Cercetatori romani au dezvoltat o serie de materiale supraconductoare pe baza de borura de magneziu. Ei au obţinut modele experimentale de sârmă monofilamentară cu miezul ceramic şi teaca metalică din cupru, argint sau inox. Materialele supraconductoare permit operarea în siguranţă la temperatură scăzută, cost redus şi greutate mică si de aceea au aplicatii in industrie, in medicina si in domeniul ingineriei electrice.
Descoperirea supraconductorilor de temperatură înaltă a permis utilizarea pe scară largă a materialelor supraconductoare în industrie, prin folosirea acestora în cablurile pentru transportul energiei electrice, reducându-se astfel pierderile de energie, în medicină, prin introducerea acestor materiale în tehnicile de diagnosticare şi tratament, măsurandu-se câmpurile magnetice ale organelor interne, şi în domeniul ingineriei electrice, identificându-se două posibile aplicaţii de fabricare de dispozitive pe bază de MgB2,: limitator inductiv pentru curenţii de avarie şi microactuator electromagnetic liniar.
Proiectul numit „Materiale supraconductoare pe bază de MgB2” a fost derulat de catre cercetatorii romani de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei şi SC Metav Cercetare-Dezvoltare SA.
Scopul proiectului derulat de partenerii din consorţiu a fost realizarea materialelor supraconductoare cu borura de magneziu, de calitate foarte buna, sub formă de corp masiv, sârmă, benzi şi straturi subţiri. În cadrul proiectului s-au obţinut modele experimentale de sârmă monofilamentară cu miezul ceramic şi teaca metalică din cupru, argint sau inox.
Avantajele utilizării acestor materiale supraconductoare sunt multiple: permit operarea în siguranţă la temperatură scăzută, cost redus şi greutate mică.
aparut in: Ziarul Stiintelor, pe 31 august 2009.