MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Dezvoltarea unei noi metode de tratament a defectelor osoase prin utilizarea de celule stem mezenchimale si materiale compozite biocompatibile – BIOSTEM

In contextul utilizarii si dezvoltarii ingineriei tisulare osoase (care foloseste celule stem mezenchimale MSC din maduva osoasa), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a demarat in cadrul competitiei PN 2007, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, Universitatea Bucuresti-Facultatea de Biologie si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, un proiect intitulat „Dezvoltarea unei noi metode de tratament a defectelor osoase prin utilizarea de celule stem mezenchimale si materiale compozite biocompatibile”- BIOSTEM.

Ingineria tisulara osoasa este o tehnica de tratament promitatoare pentru ortopedie, oferind o noua perspectiva in terapia defectelor osoase complexe: nesudarile osoase, refixarea/repozitionarea defectelor osoase, fracturi grave cauzate de osteoporoza, inlocuirea osului pierdut/vatamat, cancer.

Acest proiect realizat intr-un parteneriat complex, interdisciplinar si intersectorial are ca obiectiv general dezvoltarea unor noi biotehnologii pentru obtinerea de implanturi bioactive, constand din MSC umane inglobate in suporturi compozite biocompatibile, in vederea identificarii metodelor optime de tratament pentru defectele osoase. Proiectul si-a propus selectarea celor mai adecvate biotehnologii de realizare a unor materiale compozite care sa simuleze structura unica a osului natural, utilizand componente matriceale (colagen) si fosfati de calciu (hidroxiapatita-HA, fosfat tricalcic β-βTCP), cu/fara substitutii izomorfe de ioni metalici (Mg2+ si Zn2+).

Rezultatele finale ale cercetarilor din acest proiect se vor concretiza in:
1) Selectarea biotehnologiilor optime de realizare a materialelor polimerice compozite pe baza de componente organice si anorganice biomimetice.
2) Stabilirea conditiilor optime de cultivare a MSC izolate din maduva osoasa umana si a metodelor de diferentiere a acestora in alte tipuri celulare.
3) Obtinerea de noi implanturi bioactive MSC/material compozit cu proprietati de stimulare a regenerarii osoase in vederea utilizarii lor in chirurgia ortopedica.
4) Realizarea unor noi tehnologii inovative.

Implementarea rezultatelor obtinute in urma desfasurarii proiectului va conduce la aparitia unor centre de competenta stiintifica cu infrastructura de cercetare avansata la care vor avea acces masteranzi, doctoranzi sau cercetatori din alte institute, cu un impact considerabil, pe termen lung, in sectorul economic cu profil de fabricare de biomateriale de uz medicinal, in sanatate, in sectorul chirurgiei ortopedice si in cresterea calitatii vietii.

aparut in: Market Watch, Comunicatedepresa.ro, Comunicatemedia.ro, Ecomunicate.ro pe 6 ian.2010.
Top Business – 14-20 ian 2010.

×