Urmarind interesul cu care a fost primita stirea postata de Competitivitate.ro privind posibilitatea participarii institutelor nationale de cerceare-dezvoltare la competitiile pentru finantare europeana in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria („S-a deschis granita pentru cercetare” ) am solicitat cateva date privind modalitatea de operare a acestei modificari de la d-na Magda Voinea, director adjunct la Directia de cooperare teritoriala internationala din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
„Daca este rational si daca experienta unui apel de proiecte demonstreaza ca regula poate fi imbunatatita, atunci e normal ca acest lucru sa se intample” – este principiul de baza care se aplica in cazul modificarii conditiilor de participare la un program cu finantare europeana. Mai exact, aplicat la eligibilitatea participantilor:
Exista niste reguli generale de eligibilitate a participantilor, dupa care fiecare program isi stabileste o lista indicativa de potentiali beneficiari. In mometul in care programul este aprobat de Comisia Europeana si se scriu ghidurile aplicantului se negociaza cu partenerul de program care sa fie tipurile de beneficiari inclusi sau exclusi din program. Ghidurile aplicantului se pot modifica de la un apel de proiecte la altul. Ideea programului nu poate fi modificata cu usurinta, pentru ca ar insemna renegocierea programului cu Uniunea Europeana. „Am obtinut acceptul partenerilor bulgari pentru amendarea facuta”, a spus d-na Voinea. In cazul programului de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria erau eligibile Institutele care functioneaza in zona de frontiera sau au filiale in aceasta zona. In urma unui demers facut de institute care au demonstrat ca au o arie de competenta, stabilita prin acte legale, care cuprinde zona eligibila a programului, Ministerul a pus in discutie in comitetul de monitorizare posibilitatea extinderii ariei de eligibilitate prin cuprinderea Institutelor Nationale de Cercetare-Dezvoltare.
Aceasta posibilitate nu exista si in ceea ce priveste programul aplicat pe granita cu Ungaria. In comitetul de monitorizare sunt prezente atat institutiile centrale, ministerele, cat si consiliile judetene. Mai ales autoritatile locale au refuzat aceasta abordare, pentru ca nu au vrut multe proiecte din partea institutiilor centrale, au spus ca programul se adreseaza zonei de granita si au motivat ca programul este pentru ei. Ministerul are un singur vot, deci in cazul acestui program nu s-a acceptat modificarea formei initiale a ghidului aplicantului in privinta eligibilitatii institutiilor centrale. Cu o argumentatie imbunatatita si in urma solicitarii fundamentate a institutelor s-ar putea eventual incerca o noua abordare a chestiunii in comitetul de monitorizare.
In privinta programului pentru zona de frontiera cu Republica Moldova si Ucraina, aici este prea devreme. Abia saptamana viitoare se va intruni comitetul de monitorizare pentru aprobarea ghidului aplicantului.
aparut in: Fabrica de bani, pe 25 martie 2009.