MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2013 Septembrie

Deschiderea Centrului de Initiere in Cercetare Stiintifica a Tinerilor Olimpici

Joi, 19 septembrie 2013, incepand cu ora 9.30, la sediul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, va avea loc festivitatea de deschidere a Centrului de Initiere in Cercetare Stiintifica a Tinerilor Olimpici.
In cadrul Centrului se vor desfasura activitati precum cursuri de initiere in cercetarea stiintifica, ateliere de lucru pe teme si proiecte stiintifice, participare la competitii si evenimente stiintifice, discutii privind modalitatile si sursele de documentare, diseminarea rezultatelor obtinute.
Centrul va fi compus, pentru inceput, din elevi olimpici ai Colegiilor Tudor Vianu, Iulia Hasdeu, Grigore Moisil si Sfantul Sava.
Dintre coordonatorii Centrului vor face parte cercetatori ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Institutului de Biologie al Academiei Romane, Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara, Institutului de Cercetari Matematice al Academiei Romane, Institutului de Cercetari Filosofice al Academiei Romane si ai Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila.
Totodata, in data de 19 septembrie se va desfasura si a treia editie a Simpozionului tinerilor cercetatori din domeniul MEMS si NEMS, ocazie cu care se vor dezbate topici privind: actionari electromecanice neconventionale, micromotoare, microactuatori; generatoare micro si nanoenergie (harvesting); senzori micro si nanoelectromecanici; micro si nanotehnologii specifice; tendinte si principii in MEMS si NEMS; bionica.

Aparut in: Comunicate MediaMarketing RomaniaObservatorAmos NewsZiua ConstantaPresa OnlineRealitateaStiri Presa OnlineEdu.roZiare LiveEcomunicate, PromptmediaFabrica de Bani008Actualitati.netRadorAgerpresPresa OnlineZiare Pe NetStirile pe scurtSursa de Stirie-Stirea ZileiTV-H.

Olimpicii la fizica si chimie vor fi initiati in cercetare de specialisti de la mai multe institute

Olimpicii la fizica si chimie vor fi initiati in cercetare de specialisti de la mai multe institute, in cadrul Centrului de Initiere in Cercetare Stiintifica a Tinerilor Olimpici, a carei festivitate de deschidere a avut loc joi. Pentru tineri sunt pregatite cursuri de cercetare stiintifica, ateliere de lucru pe teme si proiecte stiintifice, participare la competitii si evenimente stiintifice, discutii privind modalitatile si sursele de documentare, diseminarea rezultatelor obtinute.
Centrul va fi compus pentru inceput din opt elevi olimpici ai colegiilor „Tudor Vianu”, „Iulia Hasdeu”, „Grigore Moisil” si „Sfântul Sava”.
Dintre coordonatorii Centrului vor face parte cercetatori ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA), Institutului de Biologie al Academiei Române, Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara, Institutului de Cercetari Matematice al Academiei Române, Institutului de Cercetari Filosofice al Academiei Române si ai Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.
„Vom face o initiere in cercetarea stiintifica in asa fel incât sa nu venim peste materiile pe care le fac ei, sa mai introducem niste cursuri speciale. Vom face aceasta initiere referitor la ce inseamna cercetare, metodologie”, a declarat seful Departamentului Micro-Nano-Electrotehnologii de la ICPE-CA, Mircea Ignat.
El a spus ca olimpicii sunt „insetati” sa cunoasca lucruri noi, ca vor lucra „sub aripa” cercetatorilor, baza materiala oferita fiind de exceptie.
„Eu cred ca acest centru va trebui sa directionze gândirea copiilor pentru a deveni ceea ce suntem noi. Eu ma revad in ei cu oarecare emotie. Elevii vor trebui sa lucreze cu aparate, sa-si poata verifica adevaratele cunostinte teoretice prin experimente si de aici drumul invers de la experiment la concluzie”, a spus cercetatorul Traian Zaharescu, de la ICPE-CA. AGERPRES

Aparut in: Agerpress.

Centru pentru olimpici, la Institutul de Cercetare pentru Inginerie Electrica din Capitala

BUCURESTI (MEDIAFAX) – Opt olimpici, elevi ai unor licee din Capitala, vor lucra la diverse proiecte stiintifice, în laboratoare profesioniste si alaturi de specialisti, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, într-un centru dedicat lor, care a fost inaugurat joi.
În cadrul Centrului de Ini?iere în Cercetare Stiintifica a Tinerilor Olimpici, se vor desfasura activitati precum cursuri de initiere în cercetarea stiintifica, ateliere de lucru pe teme si proiecte stiintifice, pregatire pentru competitii si evenimente stiintifice etc.
Coordonatorul centrului este Mircea Ignat, seful departamentului de micro-nano-electrotehnologie din ICPE-CA, care a început s? lucreze, înca de anul trecut, cu doi elevi: Stefan Iov si Alexandru Glontaru, de la Colegiul „Tudor Vianu”, clasa a XI-a, medaliati cu argint în aceasta vara la Olimpiada Internationala a Proiectelor Mediului Stiintific INESPO din Olanda.
Ceilalti olimpici care vor face cercetare la centru sunt Ioan Matei Sarivan ?i Andrei Pangratie (Colegiul „Tudor Vianu”, clasa a XI-a), Andrei Corbeanu (Colegiul „Iulia Ha?deu”, clasa a IX-a), Mircea Calin Rusu (Colegiul „Grigore Moisil”, clasa a XII-a), Ana Maria Leonescu si Luca Florescu (Colegiul National „Sf. Sava”, clasa a IX-a).
Tinerii vor studia si vor realiza proiecte alaturi de Mircea Ignat si de alti cercetatori de la ICPE-CA (Petru Budrugeac, Gabriela Hristea si Traian Zaharescu), precum si de la Academia Româna – Institutul de Biologie (Ioan Ardelean), Institutul de Cercet?ri Matematice (Radu Purice) si Institutul de Cercetari in Filosofie (Camelia Popa) -, de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara (Dan Radu Grigore) si de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” (Sarah Nica).
Cercetatorii le vor preda olimpicilor cursuri si îi vor coordona în realizarea de proiecte multidisciplinare.
„Se va pune mult accent pe joc. (…) ?i somit??ile, prin joc au facut ce-au facut”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Ignat.
Ca exemple de proiecte ce vor fi dezvoltate în cadrul centrului pentru olimpici, el a enumerat folosirea paienjenilor pentru producerea de adezivi, recuperarea energiei din vibratii si casa „inteligenta”.
Aparut in: Mediafax

