MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Sistem informatic pentru analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica

Poluarea mediului inconjurator este o problema importanta, mai ales in timpurile noastre, cu implicatii directe asupra calitatii vietii oamenilor. Din acest motiv, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu S.C. BEIA Consult International, S.C. CEPROCIM SA, S.C. ROSA SA, Universitatea Politehnica Bucuresti si Outsource Management Group, a demarat un proiect denumit Sistem informatic pentru analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica.

Proiectul isi propune sa ofere o solutie duala, informatica si metodologica. Astfel, obiectivul principal al proiectului l-a constituit realizarea si dezvoltarea unei metode de analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica, dar si realizarea unei metodologii de interventie in caz de depasire a limitelor maxim admisibile.

Solutia propusa de partenerii din consortiu este reprezentata de un sistem informatic de monitorizare a calitatii aerului, sistem portabil, ce ofera posibilitatea de a transmite si stoca date in timp real, pe un server, utilizand georeferentierea GPS. In timpul utilizarii sistemului, se obtine o reprezentare cartografica on-line a imisiilor, cu o actualizare permanenta a calitatii aerului. Sistemul asigura compararea cu valorile prag si, atunci cand acestea sunt depasite, afiseaza un mesaj de avertizare.

Pana in prezent, s-a realizat un model experimental care permite achizitia, prelucrarea si interpretarea datelor dintr-un singur punct de masura, si anume a datelor privind concentratia de monoxid de carbon, si raportarea acestora la prevederile standardelor.

Din avantajele sistemului amintim: acoperire cat mai buna a zonei in care se realizeaza monitorizarea, localizare cat mai stabila in punctele de masurare prestabilite, masurare cat mai exacta a concentratiilor poluantilor aerului preselectati si a variatiilor rapide ale acestora, realizarea unei alerte rapide in situatii critice, perioada de operare neasistata cat mai mare, functionalitate in conditii severe de mediu.

Pentru INCDIE ICPECA, valorificarea rezultatelor cercetarii se va materializa printr-un prototip, existand posibilitatea de a oferi astfel de sisteme informatice pentru analiza in timp real a factorilor de risc, cu posibilitatea de extindere si catre alte emisii aer.

In perioada urmatoare, partenerii din consortiu vor demara procedura de obtinere a brevetului de inventie.

aparut in: Comunicate mediaeComunicate.roComunicate-de-presaStiinta aziMarket watchFabrica de bani,- 19 martie 2010

×