ŞTIRILE DE WEEK-END – duminică, 23 Nov 2014, 19:26 • SOCIAL
Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Inginerie Energetică (ICPE) din Bucureşti a obţinut noi rezultate internaţionale, la Salonul INNOVA al Concursului EUREKA, organizat la Bruxelles (Belgia). Cele trei invenţii participante ale ICPE au primit o medalie de aur şi două de argint. Medalia de aur a fost câştigată pentru implantul ortopedic de tip metal-ceramică, destinat aplicaţiilor în chirurgia ortopedică, putând fi folosit la înlocuirea totală sau parţială a articulaţiilor şi fixarea fracturilor, iar celelalte două vizează sectorul energiei.
agerpres
Comunicat de presa
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA şi Hungarian Naţional Trading House, parteneri ai reţelei Enterprise Europe Network, în colaborare cu clusterul IT Plus din Miercurea Ciuc, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, Asociaţia Întreprinzătorilor din Ciuc organizează în data de 28 noiembrie un eveniment de brokeraj în domeniul IT&C. Evenimentul va fi găzduit în cadrul celei de-a doua ediţii a Conferinţei de IT&C şi inovare a Ținutului Secuiesc şi va avea loc la Băile Tuşnad, hotel Ozon, începând cu ora 15.00. Evenimentul îşi propune să consolideze legătura dintre firmele de specialitate din regiune, precum şi relaţiile firmelor respective cu principalii actori din afara regiunii. Totodată, pentru a veni în folosul dezvoltării regiunii, se doreşte identificarea principalelor puncte de pornire în sectorul IT&C. Evenimentul de brokeraj va oferi posibilitatea firmelor româneşti de a stabili întâlniri de afaceri cu firme străine într-un cadru organizat, în care reprezentanţii companiilor pot beneficia de asistenţă specializată din partea organizatorilor în alegerea partenerilor de discuţie, precum şi de servicii de interpretariat gratuite. Participarea în cadrul evenimentului de brokeraj este gratuită şi oferă o serie de avantaje, dintre care cel mai important este contactul cu parteneri străini din domeniul IT&C. Identificarea unor potenţiali parteneri de afaceri şi de proiecte comune, promovarea proprie ca partener de afaceri, analiza pieţei interne şi externe, a cererii şi a ofertei, reprezintă, în aceeaşi măsură, atuu-uri ce pot contribui la dezvoltarea strategiei companiei sau a planului de afaceri. Pentru înregistrare şi informaţii suplimentare vă invităm să contactaţi pe doamna Szasz Reka, email: reka.szasz@icpe-ca.ro, tel: 0267327395, sau să accesaţiwww.itpluscluster.ro.
Biroul de Presă ICPE-CA
Aparut in: feliciter.net, comunicatemedia.ro, marketingromania.ro, ziarulstiintelor.eu, ziuaconstanta.ro, ziare-pe-net.ro,promoafaceri.com, fabricadebani.ro, index-stiri.ro/, i-ziare.ro/ziarul-ziua-de-constanta, bisnet-transylvania.ro,ecomunicate.ro economistul.ro,
Comunicat de presă – Institutul Naţional de Cercetare pentru Inginerie Electrică (ICPE- CA) – marţi, 4 Nov 2014, 17:47 • COMUNICATE
IPCUP Ploieşti revine în forţă, după doi ani de lipsă de pe piaţa petrolieră.
Institutul de Cercetare, gândit acum că filială a Institutului Naţional de Cercetare pentru Inginerie Electrică (ICPE—CA) sub patronajul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a încheiat în acest an mai multe contracte cu colaboratorii săi tradiţionali şi a reluat dialogul cu PETROM şi UPETROM care, în anul 2014 a cunoscut o revigorare pe piaţa utilajului petrolier.
În perspectiva deschiderii de noi segmente de piaţă am fost solicitaţi pentru două tipuri de instalaţii. Noi nu putem exista fără un producător solid pe piaţa utilajului petrolier’ a declarat Georgiana Marin, directorul general al IPCUP-Ploieşti.
