MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

ICPE are exact ceea ce-mi lipseste mie

Dl Dumitru Cuciureanu, managerul societatii comerciale Q din Iasi, a lucrat timp de 13 ani in cercetare. Dupa ’90 s-a „despartit putin” de cercetare. A revenit „acum, dupa ce mi-am facut o platforma” (compania Q). Are lucrari de cercetare-inovare pentru care colaboreaza cu ICPE (acum) CA si cu Politehnica din Iasi. L-am intalnit la workshopul organizat de ICPE-CA.
„ICPE are exact ceea ce-mi lipseste mie. Noi, lucrand direct cu beneficiarul, cu industria, avem reactia lor si stim exact ce le trebuie lor. Nu avem dotarea si, poate, ideile care ne-ar trebui pentru realizarea lor. Aici intervine colaborarea noastra. Noi aducem temele din practica, iar realizarea [solutiilor] o facem impreuna”.

Exemple? O microturbina eoliana: „toti s-au dus spre turbine de putere mare, pe care putini in Romania le pot ataca, cele mai multe sunt, ca realizare tehnica si ca investitii – din strainatate. In alte tari s-a dezvoltat o industrie de eoliene de capacitate mica, pe care le poate procura orice gospodarie pentru mici necesitati energetice si pentru locurile izolate. Aici am colaborat foarte bine: noi am facut turbina, dumnealor [ICPE-CA] au facut generatorul electric”

Un exemplu asemanator este colaborarea Companiei Q cu Politehnica din Iasi pentru o roata de apa. La fel de moderna in lumea noastra. Dupa indiguirea Prutului, baltile de odinioara, folosite pentru udarea gradinilor, au inceput sa sece. Folosind surse regenerabile de energie (eoliana sau solara) se poate pompa apa in bazine intermediare si folosi la udarea gradinilor. Prototipul a fost realizat impreuna cu Politehnica din Iasi, s-a testat si optimizat pe standurile Politehnicii – acum este o lucrare gata, care este promovata.

Dl Dumitru Cuciureanu a aparut prima data pe site-ul www.fabricadebani.ro in 2008 (Fotovoltaice de generatia a 3-a), a participat la „Caravana inovarii” La Timisoara si la Curtici – este impresionat de combinatul agroindustrial al lui Dimitrie Musca.

aparut in: Fabrica de bani, pe 11 septembrie 2009.

×