MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2009 Iunie

Ziua usilor deschise pentru business la ICPE-CA

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a anuntat pentru marti, 30 iunie, incepand de la ora 10,00, ziua portilor deschise pentru institutii.
ICPE-CA a invitat la sediu institutii din administratia cercetarii, institute- partenere, firme cu care a colaborat. Isi va prezenta realizarile din 2008 (puteti consulta Raportul de activitate pe 2008 pe site-ul ICPE-CA) . Isi va prezenta capacitatile laboratoarelor, oferta de servicii.
Daca nu reusiti sa participati, in cursul zilei de maine va vom oferi inregistrarea acestui eveniment, pe care il veti putea accesa aici, in arhiva Competitivitate LIVE!

aparut in: Fabrica de bani, pe 29 iunie 2009.

Invitatie ICPE-CA,

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE -CA va invita sa participati la sesiunea de informare care va fi organizata in data de 30 iunie 2009, ora 10 00, la sediul institutului din Splaiul Unirii 313, sector 3, cladire J, etaj III.
Promovarea rezultatelor cercetarii romanesti si cresterea aplicabilitatii acestora este un deziderat pe care Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica il sustine prin numeroase actiuni precum evenimente de informare, dezbateri, simpozioane, etc. Urmand exemplul acesteia, institutul ICPECA va prezenta public rezultatele activitatii sale de cercetare desfasurata in anul 2008 prin raportul anual de activitate, precum si oferta sa de produse si servicii. Sesiunea va constitui si prilejul organizarii „PORTILOR DESCHISE ale INCDIE ICPE – CA pentru INSTITUTII” concretizate prin vizita in laboratoarele institutului.
Vor fi invitati colaboratori din mediul academic, universitar, institute de cercetare si mediul de afaceri cu scopul de a promova rezultatele celor mai bune proiecte si de a crea premizele unor colaborari viitoare.

aparut in: ANCSANCS, pe 29 iunie 2009.

Ziua Portilor Deschise la ICPE-CA,

INCDIE ICPE-CA anunta organizarea, pe 30 iunie, a unei sesiuni de informare in cadrul careia vor fi prezentate atat raportul anual de activitate, cat si oferta sa de produse si servicii. Sesiunea face parte din evenimentul „Portile Deschise ale INCDIE ICPE-CA pentru institutii”, care le va oferi curiosilor prilejul de a vizita laboratoarele institutului, de a promova rezultatele celor mai bune proiecte si de a crea premizele unor colaborari viitoare.
„Promovarea rezultatelor cercetarii romanesti si cresterea aplicabilitatii acestora in economie este un deziderat pe care Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica il sustine prin numeroase actiuni precum evenimente de informare, dezbateri, simpozioane, etc. Urmand exemplul acesteia, institutul nostru isi propune sa prezinte public rezultatele activitatii sale de cercetare desfasurata in anul 2008″, declara prof. dr. Wilhelm Kappel, director general INCDIE ICPE – CA.
La eveniment sunt asteptati colaboratori din mediul academic, universitar, institute de cercetare si mediul de afaceri, reprezentanti ai presei.

aparut in: TopBusiness, pe 29 iunie 2009.

Locuinte contra electromagnetice

Daca aveti o casa construita langa linii de inalta sau medie tensiune sau – ca in cazul casei maramuresene care a gazduit workshopul organizat de CIT-ENI Romania – langa o statie de transformare, langa Bucuresti, va puneti proteja de eventuale probleme legate de un nivel mai ridicat al radiatiei eletromagnetice cu un material pus la punct de ICPE-CA despre care ne-a vorbit ing.fiz. Iulian Iordache:
Ing. Fiz. Iulian Iordache: Materiale absorbante electromagnetic atat pentru gama de joasa frecventa, cum este cea a statiei de tranformare, cat si pentru ultrainalte frecvente (un emitator). Materialele asigura protectia umana la astfel de campuri electromagnetice. Aceste materiale au eficacitate deosebita – dincolo de 60-70 de decibeli absorbtie in gama de joasa si inalta frecventa. Sunt materiale eficiente si se aplica in strat subtire.

Sunt materiale compozite, cauta sa atenueze fie componenta electromagnetica, fie componenta electrica a campului electromagnetic sau, cel mai bine, ambele componente ale campului electromagnetic. Are loc o disipare a energiei transportate de unda electromagnetica in materialul respectiv. Acesta doar se incalzeste putin disipand energia campului electromagnetic sub forma de energie termica. Astfel impiedica deplasarea undelor electromagnetice spre interiorul casei.
Daca va intereseaza acest tip de materiale adresati-va ICPE-CA, Spaiul Unirii 313. sector 3, Bucuresti.

aparut in: Fabrica de bani, pe 22 iunie 2009.

