ICPE-CA lucreaza acum in mod curent cu o tehnologie – inca – unica in Romania. Este asa-numita tehnologie LIGA, de conceptie si productie germana, care permite realizarea de microstructuri mecanice – piese la dimensiuni micro sau prelucrare la nivel micro. Urmariti inregistrarea video din zona multimedia din partea dreapta a acestei pagini. Discutia este inregistrata in ‘camera gri’ a Laboratorului pentru procesarea sistemelor microeletromecanice de la ICPE CA cu seful laboratorului, ing.Cristinel Ilie. Ne-a ajutat pentru o mai buna ilustrare ing.Marius Popa. Mai jos veti regasi fragmente din discutie.
Tehnologia LIGA este destinata procesarii structurilor micromecanice – structuri mici si foarte precise. Este o tehnologie inventata la inceputul anilor ’90 in Germania si combina trei tehnologii deja existente pe piata: o tehnologie de litografiere cu laser, o tehnologie de depuneri galvanice si poate fi utilizata si a treia tehnologie, de matritare la cald (cand este folosita pentru productia de serie mare).
Ce poate sa faca acest complex? De exemplu, sa produca o roata dintata de marimea unui bob de mac (0,5 mm) si cu, sa zicem, 20 de dinti (ganditi-va la dimensiunea unui dinte pe circumferinta unei roti cu diametrul de 0,5 mm). Iar grosimile pot merge de la 50 de micrometri la 400. Precizia de executie coboara pana la 1 micrometru.
Tehnologia se foloseste in medicina in sisteme microfluidice care pot, de exemplu, sa livreze un medicament la punctul dorit si sa-l elibereze treptat. Se foloseste in sisteme medicale de unica folosinta pentru efectuarea rapida a analizelor. Costurile relativ mici ale noilor tehnologii permit productia in masa la preturi accesibile pentru dotarea spitalelor.
Intreprinderile romanesti nu prea sunt la curent cu aceste tehnologii. O solutie ar fi organizarea unor intalniri de informare cu firme din Germania care utilizeaza aceste tehnologii cu mult succes economic. Adesea este vorba de intreprinderi de numai 2-3 oameni. Ar fi utila o intalnire a firmelor din Romania, Germania, cu participarea ICPE-CA. Firma romaneasca poate intelege ce trebuie achizitionat, ce se poate produce, poate lua decizia sa apeleze la ICPE-CA pentru anumite proiecte, aplicatii sau pentru executarea matritelor. Retineti oportunitatile pe care le are aplicarea produselor ICPE-CA realizate cu aceasta tehnologie de catre microintreprinderi.
Proiecte in desfasurare la ICPE-CA in acest laborator: dispozitiv microfluidic de extragere a ADN-ului din sange, generatoare de microbule de aer, destinate aerarii iazurilor si lacurilor, sisteme de actuatori unghiulari de micromotoare cu diametre de 3-4 mm in lucru.
aparut in: Fabrica de bani, – 15 martie 2010