MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2017 Februarie

Invitație Workshop,

Prin prezenta avem plăcerea de a vă aduce la cunostinṭă că Institutul Naṭional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA va organiza primul workshop din cadrul proiectului POC G “Sistem modular integrat şi tehnologie pentru ecranare electromagneticǎ a incintelor ȋn gama 100kHz-18GHz–SITEM”, AXA PRIORITARĂ 1 – CERCETARE, DEZVOLTARE TEHNOLOGICĂ SI INOVARE (CDI) ÎN SPRIJINUL COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE ṢI DEZVOLTĂRII AFACERILOR, ACŢIUNEA 1.2.3, PARTENERIATE PENTRU TRANSFER DE CUNOṢTINŢE.
Evenimentul va avea loc vineri, 24 februarie 2017, la sediul INCDIE ICPE-CA din Splaiul Unirii 313, sector 3, corp J, etaj 3, Sala de Conferinṭe, începând cu ora 10.00.
Manifestarea organizată sub patronajul Ministerului Cercetării şi Inovării, ORGANISMUL INTERMEDIAR PENTRU CERCETARE, va avea un caracter ṣtiinṭific deosebit, concretizat prin participarea a numeroase entităṭi din mediul ṣtiinṭific ṣi din industrie.
Totodată, workshop-ul va reprezenta o oportunitate de întâlnire a unor specialiṣti din domeniul compatibilităṭii ṣi ecranării electromagnetice din cadrul unor institute de cercetare, din mediul academic, oameni de afaceri, investitori sau furnizori de servicii ṣi echipamente din domenii conexe. De asemenea, evenimentul va fi un excelent prilej de prezentare a ofertei de servicii ṣi oportunităṭi pentru IMM-uri ce se vor materializa prin implementarea proiectului amintit.
În cadrul workshop-ului se vor dezbate aspecte din următoarele domenii de interes:
1. oferte de servicii ṣi de furnizare studii, standuri ṣi echipamente specifice în domeniul compatibilităṭii/ecranării electromagnetice;
2. oportunităṭi de colaborare între ICPE-CA ṣi entităṭi interesate (IMM-uri) în domeniile specificate, pe bază de contracte directe.
În speranṭa că veṭi da curs invitaṭiei noastre de a participa la eveniment, vă mulṭumim ṣi vă rugăm să transmiteṭi confirmarea participării Dvs. la adresa de email: georgeta.alecu@icpe-ca.ro sau gabriela.iosif@icpe-ca.ro, până cel târziu 22.02.2017.

Proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regionalǎ prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

adpres.netwebpr.romarketwatch.roamosnews.rocomunicatedepresa.com.romarketingromania.rogoodagency.ro,agerpres.ro

Medalie de Aur la Concursul First Step

Serghei Ulian de la Liceul Internațional de Informatică București și Andrei Ionescu de la Liceul Mihai Viteazu din Ploiești, ambii clsa a X-a au prezentat principiile de funcționare pentru un motor care se bazează pe proprietățile electrostatice ale fosfolipidelor și cu acest proiect au câștigat auspiciile juriului care i-a onorat cu o medalie de aur la Concursul First Step organizat de Fundația Lumina, sătămâna trecută, în București.
Serghei și Andrei sunt ploieșteni și au auzit despre Centrul de Excelență pentru Inițierea Tinerilor în Cercetare, fondat la ICPECA, acum 3 ani, de către Mircea Ignat.
Anul acesta clubul tinerilor cercetători își extinde aria de acțiune la Ploiești, Piatra Neamț și Suceava cu noi teme de cercetare pe care tinerii elevi de liceu le vor prezenta la competițiile naționale și internaționale.
Concurs First Step este organizat de Lumina Instituții de Învățământ în colaborare cu organizații naționale și internaționale. Este cel mai îndrăgit concurs de proiecte legate de Știință, Tehnică și Design, premergator Olimpiadelor Internaționale de Proiecte. Misiunea acestui concurs este de a motiva elevii sa pregătească proiecte legate de știință și tehnologie, pentru a găsi soluțiile cele mai bune, sau pentru a trage un semnal de alarmă pentru conservarea energiei și a mediului înconjurător.

Interviu cu Serghei Ulian, Andrei Ionescu și Mircea Ignat coordonatorul Centrului de Excelență pentru Inițierea Tinerilor în Cercetare.
radioromaniacultural.ro

Comunicat de presă – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA
joi, 2 Februarie 2017

Grație proiectului cu finanțare europeană ‘Acces curat în zona transfrontalieră Călărași-Silistra’, derulat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, a fost deschisă recent o linie de transport nepoluantă între Silistra (Bulgaria) și Călărași (România).
Linia de transport are o lungime de 4 km și este efectuată în 6 minute dus Călărași-Silistra și 12 minute la întoarcere, capacitatea de transport între cele două maluri ale Dunării fiind de 8 persoane pe fiecare cursă.
Stațiile de îmbarcare aferente liniei de transport sunt prevăzute cu microcentrale eoliene și panouri fotovoltaice și au afișaj permanent privind condițiile meteo din zonă.
Autoritățile locale din Călărași și Silistra nu vor introduce taxe de călătorie pentru pasageri pentru o perioadă de doi ani.

