MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media în Martie 2016

Interviu Director General Wilhelm Kappel la postul Radio Romania Actualitati, emisiunea Printre stele, 7 martie 2016, în intervalul orar 21.30-22.00;

Interviu Rareș Chihaia, postul Radio Romania Cultural, emisiunea Știința în cuvinte potrivite, 31 martie 2016, despre brevetul „Vana cu fălci”.

COMUNICAT DE PRESA 30 martie 2016

Recunoasterea valorii si competitivitatii INCDIE ICPE-CA in cercetarea nationala si internationala a reiesit, si de aceasta data, prin obtinerea a 7 diplome de excelenta si medalii de aur cu mentiune speciala si a 3 premii speciale in cadrul celei de a XIV-a editii a Salonului International al Cercetarii, Inovarii şi Inventicii PRO INVENT, ce s-a desfasurat in perioada 23-25 martie 2016 la Cluj-Napoca.
Brevetul „Hartie securizata cu detectare si validare electronica” a obtinut: Premiu Special – Marele Premiu al Universitatii Tehnice a Moldovei, Premiu Special – Diploma pentru rezultate remarcabile in activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare si valorificare in practica – Centrul National de Sanatate Publica Chisinau, Diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune Speciala.
Brevetul „Procedeu de obtinere a unui compozit de tip carbon-carbon” a obtinut: Premiu Special – Asociatia Romana de Tehnologii neconventionale, Diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune Speciala.
Brevetul „Vana cu falci” a obtinut: Diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune Speciala.
Brevetul „Material compozit pentru supercapacitori” a obtinut: Diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune Speciala.
Brevetul „Senzor de concentratie CO2 cu element sensibil cu polimer supramolecular organo-siloxanic” a obtinut: Diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune Speciala.
Brevetul „Aliaj de staniu pentru acoperiri anticorozive si procedeu de obtinere a acestuia” a obtinut: Diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune Speciala.
Brevetul „Transformator cu agent de racire nanofluid magnetic” a obtinut: Diploma de Excelenta si Medalia de Aur cu Mentiune Speciala.
ICPE-CA, prin cercetarile demarate, este pregatit sa raspunda provocarilor impuse de noile cerinte economice si sociale, astfel incat, prin activitatea sa, sa consolideze dezvoltarea durabila a intregii societati.

Biroul de Presa ICPE-CA

goodagencyamosnewscomunicatemediaecomunicatemarketingromaniapromptmediatimpromanesc,

 

Dispozitive pentru industria spaţială, realizate de ICPE-CA

Marţi, 08 Martie 2016 16:53 | Ultima actualizare în Marţi, 08 Martie 2016 16:54 |

Inginerii români, cercetători în cadrul ICPE-CA, au executat două dispozitive pentru industria spaţială capabile să funcţieneze în mediul ostil al cosmosului. Ei gândesc acum la un nou demers ştiinţific pentru ca acestea să se poată utiliza efectiv.
Până la realizarea acestui nou proiect, dr. ing. Lucian Pîslaru-Dănescu ne-a declarat că dispozitivele speciale sunt de fapt doua motoare electrice impreuna cu acţionările aferente. Atât motoarele electrice cât si acţionările aferente prezinta un grad ridicat de complexitate, fiind construcţii neconvenţionale si prezentând o parte electronică sofisticată, ce este adaptată pentru a funcţiona în spaţiul cosmic.
,,Sunt motoare neconventionale speciale, ce pot functiona în mediul ostil extra-atmosferic, în spaţiul cosmic sau ca dispozitive de actuaţie in aviaţie. Spun acest lucru, pentru că un dispozitiv care trebuie să funcţioneze în spaţiul cosmic implică nişte reformulări tehnice deosebite in ceea ce priveşte materialele, prelucrarile acestora, precum şi principiile fizice utilizate la constructia propriu-zisă. În spaţiul cosmic sunt temperaturi foarte diferite: când soarele este prezent radiind pe dispozitiv, temperaturile pot atinge +185 C, iar când soarele este absent temperaturile pot atinge -150 C. Deoarece în spaţiul cosmic nu există acceleraţia gravitaţională, transmisia energiei termice prin convexie nu este posibila, acest fapt, facând inutilă utilizarea ventilatoarelor pentru răcirea forţată, a explicat el. dr. ing. Lucian Pîslaru-Danescu
Pîslaru-Dănescu a precizat că s-a ales o metoda de a răci dispozitivele prin utilizarea cojugată a unor elemente Peltier, comandate în premieră în tensiune cu modulare în lăţime a pulsurilor şi functionând în bucla închisă, simultan cu utilizarea unui radiator de construcţie specială, care transmite căldura către exteriorul dispozitivelor prin conducţie si radiaţie.
,,Am ţinut cont de asemenea şi de inexistenţa unei surse de energie electrica cu parametrii critici din punct de vedere al tensiunii si al curentului, care ar fi trebuit sa alimenteze dispozitivele. Practic, energia electrica este furnizata in spatiu de catre panouri fotovoltaice avand tensiunea nominala de 28 Vcc. A trebuit sa realizam dispozitive care sa functioneze la aceasta tensiune si simultan sa minimizam curentul de functionare.Nu in ultimul rand, adaptările au trebuit sa tina cont şi de minimizarea greutăţii dispozitivelor. Orice dispozitiv ce trebuie să ajungă în spaţiu implică un cost şi cu cât e mai greu cu atât costurile implicate sunt mai mari, a completat specialistul.
În cadrul proiectului, s-au executat practic două dispozitive: un motor liniar magnetostrictiv, realizat pe principii magnetostrictive care poate fi comandat sa realizeze o miscare liniara de translatie cu o frecventa extinsa, de la 0,5 Hz la 16 mii de Hz si un motor creat pe principiul piezoelectricitatii care realizează o mişcare circulară, ambele dispozitive avand multe aplicaţii.
Motorul liniar magnetostrictiv, datorita acestei frecvente extinse la care poate functiona poate fi utilizat ca dispozitiv de comanda in cadrul unui injector pentru motoare de racheta, pentru a realiza modularea combustibilului, precum si la alte acţionări electrice în spaţiu.
De asemenea, motorul circular piezoelectric nu este influentat de câmpurile electromagnetice intense ce pot exista in anumite regiuni ale spaţiului cosmic.
Spaţiul este un mediu foarte ostil, atat din punct de vedere al variatiilor de temperatura, al câmpurilor electromagnetice intense cat si al existentei radiațiilor gama.

,,Dispozitivele urmează să fie livrate beneficiarului ROSA, care apoi le analizează şi rezultatele sunt preluate de agentia spaţială europeană şi alte organisme internaţionale şi pot face obiectul altor proiecte. Noi ne gândim deja să propunem la noua sesiune de licitatii proiecte de cercetare a agentiei spatiale ROSA doua proiecte care sa utilizeze aceste dispozitive. Simplu fapt de a le face să funcţioneze în condiţiile din spaţiu este o problematică rezolvată. Acum trebuie să ne axam pe problematica utilizarii lor”, a completat el.
Proiectul ICPE-CA prin care au fost realizate aceste două dispozitve ce pot funcţiona în spaţiul cosmic a fost susţinut de Agenţia Spaţială Română ROSA şi a fost demarat în 2013. El s-a finalizat în decembrie 2015, având ca parteneri UPB, prin facultatea de Inginerie Electrică, S.C. STRAERO S.A. si S.C. SMART MECHANICS S.R.L. Valoarea totală a fost de 900.000 lei din partea ROSA.GOODAGENCY

goodagency 

 

 

×