MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Echipament energetic cu pile de combustie

„Modul electrotermic de 5KW pe baza de pila de combustie” – echipamentul pe baza de pile de combustie cu hidrogen, prezentat de ICPE-CA ca produs inovativ la Salonul Cercetarii 2009 – este destinat rezolvarii problemei alimentarii cu energie electrica si termica in zone izolate. Are capacitatea de a produce 2 MW energie electrica si 3 MW energie termica. Foseste ca sursa de energie hidrogenul.

In partea de jos a echipamentului din imaginea video alaturata veti vedea pila de combustie. Echipamentul ne-a fost prezentat de dr. Gimi Rambu, seful Serviciului pentru hidrogen si pile de combustie de la ICPE-CA.

Echipamentul contine atat partea de producere a energiei, cat si cea de management. Va fi adaptata in curand astfel incat sa poata obtine hidrogenul din metan. De asemenea, se lucreaza la o varianta de stocare pe timp de zi a energiei obtinute din echipamente pentru energie solara si eoliana, pentru a fi folosite aici pe timp de noapte.

Echipamentul contine si un convertor special, care stabilizeaza tensiunea, facand fata variatiilor de consum.

Echipamentul prezentat la Salonul Cercetarii este un prototip. Rezultatele acestui proiect ICPE-CA au facut deja obiectul unui transfer tehnologic la ROSEAL S.A.

aparut in: Fabrica de bani, pe 15 noiembrie 2009.

×