MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Proiect de cercetare privind tuburile termice plate

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a anuntat recent ca deruleaza, împreuna cu INCDIE ICPE-CA, Universitatea Transilvania Brasov si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare IFIN-HH, un proiect care se refera la realizarea si implementarea în industrie a unor tuburi termice plate.

„Tuburile termice sunt dispozitive de transfer termic cu o înalta conductivitate termica efectiva. Ele sunt constituite din incinte închise ermetic, umplute, dupa evacuarea aerului, cu o anumita cantitate de fluid de lucru. Astfel, tuburile termice utilizeaza caldura latenta de evaporare a unui fluid de lucru pentru a transfera caldura eficient, la o temperatura aproximativ constanta. Pe masura ce caldura este preluata de un evaporator din exterior, de la subansamblul racit, fluidul de lucru se evapora, preluand de la evaporator caldura latenta de evaporare”, se arata în comunicatul sosit pe adresa redactiei.

Tubul termic plat, cu o suprafata a sursei calde de 0,000113 m2, are o putere maxima transferabila de 12,5 KW. Conductivitatea termica echivalenta în interiorul tubului termic plat este de 40-50 de ori mai mare decat cea a cuprului, metal cu conductivitatea termica cea mai ridicata. Avantajele tuburilor termice sunt numeroase: capabilitate de transfer termic mare, fata de alte metode pentru aceeasi masa si gabarit, flexibilitate în configurarea suprafetei de contact cu sursa calda si peretele cald sau transferarea caldurii fara o cadere de temperatura semnificativa. Tubul termic poate sa functioneze satisfacator în conditii de vid (gravitatie zero), daca este prevazut în interior cu o structura capilara. Functionarea tubului este posibila chiar si fara surse auxiliare de energie. Aplicatiile tuburilor termice sunt în microelectronica si în electronica de putere, în tehnica aerospatiala, în energetica, inclusiv în energetica nucleara, în îmbunatatirea randamentului de transfer termic al sistemelor de racire-termostatare a diferitelor echipamente si în recuperarea de energie.

aparut in: Top Business, pe 17 noiembrie 2009.

×