MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

ICPE-CA: apel catre universitati-partenere

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA are în derulare proiecte de cercetare angajate în Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare II.

Proiectele cu caracter aplicativ pe directii deosebit de importante pentru economica nationala – „Energie”, „Mediu”, Sanatate, Materiale, Procese si Produse Inovative”, „Spatiu si securitate” – proiecte în care are 52 de parteneri din mediul universitar: Universitatea Bucuresti, Universitatea „Politehnica” Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai, Universitatea Tehnica Cluj, Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, Universitatea „Transilvania” Brasov, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davilla”, ASE Bucuresti, Academia Navala „Mircea cel Batrân”. Situatia INCDIE ICPE-CA nu este singulara.

Având în vedere faptul ca, pe de o parte, din bugetul alocat CERCETARII o buna parte se îndreapta catre aceste universitati, iar pe de alta parte, ca bugetul alocat cercetarii în anul 2009 este de trei ori mai mic decât în anul 2008, Institutul nostru face un apel la partenerii sai universitari de a se solidariza cu institutele nationale si ANCS în demersul lor de a obtine un buget mai generos, în conformitate cu obligatiile asumate atât prin contractele încheiate cât si fata de Uniunea Europeana.

Sa nu uitam ca asa cum pentru învatamânt Guvernul României s-a angajat cu finantare de 6% din PIB, tot asa s-a angajat si pentru cercetare cu 0,8% din PIB.

Stim cu totii ca trecem printr-o perioada de criza. Aceasta însa nu poate fi trecuta decât prin produse noi, inovative, ce nu pot fi oferite decât de cercetare.

Reducerea finantarii pentru activitatea de Cercetare-Dezvoltare-Inovare este o mare greseala, de aceea solicitam pe aceasta cale corectarea ei, altfel decizia actuala a Guvernului va conduce la desfiintarea Institutelor Nationale de Cercetare – Dezvoltare.

aparut in: Fabrica de bani, pe 9 februarie 2009.

×