Cea mai recenta reuniune a Consiliului inovarii, desfasurata pe 6 februarie, a avut o ordine de zi legata de situatia speciala a cercetarii in conditiile crizei economice. S-au propus solutii pentru oferta cercetarii pentru economia si societatea romaneasca in aceste conditii. Alaturi de membrii Consiliului inovarii, au participat directori ai unor institute nationale de cercetare, presedintele si membri din conducerea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, al carei organ consultativ este Consiliul inovarii.
Aici puteti urmari inregistrarea video a reuniunii. Vom incerca sa va punem la dispozitie si transcrieri sau sinteze ale interventiilor participantilor la reuniune. Astfel, dl. Wilhelm Kappel, directorul general al ICPE-CA, a intervenit in legatura cu propunerea unor programe strategice (urmariti inregistrarea video din zona multimedia a acestei pagini sau transcrierea de mai jos):
„Ar trebui propuse programe locomotiva sau strategice, cum doriti sa le denumiti, si as vedea mai multe decat doua domenii. Cred ca sunt mediul, energia, sanatatea, agricultura si cred ca si materialele si tehnologia, care sunt extrem de importante. Adica exact acelea 5 care au fost promovate in cadrul proiectelor structurale. In aceste domenii putem participa la programe -locomotiva care imping intreaga societate inainte. Institutul nostru se poate implica in cel putin 3 domenii si suntem gata sa participam la formularea acestor proiecte sau programe strategice.
A doua propunere ar veni ca urmare a unei analize. Cercetarea stiintifica nu inseamna numai noi, cei de aici, institutele. Inseamna si universitatile. Universitatile sunt alimentate de la ANCS cu proiecte ca si noi. De aceea, in demersul nostru as propune sa se alature si invatamantul acestui demers. Pentru ca, daca se arata cu degetul spre noi, la fel se arata si spre invatamant. Nu numai spre institute nationale. Si aicea prezenta domnului director Curaj cred ca este binevenita si el ar putea sa faca aceasta conexiune, sa se alature acestui demers al nostru.
Si in al treilea rand, as vrea sa intreb: noi suntem intr-adevar pe locul patru – sau in categoria a patra = la productie stiintifica. Dar in autostrazi nu suntem pe ultimul loc? Si totusi se investeste in autostrazi la noi”…
aparut in: Fabrica de bani, pe 13 februarie 2009.