MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in Mai 2017

Cercetătorul Valerian Ciofu recomandă tinerilor să pătrundă în publicistica ştiinţifică străină

Sâmbătă, 20 Mai 2017
Cercetătorul Valerian Ciofu, fost director ştiinţific al ICPE, în perioada 1967-1990, şi-a sărbătorit recent împlinirea celor 90 de ani de viaţă şi o carieră de succes în lumea ştiinţifică alături de foştii colegi şi colaboratori.
Cine a lucrat cu domnia sa a apreciat spiritul său dezvoltat al datoriei împlinite, rigoarea, perseverenţa şi profesionalismul de care a dat dovadă.
Valerian Ciofu a apreciat că în toţi aceşti ultimi ani de când a ieşit din activitate, ICPE a suferit mai multe transformări benefice şi de aceea trăieşte o bucurie când vede că acolo unde a muncit se observă rezultatele bune.
El recomandă tinerilor cercetători de la actualul ICPE-CA să se îngrijească permanent de perfecţionarea profesională.
,,Eu am învăţat autodidact cinci limbi străine pentru că în cercetare nu poţi promova stând izolat, fără să citeşti o carte în original, pe care o publică străinii.Treaba aceasta este cercetătorii ICPE să se manifeste în publicistica ştiinţifică din ţară , dar şi din străinătate,,a spus Valerian Ciofu, cu ocazia sărbătoririi sale, pregătită cu respect şi admiraţie de către foştii săi colegi.
,,Profesorul Valerian Ciofu, căci profesor ne-a fost, este o personalitate care cucereşte prin probitate ştiinţifică, rigoare, profesionalism, excelenţă, muncă, insistenţă şi pasiune. (..) Îmi amintesc cu consideraţie că dl.director de atunci Ciofu, aflat într-o delegaţie în China , a grăbit rezolvarea problemelor tehnice ce trebuiau dezbătute acolo, pentru a reveni mai devreme cu o săptămână în ţară şi a putea participa la o şedinţă de lucru a unui important contract de cercetare.(..) Prin întreaga activitate, Valerian Ciofu, a dovedit dăruire, devotament şi a urmărit întărirea spiritului ştiinţific şi univefrsitar în toate colectivele în care a lucrat,, a dorit să menţioneze Wilhelm Kappel, actualul director ştiinţific al ICPE-CA şi fost director general al acestei instituţii, cu ocazia zilei de naştere a lui Valerian Ciofu.
Valerian Ciofu a urmat facultatea de electrotehnică din Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie.Eforturile ştiinţifice ale ing.Ciofu s-au concretizat prin elaborarea a peste 40 de articole în domeniul electrotehnic, două tratate pentru studenţii UPB , numeroase brevete de invenţie.

goodagency

Noi medalii de aur şi argint pentru cercetătorii de la ICPE CA

Luni, 29 Mai 2017

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a obtinut noi medalii de aur şi argint la competiţiile de invenţii la care a participat în acest an.
Două medalii de aur si două de argint au fost câştigate la Salonul International de Inventii INNOVA 2017, ce s-a desfasurat in perioada 4-6 mai la Barcelona, dar şi la salonul internaţional de invenţii de la Geneva, ce a avut loc la sfârşitul lunii aprilie.
Cercetătoarea Florentina Bunea a obţinut două medalii de aur- la Barcelona şi Geneva- cu brevetul ,,Stand pentru studiul curgerilor rotaţionale în gradient advers de presiune,, care vizează realizarea unei instalaţii pentru testarea unor dispozitive ce se pun pe turbinele hidraulice din hidrocentrale cu scopul de a îmbunătăţi calitatea apei.
Proiectul a impresionat juriul că instalaţia testează mai multe dispozitive de aerare care înlocuieşte o parte din turbină şi nu duce la pierderi energetice, permit transferarea oxigenului din aer în apă.
Acest dispozitiv nu duce la pierderi de energie electrică şi introduce aer intr-o proporţie cunoscută. Bunea ne-a mărturisit că pentru continuarea cercetării sale ar fi nevoie de un nou proiect de cercetare finanţat probabil din PN 2 sau PN 3.
,,Sperăm să reuşim să continuăm cercetarea pentru că în acest domeniu fiecare turbină hidraulică e unică pentru că centralele sunt unice. Nu există un prototip făcut la scară care să fie montat. În momentul în care avem o scrisoare de la o formă care doreşte să comande produsul nostru este nevoie de un studiu specific de caz” a explicat Florentina Bunea.
Celelalte proiecte câştigătoare ale ICPE Ca sunt “Motor liniar magnetostrictiv”, Hidroagregat de conversie a energiei hidraulice extras din cursuri de apă curgătoare,, şi ,,Supercapacitor cu electrolit gel.