Porti deschise catre viitor

Intr-o lume obsedata de primejdii imaginare, sufocata de scepticismul marunt, prizoniera a spaimelor atavice, patrunderea intr-un univers diferit, al miracolelor stiintifice este, fara indoiala, un imens privilegiu.
Am beneficiat de el vizitand Institutul national de cercetare-dezvoltare pentru inginerie electrica cu ocazia unei zile speciale, cea a portilor deschise, in care invitatii au avut prilejul sa afle pe viu ce se intampla in spatele zidurilor care adapostec acest institut.
Radacinile lui se pierd in negura vremurilor, despre inginerie electrica vorbindu-se si in secolul al XIX-lea, iar daca construiesti mental un arc peste timp, obligatoriu trebuie sa-l ancorezi si in anii 1952-1953 care marcheaza nasterea primului laborator de materiale ceramice din Romania.
De la acest moment si pana in zilele noastre, progresele sunt greu de imaginat si de cuprins in cuvinte. Daca la vremuri de inceput cineva ar fi vorbit despre nanotehnologie, acel cineva ar fi fost socotit un vizionar de talia lui Jules Verne, sau un sarlatan care se joaca cu vorbele.
Astazi, specialistii acestui nou domeniu vorbesc despre munca lor ca despre ceva firesc, dar inventiile lor sunt atat de speciale, incat deseori nu le sunt luate in seama, pentru ca suna incredibil. Chiar cuvantul in sine, nanotehnologie, are un aer exotic ce sugereaza inginerii neverosimile, greu de inteles.
Pentru ca miracolele la nivel atomic vor reprezenta cea mai mare schimbare a acestui secol, subiectul merita sa fie privit cu mai multa atentie. Nanotehnologia este stiinta de a realiza obiecte lucrand la scara atomilor. Materia prima este alcatuita chiar din atomi si, prin anumite procedee, acestia sunt obligati sa formeze grupuri ce dau calitati speciale materialelor.
Am considerat necesar sa fac aceste succinte precizari pentru a va face o imagine mai apropiata de realitatea locului in care ma aflu. Peste o luna, se vor implini cinci ani de cand, printr-o hotarare de guvern, institutul a devenit institut national de cercetare-dezvoltare (INCD) pentru inginerie electrica, ICPE – Cercetari avansate.
In cateva propozitii, Wilhelm Kappel, directorul general al institutului, sintetizeaza tot ce ar fi de spus in pagini intregi, o istorie condensata, creata si innobilata aici, in locatia de pe malul Dambovitei: „Putem privi inapoi cu multa satisfactie, deoarece toti acesti ani au insemnat un progres continuu, stiintific si tehnologic, economic si social. Progresul stiintific este documentat prin cresterea contributiei noastre la cunoastere, cel tehnologic – de cele 17 cereri de brevete de inventie si cele 15 produse transferate in ultimii doi ani in industrie. Progresul economic este evidentiat de cresterea productivitatii (in 2008 a depasit 175.000 lei pe angajat), iar progresul social, pe langa imbunatatirea conditiilor de lucru si a infrastructurii, in general, este cel mai bine descris de cresterea veniturilor salariale fata de 2007. Aceste facilitati contribuie la atingerea obiectivelor strategice impuse de misiunea asumata a institutului.”
Poate ca notiunea de obiective strategice pare pretioasa, dar este mai reala decat oricand, pentru ca aici nu se cerceteaza de dragul cercetarii in sine, ci totul are aplicabilitate, institutul fiind un real factor de progres in inginerie electrica. Realizarile de aici se adreseaza tuturor societatilor comerciale, slujesc interesele acestora si contribuie la cresterea competitivitatii lor economice in Romania si Europa.
Cel de al patrulea Raport anual ca institut de cercetare-dezvoltare, conceput ca o dare de seama catre Autoritatea nationala pentru cercetare stiintifica (ANCS), impresioneaza prin numarul de proiecte PN II, CEEX, granturi, inovare, programe nucleu si programe internationale, bilaterale si multinationale.
Vorbim de 2008 ca an de varf al institutului, an in care s-au castigat proiecte deosebite in cadrul POS CCE Axa II, trei proiecte FP7 in derulare si care vor contribui la cresterea vizibilitatii internationale, contracte economice si proiecte de cercetare cu IUCN Dubna, CERN Geneva, iar in cadrul consortiului FAIR se pregatesc importante contracte economice pentru anii care vin.
Spuneam ca 2008 a fost un an prolific, institul s-a organizat in grupe de lucru specializate, s-a profitat din plin de structura sa multidisciplinara stabilindu-se cele patru directii de dezvoltare care-i vor asigura notorietatea pe mai departe: materiale noi, generatoare de energie, inginerie electrica neconventionala si noul domeniu, micro si nanotehnologie, in care s-au investit multi bani si inteligenta cat cuprinde.
Toate atelierele impresioneaza si pe masura ce le cunosti, ai impresia ca ai patruns intr-un univers pentru care trebuie sa ai o anumita pregatire pentru a-l putea intelege. Atelierul de nanotehnologie sau statia pilot, cum i se mai spune, pare desprins dintr-o pelicula de fictiune, iar spusele directorului general Wilhelm Kappel, precum ca „astazi suntem in stare sa dam o gaura intr-un fir de par”, fac ca imaginatia s-o ia razna.
Voi mai condensa cateva date si cifre, fara pretentia de a realiza, cum se spune aici, legatura intre nanotehnologie si macroscopie prin microtehnologii… E de spus ca, venind in intampinarea cererilor beneficiarilor, in 2008 s-a lucrat in cadrul a 43 de proiecte, institutul fiind coordonator si al altor 96 de proiecte in parteneriat, creandu-se produse si tehnologii.
Corect este de precizat ca nu exista tema de cercetare care sa nu se finalizeze cu un brevet de inventie. Ca atare, nu mira pe nimeni prezenta institutului la sase targuri de specialitate sau la cele sapte saloane de inventica de la Bucuresti si din Kuweit, nici cele patru medalii de aur, cinci de argint si una de bronz.
Institutul a fost premiat pentru intreaga sa activitate, pentru cea mai eficienta promovare a rezultatelor cercetarii sau pentru calitate-informare. Din partea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, acesta a primit locul II pe Capitala, Trofeul calitatii, locul I la intreprinderi mici si insiruirea mai poate continua.
Inchei cu regretul ca ziarul nu-i carte, pentru a cuprinde tot ce este de spus si nu s-a putut spune. Si totusi, nu pot sari peste latura umana, fara de care toate cate le-ati citit mai sus ar fi fost imposibile. Cresterea potentialului de inovare prin formare profesionala continua si dezvoltarea resurselor umane reprezinta aici nu un punct oarecare intr-un plan de masuri, ci un obiectiv strategic in adevaratul sens al cuvantului.
Intre creatie si perfectionare exista o legatura indestructibila, ceva fara de care nu se poate. Chiar daca ma aflu printre 55 de doctori in stiinte si 40 de doctoranzi, accesul la formarea continua a acestora constituie o prioritate pentru institut, incepand cu colaborarile cu marile universitati din tara si din lume, pana la asigurarea unei multitudini de surse de informare, a unei retele proprii ori a unei biblioteci electronice.
Se munceste si se invata. Intr-o simbioza perfecta, in care visul si fantezia se unesc pentru a crea, explorand profunzimile cunoasterii, noul. Acel nou incorporat in tehnologii inalte, in materiale ale viitorului, in produse care sa impulsioneze dezvoltarea economiei nationale, progresul in general.

