MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Se lanseaza proiectul FP7 – BS-ERA.NET

La data de 26 februarie 2009, începând cu ora 9.30, la sediul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, sala 301, are loc reuniunea de lansare a proiectului european „Retea de cooperare stiintifica si tehnologica în regiunea Marii Negre”, cu acronimul: BS-ERA.NET, finantat de cel de-al 7-lea Program Cadru pentru cercetare al Comunitatii Europene (PC7).

România, prin Centrul National de Management Programe, este Coordonatorul proiectului care are o valoare de 2.191.788 EUR ce reprezinta fonduri europene. La proiect participa 17 institutii guvernamentale din 13 state (Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Malta, Republica Moldova, România, Turcia si Ucraina) si un organism international (Centrul International pentru Studii la Marea Neagra). Proiectul are o durata de 3 ani.

Scopul proiectului este ca la sfârsitul celor trei ani de colaborare, statele participante si alte state care doresc sa adere pe parcurs la actiunile proiectului sa lanseze un Program regional de cercetare la Marea Neagra (BSRP) între Uniunea Europeana si statele regiunii Marii Negre. Pentru aceasta cele 17 institutii guvernamentale (ministere pentru cercetare si/sau agentiile lor finantatoare) vor colabora pentru a-si sincroniza programele nationale de cercetare si inovare si în acelasi timp vor identifica alte surse de finantare regionale în care se pot integra, cum ar fi de exemplu, Programul Operational Comun de Cooperare în bazinul Marii Negre 2007-2013, care are un buget de 18,8 milioane euro si este elaborat în parteneriat de România si alte noua state (Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Georgia).

Proiectul BS-ERA.NET a aparut ca urmare a lansarii unui apel la propuneri de proiecte al Comisiei Europene, în 2007, care prevedea actiuni de coordonare în domeniul relatiilor internationale. Centrul National de Management Programe, în colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, raspunzând la vocatia geo-strategica a României în regiunea Marii Negre a initiat demersurile pentru realizarea unei propuneri de proiect care sa dea viata si comunicatului Comisiei „Sinergia la Marea Neagra – o noua initiativa de cooperare regionala”.

aparut in: Fabrica de bani, pe 24 februarie 2009.

×