MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Deschiderea workshopului: Inovare si Evolutie prin Parteneriat Strategic C&D – IMM

Wilhelm Kappel, directorul general ICPE-CA, a deschis lucrarile workshopului subliniind rolul acestui institut national de cercetari avansate in diseminarea informatiei care reflecta rezultatele cercetarilor si – mai nou – in incurajarea colaborarii cu industria pentru aplicarea mai rapida a rezultatelor cercetarii si inovarii.

Dragos Seuleanu, presedintele Consiliului inovarii – secvente din alocutiunea de la deschiderea workshopului:

– In timpul crizei inovarea este o solutie cu mai mic impact, dupa criza insa va deveni o solutie substantiala. Daca priviti atitudinea guvernelor, veti intelege pozitia fiecarei natiuni dupa criza. Natiunea care taie bugetul de cercetare acum isi pedepseste poporul in urmatorii 10-15 ani. Inovarea va genera un nou tip de economie, economia sustenabila orientata pe om. Va fi o alta economie. Inovarea va schimba perceptia populatiei fata de cercetare. Cred ca inovarea ne impinge mai aproape de comunitatile locale, acolo sunt necesitatile si tot mai mult si fondurile vor fi acolo. Inovarea obliga la transformarea abordarii – de la consumator la un bun cetatean.
– Am discutat impreuna cu dl director general Kappel, care este un membru marcant al societatii stiintifice cu preocupari profunde legate de locul si rolul cercetarii in tara si in regiune, despre informatia privind rezultatele cercetarilor si colaborarea cu industria
– Consiliul inovarii – in fata reducerii bugetului cercetarii la 27% din valoarea anului trecut – a cautat solutii de finantare inclusiv in accesarea fondurilor europene. Autoritatea NAtionala pentru Cercetare Stiintifica, impreuna cu Consiliul inovarii, au propus includerea institutelor nationale de cercetare in lista entitatilor eligibile sa participe la programul transfrontalier de colaborare Romania Bulgaria (CBC Romania-Bulgaria). Nu e rezolvarea problemei, dar este o solutie.
– Workshopul de astazi isi va dezvalui rezultatele pentru utilizatorul obisnuit, pentru o persoana obisnuita – peste cativa ani.

Prof dr.Mieczyslaw Jurczyk de la Universitatea Tehnica din Poznan, Polonia, a subliniat ca asteapta cu placere discutia in fata unui numar atat de mare de oameni de afaceri a problemelor si oportunitatilor utilizarii noilor materiale, micro sau nano structurate. De asemenea, a subliniat importanta discutarii diverselor solutii de finantare.

aparut in: Fabrica de bani, pe 10 septembrie 2009.

×