MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2015 Februarie

Românii pot face motoare electrice cu pierderi minime de energie. ICPE-CA are deja protipul realizat.

Visul ingineriei electrice pare a se fi realizat în cadul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE -CA şi astfel putem vorbi despre pierderi minime de energie electrică prin intermediul prototipurilor supraconductori.
Ceea ce deja este realizat în companii din SUA, Japonia, Rusia, Germania, începând cu acest an, putem spune că se poate implementa şi în România, la nivel de prototip, în cadrul ICPE-CA din Bucuresti.
,,Avem realizări în institutul nostru la scară mai redusă, la nivel de prototip, în ceea ce priveşte maşinile electrice.Astfel, am realizat primul motor electric supraconductor din România.În domeniul maşinilor electrice se pune problema unui salt de eficienţă a maşinii, a motoarelor clasice. Ele au o eficienţă undeva între 70% şi 92%, iar maşinile supraconductoare pot urca această eficienţă de la 92 la 99%,, a spus inginerul Ion Dobrin din cadrul institutului.
Economia de electricitate se înregistrează, spune acesta, prin faptul că nu mai sunt pierderi prin disipare, care dispare în supraconductori.
Inginerul Dobrin ne -a explicat că toate costurile de utilizare a materialelor supraconductoare sunt mult mai mici şi dimenisiunile mai reduse. ICPE -CA a realizat modele experimentale de generatoare electrice şi motoare electrice.
,,Înlocuirea generatoarelor clasice cu cele supraconductoare ar produce mai multă electricitate cu consumuri mult mai mici. Motoarele electrice, la fel, ar putea funcţiona cu un consum mult mai redus, cu cel puţin 25-30 de procente faţă de cele clasice. La nivel mondial consumul de electricitate cel mai mare îl au motoarele electrice, adică ele au ponderea consumului la nivel mondial foarte mare şi o economie de câteva procente, dacă luăm în calcul consumul mare, economiile vor fi foarte importante.De asemenea, în domeniul transmiterii energiei electrice pierderile sunt mari şi se caută reduceri prin utilizare acestor materiale supraconductoare.Vorbim despre o adevărată revoluţie în ingineria electrică, prin acest salt, folosirea unor conductori cu rezistenţă electrică nulă,, a mai explicat inginerul Dobrin.

Din 1986 s-au descoperit supraconductori care pot lucra la o temperatură ridicată, dar ei lucrează la temperatura de minus 196 grade Celsius, cea a azotului lichid ,faţă de supraconductorii clasici şi care lucrează la temperaturi joase , cea a heliului lichid, adică aproape de zero absolut, respectiv 4,2 K.
,,Avem peste 35 ani de când ne ocupam de criogenie si de aplicatiile supra- conductibilităţii in ingineria electrica.În acest moment noi suntem în avangarda celor care se ocupă în aplicaţii de ingineria electrică întrucât noi ca institut avem acest specific de inginerie electrică şi vrem să fim în avangarda cercetărilor cât şi a realizărilor practice,, a mai spus el.

Supraconductorii

Orice material care este supraconductor are o temperatură la care rezistenţa lui electrică scade la zero şi poate conduce curentul electric fără pierderi. Acum se lucrează cu aceşti supraconductori de temperatură ridicată – minus 196 grade Celsius şi sunt compuşi de Li, Ba, Oxigen, care poate lucra la temperatura mai mică de 92 K, unde devin supraconductori şi pot conduce curentul electric fără pierderi.
Dobrin a completat că acesta este marele avantaj al supraconductorilor, acela că pot transmite curent electric la distanţe mari – stâlpii de înaltă tensiune – fără pierderi. ,,Este un vis al ingineriei electrice şi astăzi este realizabil şi în România, primele teste pe instalţii experimentale care deja juncţionează în Rusia, Germania, Japonia şi SUA sunt acolo în stadii avansate de implementare. România nu a început să facă asemenea instalaţii pe scară largă, dar la nivelul ICPE-CA există la scară mai redusă, la nivel de prototip, maşinile electrice.
Institutul a realizat primul motor supraconductor din România.În domeniul maşinilor electrice se pune problema saltului eficienţei electrice. Se fac eforturi pentru utilizarea materialelor supraconductoare şi ele încep să fie implementate în SUA, Rusia, Germania, Japonia, unde sunt în stadii avansate de implementare.Noi ca ţară nu am început să facem o astfel de aplicaţie pe scară largă , dar avem realizări în institutul nostru la scară mai redusă, la model de prototip şi model experimental,, a adăugat Ion Dobrin.
Laboratorul de supraconductibilitate aplicată din ICPE- CA are o experienţă de peste 35 de ani în domeniul criogeniei şi al aplicaţiei supraconductibilităţii în ingineria electrică.Laboratorul este axat pe dezvoltarea de aplicaţie mare, industrială, atât a supraconductorilor de joasă temperatură, cât şi a celor cu o temperatură critică de peste 77K (aşa numiţii supraconductori HTS). GOODAGENCY

http://www.goodagency.ro

2 februarie 2015 domnul Mircea Ignat – interviu la Radio Romania Actualitati, Radio FM si Radio Romania Cultural despre rezultatele Centrului de Excelenta

16 februarie 2015, Radio Romania Cultural, in cadrul emisiunii Nascut in Romania, ora 15.30, interviu acordat de domnul Mircea Ignat despre Centrul de Excelenta

20 februarie 2015 participarea domnului Mircea Ignat la Radio FM impreuna cu doua eleve ale Centrului de Excelenta

 

×