Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei si SC Metav Cercetare-Dezvoltare SA, s-a implicat in derularea si finalizarea unui proiect denumit „Materiale supraconductoare pe baza de MgB2”.
Descoperirea supraconductorilor de temperatura inalta a permis utilizarea pe scara larga a materialelor supraconductoare in industrie, prin folosirea acestora in cablurile pentru transportul energiei electrice, reducandu-se astfel pierderile de energie, in medicina, prin introducerea acestor materiale in tehnicile de diagnosticare si tratament, masurandu-se campurile magnetice ale organelor interne, si in domeniul ingineriei electrice, identificandu-se doua posibile aplicatii de fabricare de dispozitive pe baza de MgB2,: limitator inductiv pentru curentii de avarie si microactuator electromagnetic liniar.
Scopul proiectului derulat de partenerii din consortiu a fost realizarea materialelor supraconductoare cu MgB2, de calitate foarte buna, sub forma de corp masiv, sarma, benzi si straturi subtiri. In cadrul proiectului s-au obtinut modele experimentale de sarma monofilamentara cu miezul ceramic si teaca metalica din cupru, argint sau inox.
Avantajele utilizarii acestor materiale supraconductoare sunt multiple: permit operarea in siguranta la temperatura scazuta, cost redus si greutate mica.
Toate aceste rezultate deosebit de importante, impreuna cu beneficiile care reies din implementarea materialelor supraconductoare in industrie, au determinat caracterul inovativ al acestui proiect derulat de partenerii din consortiu.
aparut in: Comunicate media, pe 31 august 2009.