MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Proiecte noi au fost demarate la ICPE-CA

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA anunta ca a demarat doua proiecte privind aplicatii ale microfirelor.
ICPE-CA, in calitate de coordonator, alaturi de SC CEPROHART SA Braila si SC Medapteh SRL Bacau, deruleaza proiectul „Elemente de securizare cu microfire feromagnetice si senzor de camp pentru aplicatii in detectia electronica de validare”, iar in parteneriat cu Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi – Facultatea de Textile, SC Medapteh SRL Bacau, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” Iasi desfasoara proiectul „Structuri textile compozite pentru sisteme de protectie impotriva radiatiilor electromagnetice”.

„In cadrul institutului s-au realizat, pana in prezent, microfire cu proprietati magnetice din aliaje pe baza de FeBSi si microfire din Cu. Aceste microfire, datorita izolatiei de sticla, ofera o rigiditate dielectrica ridicata si posibilitatea de manipulare intr-o gama larga de temperaturi, de la -80 pana la 250 grade Celsius. Aplicatiile microfirelor, ce rezulta din cele doua proiecte, sunt numeroase: senzori magnetici cu microfire, ecranare electromagnetica, etichete antifurt pentru magazine, produse si documente de autentificare, protectia marcii si controlul de acces, sisteme de incalzire sub orice tip de podea, microconductoare pentru telecomunicatii, mici transformatoare de inalta tensiune, imbracaminte de protectie pentru radiatiile electromagnetice”, se arata in comunicatul sosit pe adresa redactiei.

De asemenea, materialele compozite inteligente, aflate in compozitia lor, permit utilizarea microfirelor ca elemente de securizare in validarea electronica. Avantajele securizarii cu microfire constau in: posibilitatea identificarii de la distanta, proprietatile magnetice raman stabile chiar si la temperaturi inalte si medii corozive, gama mare de temperaturi functionale, dimensiuni si consum mic, stabilitate la ecranare si la actiuni mecanice, informatia poate fi citita atat de la o sursa stationara, cat si de la o sursa in miscare, codarea este imposibil de distrus, iar cantitatea de coduri create este foarte mare.

Astfel, principalele aplicatii ale securizarii cu microfire vizeaza securizarea hartiilor de valoare, a documentelor fiscale si a timbrelor speciale, prin codificare magnetica.

Microsistem de tip GMR 

ICPE-CA deruleaza si un alt proiect, care se refera la un microsistem de tip GMR/valva de spin, cu straturi nanometrice de fixare a spinilor, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Universitatea Transilvania – Brasov si SC. Intergis SRL. Microsistemul este o structura monolitica, sub forma unui strat subtire, feromagnetic, fiind magnetic anizotrop, realizat prin metodele specifice nanotehnologiei.

„Aplicatiile microsistemului sunt in industria auto si in sistemele de monitorizare a mediului, prin senzori de rotatie, de camp magnetic, de camp electric si de pozitie unghiulara”, se arata in comunicatul sosit pe adresa redactiei.

Avantajele microsistemului constau in: stabilitate termica foarte buna a semnalului electric, lipsa histerezisului magnetic, curentii de alimentare sunt mai mici de 10mA, in regim de curent continuu, coeficientii de demagnetizare sunt identici, dupa orice directie a campului magnetic, capacitate de cuplare in circuitele integrate.

Tehnologia microsistemului de tip GMR s-a aplicat pentru „Microsenzorul magneto rezistiv de rotatie”, pentru care ICPE-CA a si primit medalia de argint la Salonul International de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi – INVENTIKA 2008.

aparut in: Top Business, pe 15 august 2009.

×