MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Determinari perfecte la temperaturi foarte joase

„Laboratorul de aplicatii asupra conductibilitatii, ICPE-CA. Noi incercam sa realizam aplicatii ale supraconductorilor in electrotehnica si pentru asta avem preocupari pentru realizarea in perspectiva a unui motor supraconductor, a unui generator supraconductor cu orientare spre energia eoliana.

Instalatia pe care o avem permite determinarea proprietatilor fizice ale corpurilor solide la temperaturi joase si foarte joase – de la 2 la 400 Kelvin – ne permite sa studiem inclusiv materialele supraconductoare, sa le putem caracteriza. Instalatia in sine este de ultima generatie. In acest criopstat se introduc probele. El este racit cu heliu lichid. Iar heliul este mentinut la aceeasi temperatura de un criocooler. Acesta care ciripeste asa frumos, cum il auziti pe fundal”.

Despre proprietatile care se pot sudia cu tehnologia ICPE-CA – aflati din discutia purtata in laborator cu dr.ing. Ion Dobrin de la Laboratorul de Superconductivitate si Crioeletrotehnica al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA).

Laboratorul acesta face determinarile necesare care pun in evidenta proprietatile materialelor noi sau prorietatile noi ale nanomaterialelor. Oamenii acestia, obisnuiti sa lucreze cu finete de farmacie (spuneti-mi un alt domeniu mai presant!) de obicei raman in afara conului reflectoarelor. Ceea ce cred ca trebuie sa stim este ca la noi in tara asemenea analize, determinari, se fac cu maxima exactitate, cu aparate de ultima generatie si cunostinte din topul momentului.

Un exemplu: laboratorul acesta are un rol substantial in cercetarile din proiectul pentru realizarea unui cablu de inalta tensiune care nu va permite formarea chiciurii (care il poate rupe) – este un proiect despre care Fabricadebani.ro a vorbit deja (vezi: Cablu inteligent antichiciura – proiect coordonat de ing. metalurg Liviu Pali, ICPE-CA).

aparut in: Fabrica de bani, – 29 martie 2010.

×