Georgiana Marin a arătat că prin preluarea institutului de către MEN în 2013, s-a dat o şansă la vizibilitate şi la aşezarea institutului pe o poziţie de partener serios de dialog în negocierile de contracte. Deocamdată activitatea de contractare nu utilizează întreaga capacitate, potenţialul şi capacităţile reale ale institutului fiind considerabil mai mari.
Aceasta a spus că s-au elaborat, în acest an, şi proiecte de echipamente pentru Confind Campina şi SC Amplo SĂ Ploieşti, unele din ele fiind materializate în produse de piaţă.
,,Am fost abordaţi şi de o firmă de consultanţă pentru lucrări în Irak şi în Rusia.(..) Putem spune că revenim în forţă dar depindem de piaţă. Deşi am trecut prin perioade grele, consider că în acest moment avem capabilitatea să susţinem proiecte care să furnizeze soluţii viabile pentru producători,, a adăugat directorul IPCUP Ploieşti, care a subliniat că există resursa umană specializată care are capabilitatea să valorifice experienţa acumulată în cei peste 60 de ani de activitate.
,,Există cerere de piaţă şi asta ne conferă optimism. Trebuie menţionat ca IPCUP Ploieşti reprezintă o verigă importantă în lanţul entităţilor care asigură necesarul energetic al României. Având în vedere că în actuala abordare energetică obiectivele strategice au în vedere şi complementarizarea domeniilor de activitate ale entităţilor, evoluţia IPCUP Ploieşti alături de INCDIE ICPE-CA va răspunde şi va contribui la atingerea acestor obiective.
Această colaborare se derulează de aproape un an şi jumătate, timp în care ne-am adaptat foarte bine şi am construit o bază solidă, a mai explicat directorul IPCUP.
IPCUP Ploieşti timp de doi ani nu a existat, spun specialiştii, însă şi—a revenit spectaculos. ‘Prin preluarea de către MEN s-a dat o şansă menţinerii celor trei segmente de activitate ale IPCUP, cercetare — proiectare, transfer tehnologic prin atelierul de microproducţie şi activitatea de expertizare a capabilităţii tehnice a echipamantelor.
Au fost semnate contracte pentru expertize iar transferul tehnologic a fost asigurat prin realizarea unui nou tip de instalaţie de foraj puţuri de apă, în cadrul unui proiect derulat în acest an, instalaţie executată în cadrul IPCUP.
Pe o piaţă încă în criză, IPCUP îşi reconfigurează propriul drum, căutând soluţii pentru a-şi extinde domeniul de activitate în conformitate cu cerinţele pieţei a mai arătat Georgiana Marin.
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Utilaj Petrolier Ploieşti a trecut în ultimii doi ani prin multe încercări, dar se apreciază că în prezent revine în forţă datorită viziunii MEN de a consolida rolul strategic al cercetării cu entităţi reprezentative pe piaţa românească, pe de o parte, şi datorită unui efort cumulat de relansare al entităţilor din economia românească care au atins prin criză un minim de potenţial, pe de altă parte.
IPCUP Ploieşti a intrat după 2010 printr-o perioadă gravă de criză economică din cauza unor mari datorii şi penalităţi care trenau de mai mult timp la bugetul de stat.
Angajaţii nu şi-au primit timp de aproape doi ani drepturile salariale, condiţii în care a fost imposibil de desfăşurat activitatea de bază a institutului.
Problemele au fost provocate şi ca urmare a faptului că o serie de întreprinderi cu profil petrolier, cu potenţial, au dispărut de pe piaţa iar altele au intrat în sfera de influenţă a unor firme străine. Astfel, institutul s-a confruntat cu solicitări de piaţă tot mai scăzute.
Linie de transport nepoluantă de 5 km între Silistra(Bulgaria) şi Călăraşi(România)
| Ultima actualizare în Miercuri, 12 Noiembrie 2014 14:00.
