avut loc o şedinţă între reprezentanţii primăriei din municipiul Odorheiu Secuiesc şi persoanele mai sus menţionate, şedinţa la care, au fost discutate posibilităţile de accesare a fondurilor, aspectele privind realizarea studiului de fezabilitate şi posibilităţile tehnologice de realizare. În urma modernizări sistemului de încălzire, acesta va fi un sistem avansat, mai eficient şi mai ieftin la care se vor putea conecta viitorii potenţiali consumatori.
Prin implementarea acestui proiect de modernizare a sistemului, preţul încălzirii cu gaze naturale se va reduce semnificativ. În Odorheiu Secuiesc există condiţii favorabile de mediu, pentru funcţionarea unei astfel de centrale pe bază de biomasă, având în vedere cantităţile mari de deşeuri lemnoase solide aflate în acestă regiune.
Exemple din Uniunea Europeană
Multe exemple în Uniunea Europeană demonstrează avantajele sistemului şi astfel de exemple bune trebuie urmate. De exemplu, în oraşul înfrăţit Kristinehamn din Suedia unde condiţiile de mediu sunt foarte asemănătoare cu cele din zonă, 80% dintre locuitori sunt conectaţi la sitemul de încălzire pe bază de biomasă.
Un modern centru de afaceri s-ar putea construi în oraşul nostru
Reprezentanţii oraşelor Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe au discutat despre posibilitatea înfiinţării unui centru de afaceri pe baza Programului Operaţional Regional.
În data de 25 ianuarie primarul oraşului nostru Bunta Levente a participat la o şedinţă cu primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, în cadrul şedinţei au discutat despre posibilitatea realizări a două centre de afaceri în cele două oraşe. La şedinţa au participat şase reprezentanţi ai renumitului institut de cercetare(INCDIE ICPE-CA) care au mai fost în oraşul nostru în data de 14 ianuarie şi domnul Dragoş Şeuleanu preşedintele Economix News şi preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Inovare. Deja în cadrul primei întâlniri s-a discutat despre înfiinţarea unui centru de afaceri modern în oraşul nostru care poate fi realizat prin acccesarea programelor de finaţare. Scopul centrului de afaceri va fi de a promova ideile inovative, ecologice, biotehnologiile precum şi promovarea produselor rezultate în urma aplicării acestor idei.
Cei doi primari consideră că prin realizarea centrului de afaceri se va realiza o dezvoltare economică a oraşului şi a regiunii. Este vorba despre un proiect în valoare de 4-6 milioane de euro, prin care cele două consilii locale împreuna cu mediul de afaceri ar promova dezvoltarea acestor oraşe. Prin intermediul acestui proiect oraşul nostru va beneficia nu numai doar de o dezvoltare economică ci şi de apariţia unei noi constucţii moderne.
„Motorul oraşului este economia” spune primarul oraşului, din punctul lui de vedere scopul centrului de afaceri este de a crea noi locuri de muncă precum şi asigurarea dezvoltării economice a mediului urban.
Articol aparut in: DOLGAINK – ziarul Consiliului Judetean Odorheiu Secuiesc cu aparitie lunara Ianuarie 2010, nr.1, anul II
ICPE-CA performează în LIGA microstructurilor
Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA are o lunga şi vasta experienta în domeniul cercetarii şi dezvoltarii de noi materiale, derulând, în acest sens, un mare numar de proiecte de cercetare. Astfel, în contextul acordului de colaborare dintre INCDIE ICPE-CA, Universitatea Transilvania Brasov şi Institutul National de Cercetare-Dezvoltare IFIN-HH, s-a demarat un proiect care se refera la realizarea şi implementarea în industrie a unor tuburi termice plate. Astazi se dezvolta tehnologii pentru nanomateriale şi nanocompozite în domeniul materialelor metalice multifunctionale, magnetice nanostructurate şi carbonice avansate.
Tuburile termice sunt dispozitive de transfer termic cu o înalta conductivitate termica efectiva. Tubul termic plat, realizat in consortiul amintit, prin autofinantare, are o putere maxima transferabila de 12,5 KW, conductivitatea termica echivalenta în interiorul tubului termic plat fiind de 40-50 de ori mai mare decât cea a cuprului, metalul cu conductivitatea termica cea mai ridicata.
