MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Solutie pentru iesirea din criza

Marti, 26 mai 2009, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in parteneriat cu consortiul retelei ROMNET MINAFAB si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a organizat o conferinta de presa cu ocazia lansarii retelei ROMNET-MINAFAB.

Evenimentul, care are loc la sediul CCIR, Bd. Octavian Goga, nr. 2, sector 3, sala Dacia, tronson II, mezanin, a fost deschis de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, vicepresedinte al Camerei Nationale si presedintele CCIB.Au participat, de asemenea, academician Dan Dascalu, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare – Microtehnologie Bucuresti, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare – Mecatronica si Tehnica Masurii Bucuresti, prof. dr. ing. Wilhelm Kappel, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare – Inginerie Electrica CA. Reteaua, conceputa pe model occidental, isi propune sa puna la dispozitia industriei un complex de facilitati destinate micro si nanofabricatiei.

„Romania nu a adoptat o politica industriala bazata pe un model de dezvoltare prin stiinta – inovare – tehnologie. Se impune reforma cercetarii, pentru a putea acorda cercetarea la cerintele economiei. De asemenea, cercetarea aplicativa trebuie sa devina o componenta a domeniului industrial. Trebuie sa se realizeze cat mai rapid un parteneriat activ intre cercetare – IMM-uri – universitati”, apreciaza prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene.

Urmand modelele de succes din tarile dezvoltate (SUA, Franta, Suedia, Canada), se apreciaza ca este nevoie de efectuarea urmatorilor pasi:

• crearea unor centre de cercetare deschise, care sa permita accesul partenerilor din cercetare, educatie, industrie, facilitand cercetarea multidisciplinara, formarea multidisciplinara a specialistilor (in special prin masterat si doctorat), dar si instruirea profesionistilor din industrie, precum si acelerarea procesului de inovare. Un inceput in acest sens a fost lansarea centrului IMT-MINAFAB, deschis cooperarii cu industria, creat de INCD-Microtehnologie (IMT-Bucuresti). Dupa lansarea de la Bucuresti, Centrul a fost prezentat cu succes la Bruxelles, la data de 8 mai 2009;
• crearea unor consortii de organizatii de cercetare care sa ofere industriei o gama larga de servicii complementare, prin utilizarea unor echipamente performante. Acest al doilea pas este facut acum de consortiul ROMNET-MINAFAB, compus din INCD – Microtehnologie Bucuresti, INCD – Mecatronica si Tehnica Masurii Bucuresti, INCD – Inginerie Electrica CA si INCD Fizica Tehnica Iasi.
Aceste institute si-au gasit o platforma comuna, cea de micro si nanotehnologii, cu un spectru foarte larg, de la mecanica de precizie la nanoelectronica. Micro si nanotehnologiile apeleaza la cele mai recente descoperiri din fizica, chimie, biologie si au aplicatii in numeroase industrii, fie ele high-tech sau industrii conventionale.
Reteaua se adreseaza industriei, in general, si IMM-urilor inovative din Romania, in special. Acest tip de consortii functioneaza la nivelul UE. Exista, de asemenea, o platforma tehnologica europeana (MINAM).
• realizarea unor parteneriate intre unele institute de cercetare si universitati, cu atat mai mult cu cat formarea si dezvoltarea resurselor umane ar putea fi un factor limitativ in urmatoarea perioada.
Conferinta de presa se inscrie in ciclul de evenimente organizate de CCIR si CCIB menite nu numai sa apropie mediul academic de mediul economic, ci si sa identifice solutii viabile pentru atenuarea efectelor crizei economico-financiare, cel putin pe anumite paliere ale activitatii economice, prin aplicarea rezultatelor cercetarii, informeaza Biroul de Presa al CCIB.

***

Reprezentantii Consortiului de Retelei ROMNET – MINAFAB sunt:

1. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Microtehnologie Bucuresti, dl. academician Dan Dascalu, STR. EROU IANCU NICOLAE Nr.126A, VOLUNTARI, JUD. ILFOV, COD:077190, tel: 0722.365.103; 021.490.84.12, fax: 021.490.82.38, email: dan.dascalu@imt.ro; ionica.miresteanu@imt.ro
2. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Mecatronica si Tehnica Masurarii Bucuresti, dl. prof. univ.dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, SOS. PANTELIMON NR.6-8, SECTOR 2, BUCURESTI. COD: 021631, tel: 0722.717.558; 021.252.30.68; 021.252.30.69, fax: 021.252.34.37, email: cefin@cefin.ro; geocefin@yahoo.com; incdmtm@incdmtm.ro
3. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Inginerie Electrica CA, dl. prof. dr. ing. Wilhelm Kappel, Str. SPLAIUL UNIRII Nr.313, SECTOR 3, BUCURESTI, COD:030138, tel: 021.346.72.31; 021.346.82.97, fax: 021.346.82.99, email: office@icpe-ca.ro
4. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Fizica Tehnica Iasi, dl. prof. dr. Horia Chiriac, Bd.Mangeron nr. 47, Iasi , COD: 700050, tel: 0232.430.680, fax: 0232.231.132, email: ccti@tuiasi.ro

aparut in: Fabrica de bani, pe 27 mai 2009.

×