Biroul de Presă ICPE-CA
agerpres.roreplicaonline.rosecundatv.roadevarul.roziare.comultimele-stiri.euportal-ro.comindexstiri.roultima-ora.rofeedler.rocomunicatedepresa.com.rogoodagency.ro 

Institutul Naṭional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a obṭinut două medalii ṣi diplome de argint la Concursul internaṭional de inventică Bruxelles – Eureka 2016. 

Invenṭiile premiate sunt: „Motor sonic magnetostrictiv cu modul electronic de acṭionare”, realizată de cercetătorii Lucian Pîsalru-Dănescu, Alexandru Morega, Mihaela Morega, Laurenţiu Constantin Lipan, Florentina Bunea ṣi „Procedură pentru obṭinerea compoziṭiei adezive pe bază de Ag nanostructurat”, avându-i ca autori pe Teodora Mălăeru, Jenica Neamţu, Gabriela Georgescu, Virgil Marinescu, Delia Pătroi.

economistul.ro,

Diamante şi materialele preţioase pot fi separate într-un minut cu o instalaţie fabricată de ICPE-CA
Miercuri, 01 Februarie 2017

Fragmentarea selectivă a rocilor este un procedeu descoperit de savanţii ruşi şi preluat de cercetătorii germani şi elveţieni, însă, nici inginerii români nu s-au lăsat mai prejos.
Cercetătorii de la ICPE-CA lucrează din 2014 la un proiect menit să separe eficient fragmentele de roci care să rămână împreună şi neafectate, roci ce pot conţine chiar diamante sau materiale/metale preţioase.
Totul se poate realiza într-un interval de timp scurt de ordinul minutelor când se pot selecta componentele cu ajutorul unei instalaţii moderne, de volum mediu, de forma unui paralelipiped, fabricată de ICPE-CA.
,,Instalatia poate fi utila, dacă avem un conglomerat de roci care poate conţine diamanate, materiale/metale rare preţioase şi trebuie să fie fragmentat în componenetele de bază fără fragmentarea componentelor. Noi vizăm aplicaţia care e utilă şi pentru procesarea zgurii rezultată în urma arderii gunoiului menajer. Dacă folosim instalaţia obţinem separat, dar împreună, toate componentele. Instalaţia conţine generatorul de impulsuri repetitive de înaltă tensiune -inima lui-, o sursă de alimentare şi vasul tehnologic în care se produce separarea. Funcţionarea instalatiei este spectaculoasa pentru că descărcările sunt însoţite de lumină, si pocnete, ca in cazul traznetului. Separarea ulterioară nu este o problemă, ne- a explicat cercetătorul ştiinţific dr.ing. Mihai Bădic, directorul de proiect.
Instalaţia nu este una uşor de construit, ne mai spune acesta, întrucat impulsurile electrice sunt foarte puternice, sunt repetitive, cu o frecventa de circa cinci impulsuri pe secundă, si au valori foarte mari, de circa 300 de kV la curenţi de ordinul kiloamperilor.
Totuşi, principalul obstacol este că timpul de creştere al impulsurilor este extrem de rapid, tensiunea ajunge de la zero la 300 kV în circa 300 nanosecunde, deci un timp foarte scurt (mai putin decat o milionime de secunda).
,,Numai cu acest timp de creştere putem obţine fenomenul de separare, iar acest lucru nu e la îndemâna oricui, pentru că toate componentele ce intră în structură sunt speciale. Se importă greu, noi urmărim să facem un model experimental şi să găsim şi alte aplicaţii, nu trebuie să ne facem iluzii că metoda e foarte eficientă dar poate deveni. Nu umblăm după o eficienţă imediată, dar ţinem pasul cu dezvoltarea tehnico-stiintifică. Una dintre aplicaţii este cercetarea geologică,, a adăugat Bădic.
Instalatia fabricată la ICPE-CA are şi un rol de cunoaştere, fiind utilă pentru cercetări geologice, prelucrarea gunoiului menajer, prelucrarea deseurilor electrice şi electronice.
Proiectul de cercetare este numit ,,Instalatie si tehnologie pentru reciclarea deseurilor prin dezasamblarea selectiva cu ajutorul impulsurilor electrice de inalta tensiune” şi se derulează până pe 30 septembrie 2017 de către ICPE-CA în parteneriat cu două IMM – uri.
Finanţarea acestui proiect este asigurată de la bugetul de stat în valoare de 1.250. 000 lei şi din alte surse atrase (cofinantare proprie) de 187.500 lei.