O linie de transport nepoluantă va fi deschisă, începând cu vara anului viitor, între Silistra (Bulgaria) şi Călăraşi (România), graţie unui proiect cu finanţare europeană derulat de Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Inginerie Electrică din Bucureşti.
Valoarea totală a proiectului este de peste 1 milion de euro, din care asistenţă nerambursabilă pentru statul român şi bulgar este de circa 13 mii euro, iar contribuţia proprie a partenerilor este de peste 25.000 euro.
,,Se va înfiinţa o linie de transport pentru pasageri care să folosească energie regenerabilă sau nepoluantă între localităţile Călăraşi şi Silistra din Bulgaria. Se vor folosi două ambarcaţiuni cu propulsie electrică prevăzute cu panouri fotovoltaice ,,a spus Wilhelm Kappel, directorul general al institutului de cercetare.
În cadrul acestui proiect, autorităţile locale din Călăraşi şi Silistra vor fi obligate să nu introducă taxe de călătorie pentru pasageri timp de doi ani. Staţiile de îmbarcare vor fi prevăzute cu microcentrale eoliene şi panouri fotovoltaice şi vor avea un afişaj permanent la debarcader legate de încărcătura ambarcaţiunii şi ruta călătoriei. Linia va avea o lungime de 5 km. GOODAGENCY
O medalie de aur şi două de argint pentru inventatorii de la ICPE
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014 12:21 | Ultima actualizare în Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014 12:30
Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Inginerie Energetică (ICPE) din Bucureşti a obţinut noi rezultate internaţionale, la Salonul INNOVA al Concursului EUREKA, organizat între 13 şi 15 noiembrie la Bruxelles (Belgia).
Medalia de aur a fost câştigată pentru implantul ortopedic de tip metal-ceramică, destinat aplicaţiilor în chirurgia ortopedică, putând fi folosit la înlocuirea totală sau parţială a articulaţiilor şi fixarea fracturilor, iar celelalte două vizează sectorul energiei.
Una dintre invenţiile care au primit medalia de argint se referă la un hidroagragat de conversie a energiei hidraulice extrase din cursurile de apă curgătoare iar cealaltă la un generator supraconductor de câmp magnetic intens, cu aplicaţie în domeniul fizicii nucleare pentru realizarea de acceleratoare pentru particule încărcate sau detectoare de particule încărcate electric sau studiul stărilor nucleare excitate pentru uz de laborator, a explicat Wilhelm Kappel, directorul general al institului de cercetare, într-un comunicat remis GOODAGENCY.
Inventatorii şi cercetătorii români au participat la cea de-a 63-a ediţie a Concursului internaţional Bruxelles – EUREKA dedicat inventicii, organizat în perioada 13-15 noiembrie, la Bruxelles, în cadrul Salonului INNOVA. România a fost prezentă cu 25 de invenţii expuse în standul realizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale. Pentru actuala ediţie, organizatorii au menţinut formula de prezentare care include spaţii alocate standurilor ţărilor participante, respectiv zone de prezentare a invenţiilor şi proiectelor belgiene. O atenţie deosebită a fost acordată întâlnirilor dintre potenţialii parteneri de afaceri în cadrul secţiunilor Innovation Avenue – Start-ups şi Avenue – Social Avenue (Aleea Inovării – Aleea Start-up-urilor şi Aleea Socială). Conceptul Social Avenue, introdus în anul 2013, a fost menţinut şi în acest an ca secţiune dedicată lansării unor invenţii care răspund nevoilor sociale ale cetăţenilor prin soluţii concrete la problemele de zi cu zi.
Pe parcursul desfăşurării Salonului INNOVA, Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat evenimente de brokeraj tehnologic şi de afaceri pentru inventatorii români.
Salonul INNOVA din capitala Belgiei s-a consacrat de-a lungul vremii ca un prestigios spaţiu de întâlnire între cercetători, oameni de ştiinţă, cadre didactice universitare şi întreprinzătorii cei mai activi şi mai interesaţi de „nou” din mediul de afaceri. GOODAGENCY