MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Materiale magnetice cu performante superioare utilizate in constructia masinilor electrice

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national cu capital integral de stat ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE – CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.

Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii, pe cercetarea si dezvoltarea de surse noi de energie si pe cercetare-dezvoltare de NEMS si MEMS.

Principalele activitati cuprind:
– cercetare fundamentala si aplicativă in sectorul ingineriei electrice;
– inginerie, probe, masuratori, expertize in laborator, in statii pilot si pe teren;
– dezvoltare tehnologica in domeniul valorificarii, procesarii deseurilor industriale şi reabilitarii ecologice;
– elaborare de normative tehnice si economice de interes national privind asigurarea cerintelor fundamentale in domeniul ingineriei electrice;
– elaborare de strategii, asistenta tehnica si consultanta in domeniul ingineriei electrice;
– informare, documentare si pregatire de personal in domeniul ingineriei electrice.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Politehnica Bucuresti si Centrul de Tehnologii, Inventica si Business Brasov, a derulat un proiect privind imbunatatirea caracteristicilor masinilor electrice conventionale si neconventionale.

Astfel, proiectul intitulat „Materiale magnetice cu performante superioare utilizate in constructia masinilor electrice” si-a propus proiectarea si construirea unor modele experimentale de masini electrice cu indicatori energetici performanti, prin folosirea unor materiale magnetice cu performante superioare, realizarea de modele experimentale de senzori, utilizand materiale magnetice in straturi subtiri, cresterea performantelor echipamentelor electrotehnice, contribuind, in acest fel, la cresterea calitatii resursei umane si a societatii bazate pe cunoastere.

In cadrul proiectului amintit, INCDIE ICPE – CA i-a revenit sarcina de a realiza un rotor cu magneti permanenti. Astfel, prin utilizarea rotorului s-a obtinut un generator care poate fi utilizat in obtinerea energiei electrice, folosind energia eoliana sau cea hidraulica. Elementul de noutate al proiectului este dat de faptul ca s-a folosit un rotor cu magneti permanenti NdFeB realizat de ICPE-CA si un stator realizat de catre SC Electroprecizia Sacele Brasov, fara a se modifica linia de fabricatie a statorului.

Beneficiile rezultate din derularea proiectului vizeaza progresul din punct de vedere al cunoasterii fenomenelor fizice care se produc in materialele magnetice, avand ca rezultat imbunatatirea unor procedee tehnologice care sa permita obtinerea de materiale cu proprietati electrice, magnetice si mecanice, superioare celor utilizate pana in prezent. Totodata, beneficiile economice reies din imbunatatirea materialelor produse si din realizarea de echipamente electrotehnice care sa asigure o reducere a consumului de energie.

Rezultatele proiectului derulat de partenerii din consortiu au un inalt grad de inovare, conducand la cresterea eficientei energetice, fara diminuarea performantelor echipamentelor din alte puncte de vedere si fara efecte negative asupra mediului.

aparut in: Ecomunicate.ro, pe 8 septembrie 2009.

×