COMUNICAT DE PRESA
9 august 2018
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a organizat in data de 8 august 2018 primul workshop din cadrul proiectului „Transfer de cunostinte catre mediul privat in domeniul energie avand la baza experienta stiintifica a ICPE-CA – TRANSENERG”, proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Workshop-ul a fost dedicat domeniului energiilor fotovoltaice, prezentand infrastructura de cercetare a institutului in acest domeniu, in special Laboratorul de Sisteme Fotovoltaice, si oportunitati de colaborare in vederea accesului intreprinderilor la facilitatile si serviciile laboratorului, prin proiectul TRANSENERG.
Totodata, au fost prezentate posibilitatile de colaborare efectiva cu intreprinderile, obligatiile acestora, cat si tipurile de activitati ce se vor desfasura in cadrul contractelor subsidiare.
Evenimentul a facut parte dintr-o serie de workshop-uri tematice, ce se vor desfasura prin proiectul amintit, in domenii ca: energie eoliana, microhidrocentrale, instalatii de foraj, echipamente industriale, trasnsporturi, biogaz.
Obiectivul general al proiectului TRANSENERG il reprezinta cresterea gradului de transfer al competentelor CDI intre Departamentul de Eficienta in Conversia si Consumul de Energie al INCDIE ICPE-CA si mediul privat, in domeniul Energie, Mediu si Schimbari Climatice.
BIROUL DE PRESA ICPE-CA
amosnews.ro, centruldepresa.ro, romania24.net, ecomunicate.ro, secundatv.ro, jurnaluldeafaceri.ro,comunicatedeafaceri.ro, comunicatedepresa.com.ro, marketingromania.ro, webpr.ro
Soluție ICPE-CA inovativă de ecranare electomagnetică a incintelor, în atenția întreprinderilor
05 August 2018
În data de 3 august 2018, la sediul INCDIE ICPE-CA, a avut loc workshop-ul de lansare a contractelor subsidiare tip D din cadrul proiectului POC G “Sistem modular integrat şi tehnologie pentru ecranare electromagneticǎ a incintelor ȋn gama 100kHz-18GHz–SITEM”, AXA PRIORITARĂ 1 – CERCETARE, DEZVOLTARE TEHNOLOGICĂ SI INOVARE (CDI) ÎN SPRIJINUL COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE ṢI DEZVOLTĂRII AFACERILOR, ACŢIUNEA 1.2.3, PARTENERIATE PENTRU TRANSFER DE CUNOṢTINŢE.
La manifestarea, organizată sub patronajul Ministerului Cercetării şi Inovării, Organismul Intermediar pentru Cercetare, au fost prezente întreprinderilor care şi-au manifestat interesul de a participa în cadrul contractelor subsidiare de tip D şi care sunt potenţiali colaboratori în cadrul acestora. Evenimentul a fost un excelent prilej de prezentare a ofertei de servicii ṣi oportunităṭi ce se vor materializa prin implementarea proiectului amintit.
În cadrul workshop-ului s-au trecut în revistă criteriile administrativ financiare ale contractelor de tip D, s-a făcut o prezentare tehnică a activităţilor de tip D aferente proiectului tip G-SITEM şi au avut loc discuţii cu privire la modalitatea de desfăşurare a viitoarelor proiecte/contracte subsidiare. Proiectul SITEM va conduce la creșterea transferului de cunoștințe, tehnologie și personal cu competențe CDI între mediul public și cel privat.
Avantajele sistemului ICPE-CA
Sistemul de ecranare electromagnetică în gama 100 kHz – 18 GHz a incintelor construite, conform invenției ICPE-CA, pentru care în martie 2018 s-a depus la OSIM o Cerere de Brevet, cu aplicații în domeniile industrial, medical, comunicații, securitatea informației și cercetare-dezvoltare, înlatură dezavantajele soluțiilor existente pe piață prin folosirea unei structuri de tip modular, foarte ușoară (masa specifică de 5.7 kg/m2 pentru o structură cu folie de aluminiu cu grosime 200 μm), ușor de montat, rezistentă la umezeală, cu panouri acoperite pe ambele fețe cu folie metalică, care permite utilizarea aproape în intregime a spațiului incintei de ecranat în care se aplică, asigură ecranarea ferestrelor astfel încât să se beneficieze de lumină naturală, asigură o eficacitate a ecranării electromagnetice (SEdB) între 60 și 120 dB în gama de frecvențe 100 kHz – 18 GHz (în funcție de grosimea foliei metalice a ecranului și de soluțiile alese pentru ecranarea ferestrelor și penetrărilor și pentru filtrarea semnalelor).
