MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Tehnologie de acoperire pe baza de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curatare si antimicrobian, pentru aplicatii in domeniul constructiilor

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPECA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.

INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu S.C. PSV Company S.A. Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie GR.T.POPA Iasi si SETKO Impex SRL, a demarat un proiect intitulat Tehnologie de acoperire pe baza de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curatare si antimicrobian, pentru aplicatii in domeniul constructiilor.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit elaborarea unei tehnologii de acoperire pe baza de materiale, sub forma de solutii nanocoloidale de TiO2 si Ag, cu rol antimicrobian si de auto-curatare pentru suprafetele ceramice, metalice, pentru finisarile interioare si exterioare ale constructiilor.

S-a intentionat, astfel, dezvoltarea unei tehnologii performante apartinand chimiei verzi, tehnologie care sa permita realizarea unui produs nou si a unei game de servicii, cu efecte benefice atat asupra mediului inconjurator si calitatii vietii, cat si promovarea inovarii la nivelul agentilor economici, ca rezultat al valorificarii parteneriatelor cu organizatiile de cercetare care au experienta in domeniul nanotehnologiilor.

Rezultatele obtinute in cadrul proiectului amintit permit dezvoltarea unei noi game de servicii orientate catre piata constructiilor (constructii noi, restaurare finisari exterioare cladiri vechi pentru substraturi din materiale ceramice, metalice, cu multiple aplicatii, inclusiv ca straturi de acoperire pentru materiale de constructii exterioare si interioare, incluzand placi ceramice, tigle, aluminiu, otel zincat si alte substraturi metalice, filme plastice, materiale pentru corturi, sticla, elemente de zidarie din beton, ciment, lacuri si vopsele lavabile, materiale textile, pielarie etc.), in vederea cresterii calitatii vietii si a diminuarii impactului poluarii industriale.

Suplimentar, se are in vedere si prepararea unui produs nou, solutie dispersa nanostructurata fotocatalitica cu rol de auto-curatare si antimicrobian, care sa se poata comercializa si pentru aplicatiile domestice, prin vanzare en-detail.

Pentru rezultatele deosebit de inovative, INCDIE ICPE-CA a depus cerere pentru obtinerea brevetului de inventie.

aparut in: Comunicate Media, pe 8 decembrie 2009.

×