Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA) anunta ca s-a implicat în gasirea de purtatori de energie disponibili si acceptabili din punct de vedere al mediului, cunoscand perspectiva epuizarii resurselor de combustibili fosili, cat si influenta dramatica asupra climatului global prin utilizarea combustibililor actuali.
„Unul dintre acestia este hidrogenul, cel mai abundent element în natura, suta la suta ecologic, pentru ca prin arderea lui nu rezulta decat vapori de apa. În problema stocarii hidrogenului, institutul abordeaza cea mai compacta si sigura alternativa de stocare, aceea sub forma de hidruri metalice solide, datorita avantajelor conferite de constructia si manevrabilitatea rezervoarelor de hidrura si a capacitatii mari de stocare volumetrica a hidrogenului”, afirma cei de la ICPE-CA.
Cercetarile din institut se încadreaza în efortul general de creare si perfectionare a acestor materiale stocatoare. Au fost elaborate mai multe tipuri de aliaje si compusi intermetalici pe baza de Fe-Ti, Zr-Ni, La-Ni si Mg-Ni care prezinta capacitati de stocare comparabile cu cele obtinute pe plan international. „În acest sens, s-au realizat în ICPE-CA si doua tipuri de rezervoare pentru stocarea hidrogenului sub forma de hidruri metalice, putand fi utilizate ca sursa de hidrogen pentru celulele de combustie care alimenteaza autovehiculele actionate electric, asa numitele vehicule cu «emisie zero», sau ca surse de alimentare pentru statii autonome de putere. Mai mult, anul trecut institutul a castigat un proiect european FP7, proiect care sustine dezvoltarea potentialului de cercetare ICPE-CA în domeniul celulelor de combustie”, se afirma în comunicatul sosit pe adresa redactiei.
Tehnologia utilizata de ICPE-CA este inovativa, pentru unul din materialele pe baza de magneziu existand cerere de brevet de inventie, urmand sa se realizeze acest lucru si pentru unul din rezervoarele stocatoare de hidrogen.
Materiale noi de protectie
ICPE-CA a obtinut de curand materiale magnetice compozite pe baza de cenusa de pirita, recuperata din industria chimica, pentru protectia la radiatii electromagnetice de joasa frecventa si în domeniul microundelor. Domeniul de aplicabilitate al acestora îl reprezinta constructiile, mai ales pentru zonele cu risc crescut de expunere la campuri electromagnetice, cum ar fi: statiile de emisie, camerele ecranate pentru încercari electromagnetice ori zonele din apropierea firelor de înalta tensiune.
„Noutatea acestor materiale magnetice compozite este data de reciclarea cenusei de pirita, diminuandu-se astfel poluarea mediului”, afirma cei de la ICPE-CA.
Produse antimicrobiene
Cercetatorii de la ICPE-CA au realizat solutii si coloidale de argint, obtinute electrochimic, pentru aplicatii antimicrobiene. „Domeniile de aplicabilitate ale acestor solutii coloidale de argint sunt: obtinerea de bunuri antimicrobiene de larg consum, de produse antimicrobiene cu aplicatii în medicina, în realizarea de vopsele, cosmetice, produse textile tesute sau netesute. Caracterul de noutate este dat de faptul ca utilizand aceste solutii se obtin produse cu stabilitate ridicata si cu spectru larg antibacterian si fungistatic”, spun cercetatorii.
aparut in: TopBusiness, pe 22 martie 2009.