07 Sep 2017
Cercetătorii de la ICPE-CA pregătesc un proiect care vizează realizarea unei imprimante 3D, un echipament unic pentru România, folosind o metodă de ultimă generaţie, tehnologia de fabricare aditivă .
Oamenii de ştiinţă vor proiecta toată instalaţia, astfel încât ea să fie adaptată nevoilor şi vor putea să o pună în practică în următorii doi ani.
„Vrem să facem o imprimantă 3D care să ne permită dezvoltarea unei întregi game de echipamente şi a unor tehnologii avansate. Acest proiect este important pentru că această tehnologie poate aborda un nou concept- complexitatea. Metodele tradiţionale nu oferă posibilitatea efectuării unor piese cu forme sofisticate. Acum, piese care altădată nu puteau fi făcute se pot realiza în acest fel, utilizând această tipărire 3D. Aici este vorba că putem avea structuri de material proiectate şi piese extrem de complexe. Fie că ne gândim să folosim pulbere de aliaj, pulbere de metalică, vom putea face structuri proiectate. Acel procedeu clasic de matriţare este depăşit şi de aceea nu mai trebuie să ne punem problema că materialul curge din matriţă. Problemele de acest gen sunt eliminate şi pe de altă parte putem să proiectăm metastructuri de materiale, adică, le judecăm înainte şi apoi le realizăm cum avem nevoie”, a declarat pentru AGERPRES cercetătorul Iulian Iordache, membru în colectivul de elaborare al proiectului.
Imprimanta 3D este o premieră pentru România, tehnologia aditivă la nivel mondial fiind folosită de puţine firme.
„Metoda aditivă utilizează fasciculul de electroni, o metodă extrem de modernă. Gândirea noastră este de a dezvolta aceste echipamente şi o tehnologie de fabricare aditivă la nivel intern. În prezent, fabricarea aditivă se referă la obţinerea unor piese în formă finită printr-o tipărire succesivă de straturi foarte mici, cu dimensiuni de ordinul zecilor de microni sau sub un micron. Tehnologia de fabricare aditivă oferă mai multe avantaje şi dezvoltă structuri extrem de complexe, care prin alte metode nu pot fi fabricate,” a spus cercetătorul de la ICPE-CA.
Fizicianul Iulian Iordache a explicat că imprimanta este o instalaţie formată dintr-un tub de electroni şi o parte inferioară numită camera de lucru.
„În camera de lucru sunt condiţii speciale, unde va exista o masă cu diametru de 300 mm ce se poate mişca pe verticală cu grosimea stratului pe care vrem să îl topim. În lateralul mesei vor fi două rezervoare de pulbere, iar o racletă va întinde uniform un strat de pulbere, după care fasciculul de electroni comandat de computer va incepe să topească secvenţial o suprafaţă plană, secţiunea corespunzătoare transmisă din calculator. Straturile de material se topesc pe rând. Printarea 3D va consta în decuparea cu ajutorul fasciculului de electroni a formei dorite până la dimensiunile piesei. Masa se va deplasa în sus şi, la final, piesa finită se va afla în masa de pulbere. Ea va fi supusă ulterior unor anumite acţiuni de ajustare, dar foarte puţin, nu la multe operaţiuni mecanice „, a adăugat Iordache.
Proiectul pentru realizarea acestei imprimante moderne este unul complex şi se face de către institutele de cercetare ICPE-CA, Institutul de Mecanica Solidelor în parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Automatică, Universitatea din Braşov. Valoarea sa totală este de 7 milioane lei.
COMUNICAT DE PRESA
13 septembrie 2017
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Colegiul National de Informatica Tudor Vianu si Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Cercetarii si Inovarii, a organizat a IV-a Sesiune de comunicari stiintifice a tinerilor olimpici.
Sesiunea s-a desfasurat la sediul ICPE-CA si a fost deschisa de Directorul General Dr.ing. Sergiu Nicolaie care a vorbit despre eforturile Centrului pentru Initierea Tinerilor in Cercetare Stiintifica Alexandru Proca de a sustine si pregati, prin efort propriu, tinerii cu inclinatie catre domeniul stiintific.
Totodata, invitatul de onoare dl. Prof. Alexandru Mironov a subliniat importanta stiintei, cu precadere in domeniul spatial unde s-au reusit progrese semnificative, ca de exemplu dezintegrarea corpurilor trimise in spatiu.
Lucrarile prezentate au atins aspecte precum: celule de biocombustie cu microorganisme fotosintetizante, retele inteligente pentru transportul energiei electrice, studiul lipidelor cu aplicatii in MEMS si in transportul medicamentelor, studiu experimental privind unele aspecte in microchirurgie, apa verde, actuator electrochimic programabil pentru controlarea ph-ului in mediu lichid prin distributia automata de baza sau acid. Lucrarile sustinute in cadrul sesiunii au fost bine apreciate si tinerii au fost incurajati sa persevereze in cercetarile demarate prin Centrul Alexandru Proca din cadrul ICPE-CA.
