MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Recesiunea cercetarii romanesti?

În ultimii patru ani, INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU INGINERIE ELECTRICǍ ICPE-CA a avut o activitate de Cercetare-Dezvoltare si Inovare extrem de productiva, care i-a permis dezvoltarea în anul 2008 a 92 de parteneriate cu unitati economice, obtinerea de numeroase brevete concretizate în 5 transferuri tehnologice, câstigarea multor premii si medalii.
Alocarea din bugetul de stat, pentru activitatea de cercetare în anul 2009, a 0,18% din PIB va conduce în mod dramatic la scaderea calitatii actului de cercetare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern în ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri.

În acest context, activitatea de CDI a INCDIE ICPE-CA va avea cu siguranta de suferit. O scurta analiza a efectelor acestei finantari ultrareduse (de 3 ori mai mica decât în anul 2008) va conduce la imposibilitatea realizarii activitatilor de cercetare angajate prin contractele aflate în derulare, cu afectarea clara a rezultatelor (produse, tehnologii, standuri) pentru cei 57 de parteneri economici implicati în aceste contracte.

Daca aceasta reducere drastica va avea loc, colaborarile institutului cu CERN, IUCN DUBNA, IAEA Viena, GSI DARMSTADT, ca si cu alte unitati de cercetare din Africa, Asia si Europa vor îngheta.
Reducerea drastica a cheltuielilor cu materialele, piesele de schimb cât si lipsa de personal vor conduce la distrugerea laboratoarelor institutului, dotate numai în anul 2008 cu 30 de echipamente de CD de cea mai înalta performanta.

Va fi distrusa, de asemenea, toata activitatea din ultimii ani privind politica de personal. Un cercetator nu se formeaza de pe o zi pe alta. Îi sunt necesari cel putin cinci ani. În conditiile finantarii anuntate pentru anul 2009, cel putin 40% din salariatii institutului vor fi disponibilizati, iar dintre acestia, vor fi multi tineri în care societatea si institutul au investit atât de mult. Portile universitatilor din strainatate le sunt deschise. Acolo, actul de cercetare este pretuit, iar în conditii de criza bugetele CDI sunt crescute (vezi SUA, Germania, Franta, Japonia, etc.) si nu reduse.

Prin politica de finantare, anuntata în bugetul anului 2009, Cercetarea Românesca este împinsa catre recesiune.

aparut in: Fabrica de bani, pe 5 februarie 2009.

×