ICPE-Cercetari Avansate este astazi un institut national cu capital integral de stat, ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice.
Principalele activitati cuprind: cercetare fundamentala si aplicativ in sectorul ingineriei electrice; inginerie, probe, masuratori, expertize in laborator, in statii pilot si pe teren;
dezvoltare tehnologica in domeniul valorificarii, procesarii deseurilor industriale i reabilitarii ecologice; elaborare de normative tehnice si economice de interes national privind asigurarea cerintelor fundamentale in domeniul ingineriei electrice; elaborare de strategii, asistenta tehnica si consultanta in domeniul ingineriei electrice;
informare, documentare si pregatire de personal in domeniul ingineriei electrice.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA deruleaza, in contextul acordului de colaborare dintre INCDIE ICPE-CA, Universitatea Transilvania Brasov si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare IFIN-HH, un proiect care se refera la realizarea si implementarea in industrie a unor tuburi termice plate.
Tuburile termice sunt dispozitive de transfer termic cu o inalta conductivitate termica efectiva. Ele sunt constituite din incinte inchise ermetic, umplute, dupa evacuarea aerului, cu o anumita cantitate de fluid de lucru.
Astfel, tuburile termice utilizeaza caldura latenta de evaporare a unui fluid de lucru pentru a transfera caldura eficient, la o temperatura aproximativ constanta.
Pe masura ce caldura este preluata de un evaporator din exterior, de la subansamblul racit, fluidul de lucru se evapora, preluand de la evaporator caldura latenta de evaporare.
Tubul termic plat, cu o suprafata a sursei calde de 0,000113 m2, are o putere maxima transferabila de 12,5 KW. Conductivitatea termica echivalenta in interiorul tubului termic plat este de 40-50 de ori mai mare decat cea a cuprului, metal cu conductivitatea termica cea mai ridicata.
Avantajele tuburilor termice sunt numeroase: capabilitate de transfer termic mare, fata de alte metode pentru aceeasi masa si gabarit; flexibilitate in configurarea suprafetei de contact cu sursa calda si peretele cald; transferarea caldurii fara o cadere de temperatura semnificativa. Tubul termic poate sa functioneze satisfacator in conditii de vid (gravitatie zero), daca este prevazut in interior cu o structura capilara. Functionarea tubului este posibila chiar si fara surse auxiliare de energie.
Aplicatiile tuburilor termice sunt in microelectronica si in electronica de putere, in tehnica aerospatiala, in energetica, inclusiv in energetica nucleara, in imbuntatirea randamentului de transfer termic al sistemelor de racire-termostatare a diferitelor echipamente si in recuperarea de energie.
aparut in: Comunicate Media, pe 13 noiembrie 2009.