MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Hidruri metalice solide pentru stocare

Cunoscând perspectiva epuizarii resurselor de combustibili fosili, cât si influenta dramatica asupra climatului global prin utilizarea combustibililor actuali, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA s-a implicat în gasirea de purtatori de energie disponibili si acceptabili din punct de vedere al mediului. Unul dintre acestia este hidrogenul, cel mai abundent element în natura, suta la suta ecologic, pentru ca prin arderea lui nu rezulta decât vapori de apa.

În problema stocarii hidrogenului ICPE-CA abordeaza cea mai compacta si sigura alternativa de stocare, aceea sub forma de hidruri metalice solide, datorita avantajelor conferite de constructia si manevrabilitatea rezervoarelor de hidrura si a capacitatii mari de stocare volumetrica a hidrogenului.

Cercetarile din ICPE-CA se încadreaza în efortul general de creare si perfectionare a acestor materiale stocatoare. Astfel, s-au elaborat mai multe tipuri de aliaje si compusi intermetalici pe baza de Fe-Ti, Zr-Ni, La-Ni si Mg-Ni care prezinta capacitati de stocare comparabile cu cele obtinute pe plan international. În acest sens, s-au realizat în ICPE-CA si doua tipuri de rezervoare pentru stocarea hidrogenului sub forma de hidruri metalice, putând fi utilizate ca sursa de hidrogen pentru celulele de combustie care alimenteaza autovehiculele actionate electric, asa numitele vehicule cu „emisie zero”, sau ca surse de alimentare pentru statii autonome de putere. Mai mult, anul trecut institutul a câstigat un proiect european FP7, proiect care sustine dezvoltarea potentialului de cercetare ICPE-CA în domeniul celulelor de combustie.

Tehnologia utilizata de ICPE-CA este inovativa, pentru unul din materialele pe baza de magneziu existând cerere de brevet de inventie, urmând sa se realizeze acest lucru si pentru unul din rezervoarele stocatoare de hidrogen.

aparut in: Fabrica de bani, pe 20 martie 2009.

×