Avantajele tuburilor termice sunt numeroase: capabilitate de transfer termic mare, fata de alte metode pentru aceeaşi masa şi gabarit; flexibilitate în configurarea suprafetei de contact cu sursa calda şi peretele cald; transferarea caldurii fara o cadere de temperatura semnificativa. Tubul termic poate sa functioneze satisfacator în conditii de vid (gravitatie zero), daca este prevazut în interior cu o structura capilara. Functionarea tubului este posibila chiar şi fara surse auxiliare de energie.
Aplicatiile tuburilor termice sunt în microelectronica şi în electronica de putere, în tehnica aerospatiala, în energetica, inclusiv în energetica nucleara, în scopul îmbunatatirii randamentului de transfer termic al sistemelor de racire-termostatare.
Pentru integrarea practica a acestor aplicatii în industrie, ICPE -CA a dezvoltat un laborator capabil sa proceseze micro si nanostructuri electromecanice prin microprelucrari de mare precizie, pe de o parte, si prin tehnologie LIGA, pe de alta parte.
Microprelucrarile de înalta precizie se executa pe un centru de prelucrare în cinci axe, unicat în tara, capabil sa lucreze cu scule de frezat si gaurit cu diametrul minim de 10 µm. Centrul de prelucrare masoara sculele cu un sistem laser, are turatia arborelui principal de 50.000 rpm, incinta de lucru fiind termostatata.
Performantele tehnice ale acestui echipament permit practic realizarea de sculpturi într-un fir de par.
Un alt echipament de exceptie din cadrul institutului este o statie de prelucrat cu laser cu excimeri KrF. Lugimea de unda a laserului, de fabricatie americana este de 248 nm, puterea maxima de 25 W, energia de impuls 600 mJ şi durata impulsului de 30 ns. Sistemul mecanic are 5 grade de libertate (axe) şi asigura o precizie de pozitionare de ±0,005 mm.
Sistemul este dotat cu o camera de vizualizare CCD şi monitor. Poate realiza prelucrari de mare precizie în aproape orice fel de material: metal, sticla, siliciu, plastic, ceramica.
Dispozitivele create prin tehnologia LIGA includ, în general, sisteme microfluidice şi microoptice, microsenzori şi microactuatori. Principalul avantaj al acestei tehnologii este acela ca poate crea structuri cu o rata de aspect (raportul înaltime /latime) foarte mare (pâna la 50/1).Tehnologia LIGA este o combinatie între trei tehnologii de baza: litografia, depunerea electrochimica si matritarea la cald. În ceea ce priveşte destinatia structurilor obtinute, putem opta între a folosi structurile metalice realizate ca piese de sine statatoare, ca şi produs final, sau sa folosim structura mecanica ca şi matrita pentru stantarea la cald.
ICPE-CA este prima companie româneasca care a implementat cu succes procesarea microstructurilor mecanice prin tehnologie LIGA si, din câte stim, institutul nostru este singurul din tara care poate fabrica acest tip de componente.
aparut in: Market Watch, pe 27 februrie 2010.
Realizarea de noi biomateriale cu structuri colagenice supramoleculare dopate cu proprietăţi piezoelectrice, de cristale lichide, electrice şi magnetice, utilizate în bioinginerie
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Pielărie-Încălţăminte, Universitatea Politehnică Bucureşti-Facultatea de Chimie şi Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni Iaşi, a demarat un proiect intitulat „Realizarea de noi biomateriale cu structuri colagenice supramoleculare dopate cu proprietăţi piezoelectrice, de cristale lichide, electrice şi magnetice, utilizate în bioinginerie”.
Prin derularea proiectului amintit, partenerii din consorţiu şi-au propus să realizeze biomateriale cu structuri colagenice supramoleculare şi, totodată, să utilizeze aceste biomateriale în bioinginerie. În cadrul proiectului, au fost elaborate proceduri de caracterizare prin metode de analiza termică (calorimetrie diferenţială dinamică, termogravimetrie, termogravimetrie derivată, analiză termică diferenţială) pentru biomaterialele pe bază de colagen. Aceste metode au fost folosite pentru caracterizarea termică a unor matrici şi membrane de colagen cu dextran fosforilat ce sunt biocompatibile cu celulele osteoblaste.
