Comunicat de presa 16 aprilie 2015
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, institut aflat in coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a venit si in acest an in sprijinul programului “Scoala altfel”.
In perioada 6-10 aprilie a.c. institutul si-a deschis portile pentru grupuri de elevi din cadrul invatamantului gimnazial si prescolar, insotiti de profesori si educatori, care si-au exprimat dorinta de a vizita laboratoare moderne si de a identifica modul in care se desfasoara activitatea de cercetare propriu-zisa.
Pentru acesti elevi s-au facut demonstratii si aplicatii practice, in concordanta cu nivelul de cunostinte si programa scolara, ca de exemplu experimente ce vizau refractia, reflexia si dispersia luminii, experimente legate de magnetism, forta magnetica, forta de atractie gravitationala si levitatia magnetica.
Ca un element de noutate, in acest an demonstratiile practice s-au desfasurat atat in cadrul institutului, cat si in afara acestuia, cercetatori ai institutului deplasandu-se la Scoala Gimnaziala nr.190 pentru a realiza experimente in mediul scolar.
Institutul detine o traditie in domeniul ingineriei electrice de peste 60 de ani, traditie ce nu a putut fi perpetuata decat prin deschidere, atragere continua de resurse umane tinere, inovatie si performanta. Din aceasta perspectiva, ICPE-CA considera cu tarie ca, prin sustinerea unor activitati pentru stimularea interesului si cresterea nivelului de cunostinte din domeniul stiintei in randul tinerei generatii, isi indeplineste constant responsabilitatea fata de mediul social, economic si, nu in ultimul rand, stiintific.
Biroul de Presa ICPE-CA
comunicatemedia.ro, marketingromania, fabricadebani, ecomunicate.ro
ICPE CA are capacitate de a depista biodegradabilitatea unor uleiuri minerale
Sâmbãtã, 25 Aprilie 2015 07:28
Petrolul scurs în apa mãrilor sau a oceanelor, materialele plastice întâlnite în viata noastrã de zi cu zi si aruncate oriunde pe sol pot fi biodegradabile cu ajutorul unor tipuri de fungi cultivate în laboratoarele ICPE CA.
Mucegaiurile sau fungii au mare importantã economicã si din punct de vedere ecologic.
ICPE CA testeazã biodegradabilitatea sub actiunea fungilorpentru cã actiunea fungilor este importantã pentru substantele xenobiotice( care nu se degradeazã usor) , cum ar fi compusii cu sulf sau cupru. Se stie deja cã existã 15 specii de fungi care degradeazã cauciucul si sulful.
Studiile cercetãtorilor din cadrul institutului au în vedere printre altele si revigorarea mediului afectat de anumite uleiuri minerale sau materiale plastice reversate în naturã, ajutând la refacerea mai rapidã a mediului natural.
Astfel, biologul Elena Radu ne-a explicat cã plasticul poate fi degradat total sau mai repede cu ajutorul fungilor în functie de conditiile mediului si a calitãtii materialului de polietilenã aruncat în naturã.
,,Noi testãm biodegradabilitatea sub actiunea fungilor. Depinde însã unde este aruncatã polietilena, fiindcã sunt mai multi factori care influenteazã biodegradabilititea. Fungii actioneazã diferit în laborator si în naturã.Biodegradabilitatea depinde de umiditate, luminã, temperaturã.(..) Noi cultivãm si studiem anumite tipuri de fungi care pot curãta mediul în cazuri de scurgeri a unor uleiuri,, a spus Elena Radu.
Aceasta a arãtat cã uleiul ajuns pe sol din diverse motive poate fi anihilat cu un anume tip de fung cultivat în laborator.
,,Ne gândim sã gãsim o anume specie de fung care sã fie inoculat si care sã absoarbã uleiul vãrsat pe pãmânt sau sã îl transforme în compusi mai usor biodegradabili si solul sã îsi poatã reveni. Vegetatia sã poate apoi sã renascã,, a mentionat a biologul.
Elena Radu, care se îngrijeste de o valoroasã colectie de fungi a ICPE CA, a precizat cã rolul fungilor este foarte important, desi nu multi dintre noi stiu acest lucru, pentru cã în naturã sunt aruncati compusi sintetici care se biodegradeazã în sute de ani.
Sunt studii care se fac pe bacterii si care pot biodegrada petrolul, dar în România nu prea se aplicã, a completat Elena Radu, iar bacteriile ar putea fi aplicate pentru a anihila efectele nocive ale petrolului revãrsat în apa mãrii si a oceanelor.
În anul 2004 a luat fiinta Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA Bucuresti (INCDIE ICPE-CA), prin reorganizarea SC ICPE-CA Cercetari Avansate SA.
ICPE-Cercetari Avansate este astazi un institut national ce desfasoara activitati de CDI recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Totodata, INCDIE ICPE-CA se situeaza printre cele mai active si performante unitati de cercetare din tara, fapt recunoscut prin Premiul de excelenta pentru cea mai eficienta promovare a rezultatelor cercetarii decernat de catre ANCS in octombrie 2008.GOODAGENCY