In ultimii patru ani, INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA a avut o activitate de CDI extrem de productiva, care i-a permis dezvoltarea in anul 2008 a 92 parteneriate cu unitati economice, obtinerea de numeroase brevete concretizate in 5 transferuri tehnologice, castigarea multor premii si medalii.
Alocarea din bugetrul de stat, pentru activitatea de cercetare in anul 2009, a 0,18% PIB va conduce in mod dramatic la scaderea calitatii actului de cercetare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern in ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri.
In acest context, activitatea de CDI a INCDIE ICPE-CA va avea cu siguranta de suferit. O scurta analiza a efectelor acestei finantari ultrareduse (de 3 ori mai mica decat in anul 2008) va conduce la imposibilitatea realizarii activitatilor de cercetare angajate prin contractele aflate in derulare, cu afectarea clara a rezultatelor (produse, tehnologii, standuri) pentru cei 57 de parteneri economici implicati in aceste contracte.
Daca acesta reducere drastica va avea loc, colaborarile institutului cu CERN, IUCN DUBNA, IAEA Viena, GSI DARMSTADT, ca si cu alte unitati de cercetare din Africa, Asia si Europa vor ingheta.
Reducerea drastica a cheltuielilor cu materialele, piesele de schimb cat si lipsa de personal vor conduce la distrugerea laboratoarelor institutului, dotate numai in anul 2008 cu 30 echipamente de CD de cea mai inalta performanta.
Va fi distrusa, de asemenea, toata activitatea din ultimii ani privind politica de personal. Un cercetator nu se formeaza de pe o zi pe alta. Ii sunt necesari cel putin cinci ani. In conditile finantarii anuntate pentru anul 2009, cel putin 40% din salariatii institutului vor fi disponibilizati, iar dintre acestia, vor fi multi tineri in care societatea si institutul au investit atat de mult. Portile universitatilor din strainatate le sunt deschise. Acolo, actul de cercetare este pretuit, iar in conditii de criza bugetele CDI sunt crescute (vezi SUA, Germania, Franta, Japonia, etc.) si nu reduse.
Prin politica de finantare, anuntata in bugetul anului 2009, cercetarea romanesca este impinsa catre recesiune.
aparut in: TopBusiness, pe 12 februarie 2009.