Utilizând rezultatele obţinute la caracterizarea fizico-chimică a materialelor pe bază de colagen, au fost abordate şi studiate experimental următoarele tipuri de actuatoare şi senzori: actuatori piezoelectrici în variante unistrat si multistrat, actuatori cu lichide, senzori microforţe sau tactili şi senzori de şocuri mecanice.
Aplicaţiile actuatorilor se regăsesc cu succes în biomedicină, pentru monitorizarea vibraţiilor corpului omenesc, în monitorizările necesare în construcţii (poduri, tunele) şi în industria auto.
Pentru aceste domenii de actuatori sau senzori, cu certitudine, partenerii din consorţiul amintit vor solicita brevet de invenţie, urmând ca în fazele următoare ale proiectului să se demareze omologarea a cel puţin un prototip de actuator sau senzor.
aparut in: Stiinta Azi Comunicatemedia.ro, Comunicate de Presa, Fabrica de Bani, Market Watch eComunicate.ro, pe 24 febr.2010.
Reusita a Incubatorului Tehnologic si de Afaceri ICPE-CA, Sucursala Sfantu Gheorghe
Jocurile Olimpice de la Vancouver se vor deschide in data de 12.02.2010 cu un spectacol laser, spectacol ce se va desfasura pe baza unui soft elaborat de doi tineri din Sfantu Gheorghe. Tinerii isi desfasoara activitatea in cadrul firmei SC Savvy SRL. Aceasta reusita este o poveste de succes si pentru Incubatorul Tehnologic si de Afaceri ECOMAT ICPE-CA in cadrul caruia, in anul 2008, firma amintita a fost incubata.
Astfel, in baza programului national „Dezvoltarea infrastructurii de inovare si transfer tehnologic INFRATECH”, initiativa a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica – MECT, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a finalizat in anul 2007 un incubator de afaceri in cadrul Sucursalei ICPE-CA din Sfantu Gheorghe. Acest incubator ofera sprijin pentru infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri din sectorul productiv, inclusiv servicii in domeniul ingineriei electrice.
Firma SC Savvy SRL a fost sprijinita de Incubatorul Tehnologic si de Afaceri ICPE-CA, Sucursala Sfantu Gheorghe, prin asistenta si consultanta de specialitate, prin punerea la dispozitie a unor spatii pentru desfasurarea activitatii la preturi modice, prin servicii de secretariat, prin comunicare (internet, telefonie, fax) si prin accesul firmei la utilitati.
aparut in: Ziarul Stiintelor, Stiinta Azi, Comunicatemedia.ro, Comunicate de Presa, Fabrica de Bani, Market Watch, Top Business, pe 10 febr.2010.
Imbinări de materiale printr-o tehnică specială – sudură prin difuzie
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a finalizat un proiect intitulat: ” Imbinări de materiale printr-o tehnică specială – sudură prin difuzie”.
Sudarea prin difuzie se realizează la o temperatură mai mică decât punctul de topire al materialelor de îmbinat, iar coalescenţa suprafeţelor de contact se produce la presiuni sub cele care ar determina deformarea produsului la nivel macroscopic.
Potenţialul de utilizare a tehnologiei de îmbinare a materialelor prin sudare prin difuzie constă în avantajul acesteia de a fi folosită într-o serie de aplicaţii de îmbinare specializate, pentru care păstrarea stării solide este importantă.
În momentul de faţă, există o cerere crescută de aplicaţii ale sudării prin difuzie în diferite sectoare ale ştiinţei şi în industria aerospaţială, în ingineria de proces, în construcţii de instalaţii, în tehnologia analitică de măsurare, în ingineria electrică şi medicală, în nano- şi microtehnologie şi în optoelectronică.
Astfel, obiectivul proiectului amintit l-a constituit obţinerea de subansamble de materiale, tip „substanţă – substanţă”, cu caracteristici performante.
În cadrul acestui proiect, ICPE-CA a realizat şi definitivat procedurile tehnologice pentru îmbinările între materialele disimilare, cu posibile aplicaţii în industria electrică/electrotehnică, cum ar fi: îmbinări de tip metal – material compozit, din sistemele Ag – AgZnO si Ag – AgSnO2WO3 şi îmbinări de tip metal – metal, din sistemele Cu – Fe, Cu – Ag, Cu – Al şi Al-Ni.