goodagency.ro

30 mai 2017 – domnul Mircea Ignat interviu Radio Romania Cultural, emisiunea Stiinta in cuvinte potrivite, despre premiul obtinut de echipa Medical Reabilitation la competitia de proiecte de cercetare INTEL ISEF 2017

COMUNICAT DE PRESA
10 mai 2017

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a obtinut 4 medalii, 2 de aur si 2 de argint, in cadrul Salonului International de Inventii INNOVA 2017, ce s-a desfasurat in perioada 4-6 mai la Barcelona.
Inventiile premiate cu aur au fost Generator electric supraconductor si Stand pentru studiul curgerilor bifazice, rotationale, cu gradient advers de presiune.
Medalii de argint au primit inventiile Motor liniar magnetostrictiv si Hidroagregat de conversie a energiei hidraulice extrase din cursurile de apa curgatoare.
Totodata, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva, desfasurat in perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Elvetia, ICPE-CA a obtinut 3 medalii, 2 de aur si 1 de argint. Inventiile Stand pentru studiul curgerilor bifazice, rotationale, cu gradient advers de presiune si Hidroagregat de conversie a energiei hidraulice extrase din cursurile de apa curgatoare au obtinut medalii de aur, iar inventia Supercapacitor cu electrolit gel a obtinut medalie de argint.
ICPE-CA, prin cercetarile demarate, se preocupa constant sa raspunda provocarilor impuse de noile cerinte economice si sociale, astfel incat, prin activitatea sa, sa contribuie la dezvoltarea durabila a intregii societati.

Biroul de Presa ICPE-CA

stiintasitehnica.comultima-ora.rocugetliber.rodiacaf.comadpres.netportal-ro.comjurnaluldeafaceri.ro,ordineazilei.rocomunicatedepresa.com.romarketingromania.ro

COMUNICAT DE PRESA
29 mai 2017

3 Echipe ale Centrulului Alexandru Proca pentru Initierea Tinerilor in Cercetarea Stiintifica din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA au participat la cea mai mare competitie de proiecte de cercetare pentru elevii de liceu – INTEL-ISEF 2017.
Competitia s-a desfasurat in perioada 14-20 mai 2017 la Los Angeles, avand peste 1900 de participanti din 78 tari, insumand aproximativ 900 de proiecte de cercetare
Una din cele 3 echipe participante din partea Centrului Alexandru Proca, Medical Reabilitation, formata din Ana Maria Tudorache si Miruna Ojoga (eleve ale Liceului International de Informatica Bucuresti) a obtinut medalia pentru premiul 4, topica Biomedical Engineering. Este o medalie pa care Romania nu a mai obtinut-o in ultimii 4 ani!
Prin toate demersurile facute, INCDIE ICPE-CA, prin Centrul Alexandru Proca, sustine pregatirea tinerilor talentati din licee in domeniul stiintific, astfel incat, ulterior, acestia sa fie atrasi in mediul cercetarii-dezvoltarii.

BIROUL DE PRESA ICPE-CA

radiometafora.roadpres.netstiintasitehnica.comsecundatv.rodiacaf.comtimetv.roevz.ro, , omonim.rofeedler.ro,agerpres.ro

×