BIROUL DE PRESA ICPE-CA
agerpres.ro, ecomunicate.ro, cugetliber.ro, indexconstanta.ro, asiiromani.com, amosnews.ro, webpr.ro, ziare-pe-net.ro, ultimele-stiri.eu,comunicatedepresa.com.ro, adpres.net
Interviu dl. Mircea Ignat la emisiunea Esspresso, Radio Romania Cultural, 15 septembrie 2017, despre a IV-a sesiune de comunicari stiintifice a tinerilor olimpici
Interviu Florentina Bunea, Libertatea, 22 septembrie 2017;
Interviu Mihai Badic, Libertatea, 19 septembrie 2017;
COMUNICAT DE PRESA
18 septembrie 2017
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a organizat recent workshop-ul de finalizare a proiectului “Sistem inovativ de aerare a apei turbinate in vederea mentinerii conditiilor necesare vietii acvatice ECOTURB”.
Proiectul, coordonat de ICPE-CA in parteneriat cu UPB – Facultatea de Energetica si SC TehnoINSTRUMENT SRL, a fost derulat in cadrul programului PN-II-PT-PCCA-2013, directia Mediu, prin UEFISCDI si Ministerul Cercetarii si Inovarii.
La workshop au participat reprezentanti din mediul CDI, academic, universitar si economic. Lucrarile prezentate au atins aspecte din cadrul proiectului precum proiectarea si dezvoltarea unui sistem de aerare a apei uzinate prin turbinele hidraulice din hidrocentrale. Rezultatul principal al proiectului, un dispozitiv inovativ, usor de utilizat, prin care se asigura respectarea normelor de calitate a apei din raurile din avalul centralelor hidroelectrice, a fost implementat cu succes ca model demonstrator, cu sprijinul Hidroelectrica SA, intr-una din centralele acesteia.
Workshop-ul a constituit un prilej de exceptie pentru ridicarea nivelului de colaborare stiintifica si tehnica intre participanti, pentru diseminarea si promovarea rezultatelor stiintifice si tehnice la nivel national si international.
Cu siguranta, proiectul ECOTURB a deschis oportunitati de dezvoltare privind adaptarea turbinelor hidraulice pentru a functiona respectand principiile dezvoltarii durabile, astfel incat apa turbinata sa corespunda cerintelor de calitate impuse de regulamentele europene.
BIROUL DE PRESA ICPE-CA
goodagency.ro, amosnews.ro, centruldepresa.ro, www.webpr.ro, marketingromania.ro, diacaf.com, stiintasitehnica.com, ecomunicate.ro,comunicatedepresa.com.ro, adpres.net, timetv.ro, economistul.ro
O cercetătoare din România a inventat mașinăria care poate salva peștii planetei
O cercetătoare româncă a creat un dispozitiv care oxigenează apa din aproapierea hidrocentralelor, ca să permită dezvoltarea faunei și florei în apele din jur.
Și râurile mor. Nu fiindcă așa e legea naturii. Apele mor din cauza fărădelegii oamenilor. Florentina Bunea, cercetătoare la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică, este românca ce vrea să repare această greșeală. Dispozitivul realizat de echipa sa de cercetare reușește să oxigeneze apa care este pompată din hidrocentrale astfel încât să nu moară asfixiați peștii din râurile din aval. Soluția lor este cea mai puțin costisitoare din cele realizate până acum și a fost premiată la concursurile de profil.
„Apa care este uzinată prin turbinele hidraulice din marile hidrocentrale din lume ajunge în râurile din aval foarte săracă în oxigen și afectează flora și fauna acvatică pe distanțe de kilometri. Pentru supraviețuirea peștilor este nevoie ca în apa din râu să fie un minim de 3-3,5 miligrame la litru oxigen dizolvat în apă, în perioada de înmulțire, cantitatea de oxigen trebuie să fie până la 7 miligrame la litru, pe o perioadă de 30 de zile”, explică Florentina Bunea. Inovația românească poate preveni dezastrele ecologice. Soluția lor a fost deja testată în stația Hidroelectrica de la Mihăilești cu rezultate foarte bune. Inovația românească nu este însă pentru țara noastră fiindcă pe noi ne protejează, deocamdată, clima. Apa hidrocentralelor au creat dezastre ecologice în alte colțuri ale lumii. „Cele mai mediatizate cazuri au fost cele din SUA, în zona Carolina de Sud, unde dezastrele ecologice au afectat o mare parte din avalul hidrocentralelor. Asta se poate traduce prin faptul că nu mai există viață acvatică, pe de o parte, dar pe de altă parte afectează microclimatul zonei. La fel, au fost cazuri și în Asia, unde au fost afectate salbe de lacuri”, explică cercetătoarea româncă.