Premiile AGIR
premiul AGIR 2012_INCDIE ICPE-CA
In data de 6 septembrie 2013, la sediul AGIR din Bucuresti, s-a desfasurat festivitatea de decernare a Premiilor AGIR pentru anul 2012.
In acest cadru, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a obtinut premiul domeniului „Ingineria materialelor”, pentru proiectul intitulat „Produs granular sintetic pentru aplicatii in chirurgia oralo-maxilofaciala (PG β -TCP, 500-1000 μm).
Produsul este dedicat utilizarii in aplicatii de umplere si de reconstructie a defectelor osoase: ridicare de sinus, umplerea defectelor alveolare dupa extractie si dupa osteotomii corective.
PG β-TCP permite dezvoltarea de os biologic in conditii favorabile vindecarii, nu necesita o alta interventie chirurgicala pentru indepartare, fiind inlocuit treptat de osul nou format, este 100% sintetic, fara risc de transmitere de boli si radio-opac, permitand vizualizarea lui in timpul operatiei si post operator.
Pentru PG β -TCP s-a depus cerere de brevet de inventie in anul 2011, iar in 2012 s-a obtinut certificarea pentru utilizare in chirurgia dentara si maxilofaciala.

In general, gradul de noutate al proiectelor realizate de ICPE-CA rezulta din beneficiile pe care acestea le aduc in domeniul cercetarii-dezvoltarii, dar si la nivelul economiei sociale, in special, prin suplinirea unor nevoi reale.
In acest sens, PG β -TCP se afla deja pe piata de medicamente din Romania, putand fi achizitionat la un pret accesibil.

Aparut in: Comunicate MediaMarketing RomaniaZiua CargoZiua ConstantaFabrica de BaniRealitateaPresa Online,Stiri Presa OnlineZiare Pe NetZiar.comZiare LiveActualitati.neteComunicateAgerpress.

Premiile AGIR pentru anul 2012

Descriere
Sectiunea Ingineria materialelor

Produs glanular sintetic pentru aplicatii in chirurgia oralo-maxilofaciala (PG ?-TCP) – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica INCDIE ICPE-CA
Principala activitate a INCDIE ICPE-CA, conform clasificarii CAEN, este „cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie” avand una dintre directiile principale de cercetare biomateriale ceramice pentru aplicatii medicale.
In anul 2012 in Institut a fost certificat Sistemul de Management al Calitatii, implementat de institut, conform standardului SR EN ISO 13485: 2004, de catre Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale OTDM CERTIFICARE, pentru „Cercetare, proiectare, dezvoltare, fabricare de dispozitive medicale (substitut osos)”, conform Certificatului nr. 25 SM 1.
Tot in 2012, s-a certificat ca producator pentru „Produs granular beta fosfat tricalcic (β -TCP) – utilizat in chirurgia orala si maxilofaciala pentru umplerea defectului osos si argumentare osoasa” Sistemul Complet de Asigurare a Calitatii conform Anexei II, sectiunea 3, a Directivei 93/42/CEE privind Dispozitivele Medicale, revizuita (conform Certificat nr. 25 DM 2.3) si proiectul produsului (conform Certificat nr. 25 DM 2.4), de catre Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale OTDM CERTIFICARE.
Caracteristici produs PG- β -TCP,
500 -1000 μm
Compozitie: faza unica β-Ca3(PO4)2,
(β -TCP);
Dimensiuni produs: 500 – 1000 μm;
Porozitate: nano si microporozitate interconectate; macroporozitate;
Biocompatibil (ne-citotoxic);
Osteoconductiv: permite dezvoltarea de os biologic si conditii favorabile pentru vindecare;
Bioresorbabil: este inlocuit treptat de osul nou format / vindecare rapida;
PG β -TCP, 500 – 1000 μm este un produs 100% sintetic, fara risc de transmitere de boli;
Nu necesita re-interventie chirurgicala pentru indepartarea produsului;
Produsul este radio-opac: permite vizualizarea in timpul si dupa operatie;
Produsul nu contine substante derivate de origine animala sau umana.
Produsul este recomandat pentru chirurgie orala si implantologie, in aplicatii de umplere si reconstructia defectelor osoase: ridicare de sinus, umplerea defectelor alveolare dupa extractie si dupa osteotomii corective.
Produsele sunt protejate prin:
– Cerere Brevet nr. A00847, din 29.07.2011;
– Cerere Brevet nr. A/00374 din 19.04.2011.
Univers Ingineresc nr.: 17/2013. data: 1 – 15 septembrie 2013; Prima pagina ziar nr. 17/2013

×