Avantajele invenției sunt următoarele:
– folosește aproape în totalitate spatiul incintei de ecranat (micul spațiu care rămâne între peretele incintei de ecranat și ecranul electromagnetic este folosit pentru includerea soluțiilor de ecranare a penetrărilor și de filtrare a semnalelor care trebuie să intre în incinta ecranată);
– include o soluție pentru ecranarea ferestrelor incintei de ecranat astfel încât să se beneficieze de lumină naturală;
– cost redus;
– acest sistem de ecranare se poate aplica și incintelor aflate în clădiri deja construite;
– greutate redusă a ecranului electromagnetic datorită folosirii unor pereți compoziti cu structură de rezistență de tip fagure – honeycomb;
– ecran rezistent la medii umede datorită panourilor care au structură de rezistență (honeycomb) confecționată dintr-un material termoplast și plăcile laterale din sticlostratitex.
Realizări de ultimă oră ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică-Cercetări Avansate – ICPE-CA în ecranarea electromagnetică a incintelor – cu oferta aferentă de concretizare – au fost prezentate potenţialilor beneficiari în workshop-ul de lansare a contractelor subsidiare tip D din cadrul proiectului “Sistem modular integrat şi tehnologie pentru ecranare electromagneticǎ a incintelor ȋn gama 100kHz-18GHz–SITEM”, un proiect pe Axa Prioritară 1 Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Acţiunea 1.2.3 Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe.
Evenimentul ṣtiinṭific a fost organizat sub patronajul Ministerului Cercetării şi Inovării. Dr.ing. Sergiu Nicolaie, director general al ICPE-CA, a reiterat actualitatea şi utilitatea economică ale domeniului compatibilităţii electromagnetice, din care face parte, ca subdomeniu, ecranarea electromagnetică.
La rândul său, prof. univ. dr. Wilhelm Kappel, director ştiinţific al ICPE-CA, s-a referit la importanţa manifestării ştiinţifice pentru deschiderea unor contracte între cercetare şi mediul economic.
O prezentare administrativ-financiară a proiectelor subsidiare tip D, precum şi o prezentare tehnică în detaliu a activităţilor de tip D au fost expuse de dr.ing. Mihai Bădic, directorul proiectului.
Fără a intra aici în elemente de ordin tehnic, este de reţinut că ecranarea electromagnetică are ca scopuri principale asigurarea funcţionalităţii aparaturii electrice/electronice şi de telecomunicaţie în condiţii de siguranţă, protecţia oamenilor faţă de câmpul electric, câmpul magnetic şi câmpul de radiofrecvenţă, securitatea stocării, prelucrării şi transmiterii informaţiei pe cale electronică/electromagnetică (aplicaţii la firme care presupun un grad sporit de confidenţialitate, armată, siguranţă naţională, acţiuni antiteroriste).
În mod obişnuit, ecranarea unei incinte funcţionale presupune străpungeri şi treceri pentru uşi, încălzire, ţevi, cabluri etc., fiecare necesitând forma de intervenţie specifică pentru ecranare.
Invenţia realizată de ICPE-CA are avantaje precum: „Foloseşte aproape în totalitate spaţiul incintei de ecranat (micul spaţiu care rămâne între peretele incintei de ecranat şi ecranul electromagnetic este folosit pentru includerea soluţiilor de ecranare a penetrărilor şi de filtrare a semnalelor care trebuie să intre în incinta ecranată); include o soluţie pentru ecranarea ferestrelor incintei de ecranat astfel încât să se beneficieze de lumină naturală; cost redus; acest sistem de ecranare se poate aplica şi incintelor aflate în clădiri deja construite; greutate redusă a ecranului electromagnetic datorită folosirii unor pereţi compoziţi cu structură de rezistenţă de tip fagure (honeycomb); ecran rezistent la medii umede datorită panourilor care au structură de rezistenţă (honeycomb) confecţionată dintr-un material termoplast şi plăcile laterale din sticlostratitex”.
– 17 august 2018, în cadrul emisiunii Jurnalul de Științe de pe postul DIGI WORLD a fost prezentat de către dr. ing. Mihai BĂDIC o soluție nouă pentru ecranarea electromagnetică