Cum funcționează mașinăria? „Dispozitivul poate fi montat pe o turbină hidraulică din centralele unde sunt probleme și care poate să aereze apa în funcție de deficitul de oxigen dizolvat din ea, astfel încât apa să corespundă condițiilor impuse de normele europene”, explică Florentina Bunea care a fost tentată de mai multe ori să plece din țară.
„Am primit încă din perioada de doctorat o bursă în Norvegia, apoi ulterior, postdoctoral am primit o bursă în Canada, am făcut tot felul de studii în Franța, la Grenoble, și am multe colaborări cu străinătatea, cercetarea nu are granite, știința nu are granițe. Ceea ce noi studiem acuma, chiar dacă nu e implementat în România, poate fi implementat oriunde în lume”, spune cu convingere cercetătoarea.
COMUNICAT DE PRESA
25 septembrie 2017
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in calitate de coordonator, impreuna cu Pilot Arm si Silver Trading SRL, in calitate de parteneri, au derulat proiectul intitulat “Instalatie pentru reciclarea deseurilor prin impulsuri electrice de inalta tensiune”. Proiectul a fost finantat in cadrul programului PNII si s-a desfasurat in perioada 2014-2017.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat realizarea unei instalatii, la nivel de model experimental, care se va folosi in geologie, in prelucrarea zgurei rezultate din arderea deseurilor menajere si in reciclarea deseurilor electrice.
Instalatia poate fi utilizata la separarea selectiva a componentelor din diverse conglomerate prin aplicarea unor impulsuri repetitive de inalta tensiune (200-300 kV), cu un timp de crestere extrem de scurt de circa 300 nanosecunde. Gradul inovativ al instalatiei este dat si de faptul ca la nivel mondial o singura firma produce o instalatie ce utilizeaza o tehnologie similara.
Prin realizarea si utilizarea instalatiei se deschid noi oportunitati in domeniul cercetarii geologice si in domeniul prelucrarii/reciclarii deseurilor, cu impact direct asupra protectiei mediului. Partenerii consortiului au depus cerere pentru obtinerea brevetului de inventie.
BIROUL DE PRESA ICPE-CA
adpres.net, marketwatch.ro, asiiromani.com, ultima-ora.ro, goodnews.info.ro, agerpres.ro, , ecomunicate.ro, marketingromania.ro, webpr.ro,goodagency.ro
Un cercetător în inginerie electrică ne-a explicat cum să nu fii lovit de fulger
Cele mai periculoase locuri în care poți fi lovit de fulger sunt spații deschise: la munte, la mare, în parcuri, dar te poți feri dacă știi niște reguli de bază.
Furtunile vin în mare parte din țară. Așa că am întrebat un specialist ce ar trebui să facem dacă o ploaie cu tunete și fulgere ne prinde pe drum.
Mihai Bădic, cercetător la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică, poate crea fulgere în laborator. Și a avut ocazia să studieze îndeaproape ce se întâmplă când trăsnetul lovește cablurile de înaltă tensiune de pildă. Ce fac ei este să îmbunătățească structurile de înaltă tensiune pentru astfel de situații nedorite. Știe însă că în cazul omului, efectele sunt devastatoare. Așa că ne-a prezentat mai multe situații.
Ca să nu fii lovit de fulger, cel mai bine e să stai pe loc
„Majoritatea mor trăsniți din cauza curentului de pas, tensiune de pas sau curent de fugă, cum i se mai spune. Trăsnetul cade la 10 metri de noi, eu dacă stau cu picioarele mai depărtate, curentul intră prin piciorul drept, iese prin piciorul stâng străbătând tot corpul și mă electrocutez în felul acesta. De aceea e bine să stăm cu picioarele apropiate pe timp de furtună și nu fugim ca să facem tensiunea de pas”, explică cercetătorul.
Cel mai periculos este dacă te-a surprins o furtună în mijlocul naturii. Fizica și inventivitatea te pot salva. „Spre exemplu, dacă avem o umbrelă și de spițele ei legăm niște sârme care sunt trecute pe sub picioare, facem practic un fel de cușcă Faraday. Folosești astfel umbrela ca paratrăsnet și de spițele ei conductoare prinzi niște sârme pe care le treci pe sub picior și atunci trăznetul când vine, curentul o ia prin sârmele alea. Alege calea de rezistență cea mai ușoară. E o metodă de a te apăra, scapi cu viață, dar nu e de dorit să te lovească trăsnetul pentru că mai există și efecte termice, dar scapi de electrocutare”, explică Mihai Bădic.