MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Proiecte in cercetare fara TVA?

Proiectele de cercetare transfrontaliera ar putea fi incadrate intr-o categorie scutita de impozite, conform unei propuneri care va fi discutata de ministrii de resort europeni in saptamanile urmatoare, transmite FT. Aceasta decizie ar fi parte dintr-un plan mai amplu propus de Bruxelles de creare a unui grup de scheme denumite proiecte din „Infrastructura europeana de cercetare” (ERI).

Conditiile care s-ar impune ar fi ca proiectul sa implice cel putin 2 state membre, sa aiba obiective legitime si sa fie de natura „non-economica”.

Conform planului propus, ERI s-ar bucura de scutire automata de taxa pe valoarea adaugata, care variaza intre 15 si 25 la suta. Masura propusa ar impiedica deturnarea unei parti a investitiei pentru cercetare si ar reduce concurenta aparuta intre diverse state ale Uniunii, considera FT.Se poate considera, de asemenea, ca o asemenea masura i-ar scuti pe cei implicati in asemenea proiecte de negocierea unei scutiri de TVA la fiecare caz in parte (asemenea exceptii sunt oferite adesea, dar experienta institutiilor de cercetare spune ca obtinerea acestei scutiri poate dura chiar ani).

Propunerea va fi discutata la urmatoarea reuniune pe probleme de TVA, care va avea loc pe 22 aprilie, dupa care – pentru ca afecteaza bugetele nationale – se va discuta si la reuniunea ministrilor de finante.

Propunerea a starnit opinii diferite, astfel, Marea Britanie, desi saluta conceptul ERI, isi manifesta retinerea fata de un act apreciat ca amestec in chestiuni de suveranitate fiscala. In privinta proiectelor existente in Europa, cateva duzine de proiecte de infrastructura care sunt declarate deja prioritare presupun un buget de 18 miliarde de euro din bani publici.

aparut in: Fabrica de bani, pe 13 aprilie 2009.

×