MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2013 Mai

ICPE-CA vine in sprijinul afacerilor incipiente si inovative – 8 mai 2013

ICPE-CA este partenerul roman al unui proiect de colaborare transnationala în Europa de Sud-Est (Promotion of Financing Innovation in South-East Europe – PROFIS) care î?i propune s? identifice piedicile în calea finan??rii inov?rii, îndeosebi în stadiile de început ale afacerii ?i, de asemenea, cererea de servicii menita sa sprijine inovarea. Ing. Ion Ivan, directorul CTT ICPE-CA si managerul roman al acestui proiect ne-a vorbit despre importanta acestui program.
Romania are primul standard european pentru inovare, oferind un model pentru dezvoltarea afacerii prin inovare. Cu ce vine nou proiectul din perspectiva inovarii si al cresterii unui business?
Proiectul incearca sa ofere un ghid pentru serviciile necesare obtinerii finantarii afacerilor innovative in stadiile de inceput: transfer tehnologic, eventual prototipare, comercializare – lansare pe piata, pana in stadiul in care costurile de productie devin mai mici decat incasarile.
Spre deosebire de alte programe, care sprijina start-up-urile si spin off-urile, sau pornesc de la un model experimental, noi incercam sa punem in valoare o idee sau un transfer tehnologic, invatand publicul nostru tinta unde sa caute sa obtina finantarea. Vom incerca sa identificam retele nationale si internationale de investitori,
retele de business angels, de venture capital, care ar putea fi interesate de finantare unor idei cu potential.
Care sunt principalele categorii pe care incercati sa le atrageti in proiect?
Publicul tinta este format din inventatori care vor sa-si puna in aplicare ideile si vor sa dezvolte o afacere, din tineri care doresc sa devina antreprenori sau din antreprenori care au o firma, dar nu au reusit inca sa gaseasca o ideea viabila pentru a-si dezvolta mai departe afacerea.

Cum vor fi selectate ideile?
In cadrul proiectului se va organiza o competitie de proiecte inovative în toate tarile care sunt partenere în proiect (Ungaria, România, Austria, Italia de nord-est, Slovacia, Slovenia, Croa?ia, Serbia, Bosnia-Her?egovina), iar cele mai bune proiecte vor fi propuse spre finantare la nivel european. Cele mai bune 15 proiecte vor fi propuse spre finantare Comisiei Europene fara a mai trece prin etapele uzuale. Partenerii din Italia vor organiza un training pentru 6 dintre viitorii antreprenori din Romania si le vor arata care sunt pasi pentru a-si pune ideea pe hartie, pentru a demonstra ca e viabila si pentru a obtine finantare. Materialele vor fi puse la dispozitie si celorlalti parteneri care pe baza lor vor putea realiza training-uri nationale in timpul dar si dupa finalizarea proiectului PROFIS.
Ce rol va juca ICPE-CA in cadrul acestui proiect?
ICPE-CA este partenerul roman in acest proiect si are rolul de a identifica retele de finantatori, de a discuta cu ei, de a le trimite chestionare, de a face interviuri cu acestia. De asemenea, vom realiza campania nationala pentru competitia de proiecte de inovare si vom incerca sa atragem cat mai multi candidati. Sarcina noastra cea mai importanta tine insa de comunicarea si diseminarea rezultatelor proiectului in tara si la nivel european.

Aparut in marketwatch.ro. Data: 8 mai 2013.

Initiere in profesie, investitie in afaceri – 29aprilie-12mai 2013


Aparut in economistul.ro. Data: 29 aprilie-12mai 2013

×