MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Materiale ceramice compozite cu proprietati superioare

În condiţiile actuale, înlocuirea materialelor ceramice, clasice, cu materiale ceramice compozite cu caracteristici tehnico-funcţionale şi economice superioare este o necesitate stringentă, mai ales în domeniul construcţiilor de blindate, în industria navală şi aerospaţială. De asemenea, materialele compozite cu matrice metalică, ranforsate cu particule, în particular cele cu matrice pe bază de aluminiu, sunt utilizate ca materiale structurale în industria aerospaţială, industria de automobile, sectorul feroviar, ansambluri mecano-optice şi de management termic, armată, produse recreative.

În acest sens, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Elecrică ICPE-CA derulează un proiect denumit „Materiale compozite cu proprietăţi mecanice performante”.
Obiectivele din cadrul acestui proiect sunt orientate pe doua directii distincte:

• obţinerea materialelor compozite cu matrice ceramică de carbura de siliciu, armată cu microparticule (carbură de bor, carbură de titan, borură de titan sau nitrură de siliciu) sub formă de plăci ceramice pentru protecţie balistică;
• obţinerea materialelor compozite cu matrice metalică de aluminiu, ranforsată cu nanoparticule (carbură de siliciu, alumină) sub formă de bare pentru produse recreative.
Principalele avantaje ale materialelor compozite cu matrice metalică, pe bază de aluminiu, sunt posibilităţile creşterii performanţelor mecanice prin ranforsarea cu nanoparticule ceramice (alumină, carbură de siliciu, nitrură de siliciu), comparativ cu ale materialelor compozite, ranforsate cu microparticule.

Până în acest moment, în cadrul proiectului s-au realizat, prin metode specifice metalurgiei pulberilor, şi caracterizat, din punct de vedere al proprietăţilor fizice, structurale şi mecanice, modele experimentale din materiale compozite ceramice, pe bază de carbură de siliciu, şi modele experimentale din materiale compozite metalice, pe bază de aluminiu.

Dintre metodele de fabricaţie studiate, cele mai bune rezultate, din punct de vedere al performanţelor mecanice, s-au obţinut pentru compozitele pe bază de aluminiu, ranforsate cu nanoparticule de alumină.

Performanţele mecanice, rezultate din analiza riguroasă a compoziţiilor chimice şi a tehnologiilor de fabricaţie utilizate, permit folosirea acestor tipuri de materiale compozite la blindaje, pentru protecţie balisitică, şi pentru repere recreative(bâte de baseball, crose de golf, patine, cadre de bicicletă).

aparut in: Market WatchComunicate MediaWebPRStiinta Azi, pe 21 aprilie 2010.

×