goodagency.ro

Ecrane electromagnetice, realizate de ICPE-CA
Duminică, 26 Februarie 2017,

Ecrane electromagnetice care vor ţine departe radiaţiile vor putea fi realizate de specialiştii ICPE-CA în cadrul proiectului de cercetare finanţat cu fonduri europene ,,Sistem modular integrat şi tehnologie pentru ecranare electromagnetica a incintelor in gama 100kHz-18GHz,,.
Proiectul este unul adresat colaborării cu IMM- uri de profil şi vizează transfer de cunoștințe (fara obligatii financiare) prin asistență directă pentru a ajuta întreprinderile, accesul întreprinderilor la analize, testări, experimente, echipamentele de cercetare , Cercetare-dezvoltare realizată în colaborare efectivă cu o întreprindere.
Ecranarea electromagnetica are ca scopuri principale asigurarea functionalitatii aparaturii electrice/electronice compatibilitatii electromagnetice, protecţia mediului biologic, securitatea stocarii, prelucrarii si transmiterii informatiei pe cale electronica/electromagnetica.

goodagency.ro

7 februarie 2017 interviu Oprina Gabriela la Radio Romania Cultural, emisiunea Stiinta in cuvinte potrivite, despre linia de transport nepoluanta dezvoltata in cadrul proiectului „Acces curat în zona transfrontalieră Călărași-Silistra”

16 februarie 2017 Mircea Ignat interviu Radio Romania Cultural, emisiunea Stiinta in cuvinte potrivite, despre calificarea a 5 echipe ale Centrului de a participa la olimpiadele internationale INTEL ISEF si INESPO

21 februarie 2017 interviu cu copii ai Centrului Alexandru Proca, Radio Romania Cultural, emisiunea GPS cultural

23 februarie 2017 interviu Mihai Badic la Radio Romania Cultural, emisiunea Stiinta in cuvinte potrivite, despre proiectul POC ”Sistem modular integrat si tehnologie pentru ecranare electromagnetica a incintelor in gama 100kHz-18GHz – SITEM”

COMUNICAT DE PRESA
15 februarie 2017

5 echipe ale Centrulului Alexandru Proca pentru Initierea Tinerilor in Cercetarea Stiintifica din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA s-au calificat sa participe la concursurile internationale de proiecte de cercetare Intel ISEF si INESPO 2017, in urma unui baraj de calificare organizat de Societatea Stiintifica CYGNUS.
La Olimpiada Intel ISEF, Los Angeles, au fost selectate sa participe 3 echipe ale Centrului dintr-un total de 5 locuri desemnate pentru Romania (Monitorizarea membrului inferior in vederea recuperarii medicale dupa proceduri chirurgicale ortopedice – Tudorache Ana-Maria, Ojoga Miruna Alexandra, Studiu asupra miscarii ochiului cu aplicatii in microactionarile electromecanice neconventionale – Andra Maria Ciutac, Carmen Gabriela Popa, Proceduri anticancer utilizand magnetozomi – Yuan Fengyuan Elena, Costin Cristian Ionut).
La Olimpiada INESPO, Olanda, au fost selectate sa participe 2 echipe ale Centrului dintr-un total de 5 locuri desemnate pentru Romania (Miscare creativa – Stirbat Luca, Ungurean Calin, Enache Calin, Actuator electrochimic cu aplicatii in micro si nano distributii ale medicamentelor – Safavi-Zadeh Daniel, Andrei Carlo Papuc).
Prin demersurile facute, ICPE-CA isi propune sa identifice excelenta din domeniul cercetarii stiintifice la nivelul elevilor de liceu si, de asemenea, sa construiasca echipe de lucru cu elevi initiati in cercetarea stiintifica.

BIROUL DE PRESA ICPE-CA
amosnews.roultima-ora.rostiintasitehnica.comfeedler.rodiacaf.compromptmedia.rotimpromanesc.roadpres.net,marketingromania.rowebpr.rocomunicatedepresa.com.ro 

Ecranarea electromagnetică – o problemă rezolvată de ICPE-CA

Institutul ICPE-CA a făcut public vinerea trecută un proiect care pregătește o soluție de ecranare electromagnetică a clădirilor – Sistem modular integrat și tehnologie pentru ecranarea electromagnetică a incintelor.
Soluția oferită de ei este o premieră mondială care oferă posibilitatea ecranării cu un fel de panouri prefabricate, pentru incintele deja construite care nu au fost proiectate ca fiind izolate electromagnetic. În anul 2012, Institutul de Fizica Laserilor și a Plasmei, de la Măgurele solicita specialiștilor din ICPE-CA să găsească o soluție pentru a ecrana camera laserului de 1 Petta Watt, care tocmai ce fusese construită. Deși pereții incintei sunt de aproape 2 metri grosime, aceștia nu sunt suficient de ”opaci” pentru undele electromagnetice de foarte mare putere care se creează în momentul descărcării laserului. Problema a fost rezolvată, și mai mult decât atât, cercetătorii au elaborat un proiect prin care pun la punct o soluție capabilă să ecraneze orice fel de incintă.

radioromaniacultural.ro

×