aparut in: Afacerea, pe 08-14 iunie 2009.

Ambarcaţiune ecologică cu propulsie electrică, marca ICPE-CA

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în colaborare cu ICPE SA, INCERTRANS, UPB, ANMB – Constanţa şi AFDJ – Galaţi, a conştientizat importanta transportului ecologic şi a finalizat un proiect care vizează o ambarcaţiune cu propulsie electrică, ce va putea fi implementată pe canalele Deltei Dunării, sau pe cursul inferior al Dunării (Lunca Dunării).
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA s-a implicat în găsirea de utilizatori de energie prietenoşi mediului, cunoscând perspectiva epuizării resurselor de combustibili fosili, cât şi influenţa dramatică a acestora asupra climatului global
Ambarcaţiunea realizată, de tip catamaran, este prevăzută cu un sistem de propulsie electrică, având autonomia energetică asigurată din surse energetice regenerabile(solar şi hidraulic). În acest sens, s-a avut în vedere conversia energiei cinetice a cursurilor de ape în energie electrică, prin intermediul unui microhidrogenerator electric care se poziţionează submers, atâta timp cât ambarcaţiunea este ancorată.
De asemenea, s-a mai avut în vedere conversia energiei solare în energie electrică, prin intermediul unor panouri fotovoltaice.
Ambarcaţiunea este prevăzută cu o baterie de acumulatori electrici pentru stocarea energiei, putând să funcţioneze timp de circa 4 ore, cu o viteză maximă de 3m/s.
Suplimentar, pentru siguranţa transportului, în eventualitatea apariţiei unor situaţii neprevăzute, ambarcaţiunea va putea fi echipată şi cu sistemul clasic pe benzină.
Ambarcaţiunea a fost concepută pentru transportul turistic, dar poate fi folosită şi pe lacurile de agrement.

aparut in: Market Watch, pe 12 iunie 2009.

×