MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2014 Februarie

Finantare pentru – INOVATIE SI ANTREPRENORIAT

Într-un sector de vârf al economiei – ingineria electricã – INCDIE ICPE-CA constituie un reper cu traditie si valoare acumulate în timp. Este un institut national ce desfãsoarã activitãti de traditie, recunoscute. Activitatea institutului este definitã prin aceea cã „promoveazã si întreprinde cercetarea aplicativã în context national si international în domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrãri dinamice, compatibilitate electromagneticã etc.), spre folosul societãtilor comerciale, private si publice, în beneficiul general al întregii societãti”.
Inventatorilor care vor sa-si transpuna în practica vreuna dintre creatiile stiintifice prin dezvoltarea unui business, precum si antreprenorilor aflati la început de drum, care se descurca mai greu în gasirea surselor de finantare pentru afacerea proprie, încearca sa le vina în ajutor proiectul „Promovarea finantarii inovarii în sud-estul Europei/ Promotion of Financing Innovation in South-East Europe – PROFIS”. Este un demers în a carui esenta economia si cercetarea interfereaza, fiind vizata generarea de afaceri pe baza unor idei inovatoare. Proiectul este dezvoltat de un consortiu format din 10 parteneri cu activitate economica si de cercetare-dezvoltare- inovare din 9 tari, face parte din Programul de Cooperare Transnationala din Sud-Estul Europei si este cofinantat de Uniunea Europeana, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
România este reprezentata în proiect, în calitate de partener, de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – ICPE-CA (director de proiect, ing. Ion Ivan). Ceilalti parteneri sunt: Bay Zoltán Nonprofit Ltd. for Applied Research si Universitas-Gyõr Nonprofit Ltd. din Ungaria, Inova Nova, n.o. din Slovacia, Friuli Innovazione Research and Technology Transfer Centre din Italia, The Styrian Business Promotion Agency SFG din Austria, Technology Park Ljubljana din Slovenia, Varazdin County Development Agency din Croatia, Chamber of Commerce and Industry of Banja Luka Region din Bosnia si Hertegovina, Uzice Regional Chamber of Commerce din Serbia.
Caracterul practic, aplicativ, al proiectului este dominant în continutul acestuia. Asemanarea cu un instrument de ghidare, chiar de initiere, se regaseste în adresarea catre detinatori de inventii aflati în stadiu incipient pe calea afacerilor. Finantare, prototip, transfer tehnologic, lansare pe piata si alti termeni din aceasta categorie le sunt lamuriti si, mai mult decât atât, le sunt concretizati prin conducere catre surse de finatare, prin facilitarea contactului cu posibili investitori interesati de finantarea unor idei cu potential de materializare la nivel industrial. Actiunea fiind orientata într-un spatiu geografic larg, piata vizata este atât cea interna, cât si cea externa.
Produsele inovative beneficiare ale relationarii si sustinerii prin proiectul „Profis” vor fi selectate pe baza de competitie. Cele mai bune realizari vor fi propuse pentru finantare la nivel european. În derularea actiunii, ICPE-CA are rolul de relationare cu posibilii finantatori, în sensul identificarii, contactarii, atragerii acestora. Concomitent, deschiderea va fi catre autorii de inventii. Se vor desfasura traininguri nationale, vor fi lansate chestionare, iar diseminarea se anunta a fi intensa, totul cu obiectivul unei constientizari eficiente asupra oportunitatilor si cailor de urmat pentru obtinerea unui câstig material dintr-o idee sau din mai multe.

Aparut in: ECONOMISTUL.

×