Componentele Cu-Fe îmbinate prin difuzie, pot fi utilizate pentru anumite aplicaţii în industria electrotehnică (de exemplu în condiţiile existenţei unor forţe electromotoare mari), în scopul reducerii consumului de Cu şi îmbunătăţirii performanţelor mecanice ale acestuia.
Componentele Ag-AgZnO si Ag-AgSnO2WO3 realizate corespund solicitărilor impuse de condiţiile de lucru ale contactelor electrice folosite în aparatele electrice de joasă tensiune, benzile Cu-Ag sunt folosite în telefonie, semnalizatoare, stergătoarele de parbriz, iar componentele Cu-Al pot fi ulilizate la turbine, în scopul obţinerii unui contact electric optim între bornele de cupru ale generatorului şi barele din aluminiu.
Rezultatele obţinute de ICPE-CA oferă proiectului un grad înalt de noutate.
aparut in: Market Warch, Comunicatedepresa.ro, Comunicatemedia.ro, Communicate-de-presa.ro, Ecomunicate.ro – 4 februarie 2010, stiintaazi.ro – 7 februarie.
Biomateriale pentru automobile
Cercetatorii romani de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA au pus la punct o noua linie tehnologica de obţinere a biomaterialelor mult mai performante decat materialele convenţionale din momentul de fata. Este vorba de noi materiale cu proprietati mecanice superioare si, in mod special, cu o mai mare rezistenta la soc. Aplicatiile vizeaza domeniul auto, mai precis, amenajarile interioare ale automobilelor.
Proiectul numit „Compozite biodegradabile cu aplicaţii în realizarea amenajărilor interioare ale automobilelor” are drept scop realizarea unui material biocompozit avansat nou, având la bază fibre naturale cu matricea polimerică din polipropilenă modificată sau din răşini, care sa aibă aplicaţii în obţinerea unor elemente necesare interioarelor automobilelor şi a mijloacelor de transport.
In acest demers mai sunt implicate in regim de parteneriat Universitatea din Piteşti – Facultatea de Mecanică şi Tehnologie, S.C. Incubus Consulting SRL, S.C. Amrom Automototive SA, Universitatea Politehnică Bucuresti – Centrul de Cercetare, Proiectare, Service şi Consulting pentru Transportul Auto, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Biologie şi S.C. ICPE-SA.
Până în prezent, rezultatele proiectului s-au concretizat în caracterizarea a 12 recepturi de materiale compozite pe bază de polipropilenă ranforsată cu diferiţi ranforsanţi şi materiale de umplutură, din care s-a ales varianta optimă pentru realizarea profilului auto.
Gradul de noutate al proiectului reiese din realizarea unei noi linii tehnologice de obţinere a acestor biomateriale cu avantaje certe, comparativ cu materialele convenţionale existente în acest moment.
Profilele obţinute din acest material biocompozit (având la bază fibre naturale cu matricea polimerică din polipropilenă modificată) prezintă un avantaj major din punct de vedere al proprietăţilor mecanice şi, în special, pentru o rezistenţă la şoc crescută, caracteristică foarte importantă în industria automobilelor.
Această rezistenţă la şoc marită este dată de combinaţia dintre fibrele naturale şi răşinile termorigide şi termoplastice.
Complexitatea proiectului rezidă in caracterul multidisciplinar al abordării, din diversitatea „unghiurilor” din care este privită elaborarea elementelor de caroserie din materiale compozite (design, capabilitatea materialelor de a satisface testele mecano-climatice, standarde aplicabile domeniului), inclusiv din armonizarea şi omogenizarea echipei de implementare, având în vedere abordările şi metodele specifice diferite domeniului de cercetare din care provin membrii consorţiului.
Pentru perioada următoare, partenerii din consorţiu vor demara acţiunile necesare pentru omologarea şi brevetarea profilului auto obţinut.
aparut in: Fabrica de Bani, ZiarulStiintelor, Stiinta Azi, pe 3 febr.2010.
Interviuri Radio Romania Cultural cu:
Mircea Ignat – 10.02.2010 – Senzor de deplasare inductiv pentru identificarea si monitorizarea alunecarilor de teren.
Sucursala ICPE-CA Sf.Gheorghe – 12.02.2010 – Incubator.
Ivan Ion – 17.02.2010 – Transferuri tehnologice in economie.
Setnescu Radu – 18.02.2010 – Material cu fotoluminescenta sensibila la oxigen.