MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Laborator de compatibilitate bioelectromagnetica

Bucuresti- 21 Octombrie 2009 – ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE-CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
In cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA functioneaza un laborator de compatibilitate bioelectromagnetica. Laboratorul are la baza o camera anehoica cu distanta de masura de 3m, captusita cu piramide absorbante pentru asigurarea incercarilor in domeniul radiofrecventelor si microundelor pana la 18GHz, o camera ecranata si o alta camera pentru instrumente.

Laboratorul a fost conceput pentru efectuarea de teste pentru gama de masuratori de pana la 18 GHz.

Masuratorile din cadrul laboratorului se refera la:
-atenuarea ecranelor electromagnetice utilizate pentru protectia aparatelor electronice, cladiriilor si/sau specialistiilor expusi la radiatii electromagnetice;
-masurarea campului electromagnetic;
-determinarea campului electromagnetic emis de statiile terminale fixe de emisie;
-determinarea permitivitatii dielectrice, tangentei unghiului de pierderi, permeabilitatii magnetice, in domeniul de frecventa 40Hz-30MHz;
-determinarea rezistivitatii de suprafata, a rezistivitatii de volum;
-analize spectrale de imagine in infrarosu pentru circuite electrice, cablaje imprimate, prevenirea incendiilor, conexiuni electrice, cladiri, etc.
-spectroscopia de reflectanta THz, spectroscopia de transmisie THZ.

Din avantajele utilizarii serviciilor laboratorului de compatibilitate bioelectromagnetica amintim: aparatura din dotarea laboratorului este verificata metrologic si in curs de acreditare Renar, fiind una din cele mai complexe din Romania, personalul este de specialitate, asigurand efectuarea incercarilor in cele mai bune conditii, pastrand, in acelasi timp, si confidentialitatea rezultatelor.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.

Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii, pe cercetarea si dezvoltarea de surse noi de energie si pe cercetare-dezvoltare de NEMS si MEMS.

Principalele activitati cuprind:
– cercetare fundamentala si aplicativă in sectorul ingineriei electrice;
– inginerie, probe, masuratori, expertize in laborator, in statii pilot si pe teren;
– dezvoltare tehnologica in domeniul valorificarii, procesarii deseurilor industriale şi reabilitarii ecologice;
– elaborare de normative tehnice si economice de interes national privind asigurarea cerintelor fundamentale in domeniul ingineriei electrice;
– elaborare de strategii, asistenta tehnica si consultanta in domeniul ingineriei electrice;
– informare, documentare si pregatire de personal in domeniul ingineriei electrice.

aparut in: Comunicate de presa, pe 21 octombrie 2009.

×