MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

ICPE-CA – lider de opinie

În ultimii ani, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a avut o activitate de CDI eficace, care i-a permis dezvoltarea în anul 2008 a 92 parteneriate cu unitati economice, obtinerea de numeroase brevete, transferarea in 2007-2008 a 15 produse/tehnologii, câstigarea multor premii si medalii.

Aceste parteneriate opereaza in proiecte de cercetare angajate în Planul National, proiecte cu caracter aplicativ pe directii prioritate pentru economia nationala, cum ar fi: Energie, Mediu, Sanatate, Materiale, Procese si Produse Inovative, Spatiu si Securitate. În aceste proiecte avem 52 de parteneri in mediul universitar: Universitatea Bucuresti, Universitatea „Politehnica” Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, Universitatea „Transilvania” Brasov, Universitatea Tehnica Gh. Asachi Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davilla, ASE Bucuresti, Academia Navala Mircea cel Batrân, Academia Tehnica Militara, U. Al. I. Cuza Iasi, Universitatea Tehnica Timisoara si altele.

Alocarea din bugetrul de stat, pentru activitatea de cercetare în anul 2009, a 0,18% PIB va conduce în mod dramatic la scaderea calitatii actului de cercetare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern în ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri.

Stim cu totii ca trecem printr-o perioada de criza. Aceasta însa nu poate fi trecuta decât prin produse noi, inovative, ce nu pot fi oferite decât de cercetare. De aceea Cercetarea Româneasca trebuie sustinuta mai mult ca oricând, pentru asigurarea competivitatii internationale a economiei romanesti.

Prin politica de finantare, anuntata în bugetul anului 2009, Cercetarea Românesca este împinsa catre recesiune !

Sa nu uitam ca, asa cum pentru învatamânt Guvernul României s-a angajat cu finantare de 6% din PIB, tot asa s-a angajat si pentru cercetare cu 0,8% din PIB.

Reducerea finantarii pentru activitatea de CDI este o mare greseala, de aceea solicitam pe aceasta cale corectarea ei, altfel decizia actuala a Guvernului va conduce la desfiintarea Institutelor Nationale de Cercetare – Dezvoltare.

În acest context, activitatea de CDI a INCDIE ICPE-CA va avea cu siguranta de suferit. O scurta analiza a efectelor acestei finantari (de 3 ori mai mica decât în anul 2008) va conduce la imposibilitatea realizarii activitatilor de cercetare angajate prin contractele aflate în derulare, cu afectarea clara a rezultatelor (produse, tehnologii, standuri) pentru toti partenerii economici implicati în aceste contracte.

Daca aceasta reducere drastica va avea loc, colaborarile internationale ale Institutului cu CERN, IUCN DUBNA, IAEA Viena, GSI DARMSTADT, ca si cu alte unitati de cercetare din Europa, Asia vor îngheta.

Se vor anula contractele de cercetare-dezvoltare câstigate în competitiile nationale în cadrul Programelor Nationale de CDI.

Reducerea cheltuielilor pentru materiale, piese de schimb cât si lipsa de personal vor conduce la distrugerea laboratoarelor institutului, dotate numai în anul 2008 cu 30 echipamente de CDI de cea mai înalta performanta. Acum avem laboratoare acreditate si dotate la fel ca laboratoarele similare din tarile dezvoltate ale lumii.

Va fi anulat, de asemenea, toate eforturile depuse in ultimii ani privind politica de personal. Un cercetator nu se formeaza de pe o zi pe alta. Îi sunt necesari cel putin cinci-zece ani. În conditiile finantarii anuntate pentru anul 2009, cca 50% din salariatii Institutului vor trebui sa fie disponibilizati, iar dintre acestia, vor fi multi tineri în care societatea si institutul au investit mult. Portile universitatilor din strainatate le sunt deschise. Acolo, actul de cercetare este pretuit, iar în conditii de criza bugetele CDI sunt crescute (vezi SUA, Germania, Franta, Japonia, etc.) si nu reduse.

Si asa se va intimpla in toate institutiile si centrele de CDI din Romania. Isi poate asuma cineva in zilele noastre aceasta enorma responsabilitate de a distruge un sistem, cladit in multi ani cu efort uman si material important, condamnind astfel economia Romaniei la dependenta fata de strainatate? Efectele sociale ale unei astfel de decizii eronbate ar fi greu de imaginat!
De aceea, ICPE-CA face un apel catre Dumneavoastra pentru sustinerea unui buget corespunzator, în conformitate cu obligatiile asumate prin contractele de cercetare încheiate, cât si ale Romaniei fata de Uniunea Europeana.

Cercetarea Romaneasca, fiind o parte a Cercetarii Europene, trebuie finantata prin Bugetul de Stat corespunzator, astfel ca aceasta sa sustina in continuare dezvoltarea societatii romanesti.

aparut in: Fabrica de bani, pe 10 februarie 2009.

×