Comunicat de presa
Institutul INCDIE ICPE- CA va organiza, in colaborare cu CNR-CME, asociatia SUNE si Primaria Avrig, al 2-lea workshop romano-chinez pentru stiinta si tehnologie, intitulat „New Energy and its Business Opportunity in East Europe” ,care va avea loc in zilele de 7-8 iunie 2012, la Rin Grand Hotel Bucuresti.
Manifestarea, organizata sub patronajul Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, va avea un caracter stiintific deosebit, concretizat prin participarea a numeroase personalitati din mediul stiintific si academic roman si chinez.
Workshop-ul va insemna o oportunitate de intalnire a unor specialisti de marca in domeniul energiilor regenerabile din cele doua tari din cadrul unor institute de cercetare, din mediul academic, intalniri cu factori de decizie, cu personalitati politice, reprezentanti ai patronatelor, membri ai unor asociatii comune Romania – China, oameni de afaceri, personalitati ale stiintei si tehnologiei din ambele tari, investitori sau furnizori de echipamente etc.
La lucrarile workshop-ului sunt invitati sa participe un numar de 25-30 oaspeti chinezi, putand astfel sa fie valorificate si continuate bunele relatii existente la nivelul celor doua tari in domeniul stiintei, tehnologiei si schimburilor economice bilaterale.
De asemenea, evenimentul va fi un excelent prilej de dezvoltare de afaceri cu potentiali parteneri chinezi in domenii cheie ale valorificarii surselor regenerabile de energie, precum energie din biomasa, energie eoliana, energie fotovoltaica, energia valurilor si mareelor, materiale si componente pentru conversie energetica etc., in cadrul unei mese rotunde si a unui brokerage prevazute a se desfasura in data de 8 iunie 2012, intre orele 15:00 – 19:00.
Totodata, workshop-ul va oferi oportunitatea de a fi facute cunoscute o parte din realizarile romanesti in domeniul surselor noi de energie si al cresterii eficientei energetice, in cadrul sesiunii de postere care vor fi expuse pe toata durata evenimentului in spatiul special dedicat.
In cadrul workshop-ului se vor dezbate aspecte din urmatoarele domenii de interes:
Biomass energy; Photovoltaic energy; Wind energy; Ocean, Wave and Tidal Stream Energy; Biotechnologies and conversion processes; Power generation; Materials and components for electrical industry; Economical and investments.
aparut in: Goodagency, Money, Fabricadebani, Ro-afaceri, Ziare, Energie.businesslive, pe 6 iunie 2012.
Lumea viitorului va fi lumea energiilor regenerabile
Lumea viitorului va fi lumea energiilor regenerabile, a declarat, joi, directorul Directiei Dezvoltare Export din Ministerul Economiei, Costin Lianu, la un workshop româno-chinez pentru stiinta si tehnologie.
„Viitoarea economie mondiala si procesele de globalizare si de dezvoltare sustenabila dau un vector clar de crestere pentru sectorul energiilor regenerabile. Lumea viitorului va fi lumea energiilor regenerabile. Este o noua paradigma economica care se naste sub ochii nostri. Acum poate nu întelegem sensurile acestei paradigme, dar drum de întoarcere nu mai exista. Aceasta este piata viitorului”, a precizat Costin Lianu.
Acesta a subliniat ca, în economia mondiala, China este cel mai mare exportator, fluxurile comerciale est-vest fiind în continua dezvoltare. „România se afla tocmai pe aceste fluxuri, adica pe vechiul drum al matasii. Cum va capitaliza România aceste fluxuri imense dinspre China spre Europa este doar în sarcina noastra, pentru ca poarta geografica cea mai adecvata de intrare este cea a României. Pledam pentru proiectele de dezvoltare a României ca poarta de intrare a schimburilor dinspre China si Europa”, a adaugat directorul MECMA.
În opinia acestuia, în România exista cel putin trei tipuri de oportunitati de afaceri pe care viitorul le va confirma si anume investitiile în sectorul energiilor regenerabile, în inovare, dar si în domeniul cooperarii stiintifice si tehnologice.
„Una dintre oportunitati se refera la investitii le chineze în România în sectorul energiilor regenerabile. China are linii de credit bine orientate catre Europa de Est, dar este sarcina noastra sa dezvoltam proiecte pentru a atrage investitiile spre România în acest sector, pentru ca suntem în competitie cu alte tari din estul Europei. Al doilea tip este legat de afacerile de re-export, deoarece viitoarele coridoare logistice ale Europei vor trece si prin România. Este clar ca procesarea si reprocesarea unor produse în România, servind o piata de re-export din zona noastra, care are costuri logistice semnificativ mai mici decât concurenta din zona Europei de Vest, împreuna cu portul Constanta ca poarta de intrare a marfurilor, dar si cu coridoare logistice care se vor dezvoltate de-a lungul Dunarii, vor permite ca foarte multe firme din Asia sa-si localizeze baza de re-export în sectorul energiilor regenerabile. România va deveni în viitor un centru logistic si de re-export important”, considera Costin Lianu. De asemenea, dezvoltarea macro-regiunii Dunarii, sustinuta financiar de UE din 2014, poate fi un alt avantaj pe care România trebuie sa îl fructifice în viitor.
„Dezvoltarea macro-regiunii Dunarii si a transportului pe Dunare este în avantajul nu numai al României, ci si al Europei, deoarece se reduc costurile transporturilor, se reduc costurile cu dioxidul de carbon si are legatura directa cu o Europa Verde, la care eficienta energetica trebuie sa fie maxima”, a explicat Lianu.
Cooperarea în domeniul stiintific între China si România reprezinta, în opinia directorului MECMA, o alta oportunitate de dezvoltare comuna între cele doua tari.
„Capacitatile Românei sunt mari în acest domeniu, iar China investeste enorm si reuseste sa dezvolte un sector de cercetare – dezvoltare foarte puternic. Cooperarea în domeniul produselor noi inovative în domeniul energiilor regenerabile între România si China poate fi un succes, mai ales ca orice firma chineza care se stabileste în România este considerata societate comerciala autohtona si beneficiaza de sistemele de instrumente de sustinere nationale si europene. Este un avantaj de finantare pe care investitorii din China pot sa îl foloseasca în România”, a mai adaugat reprezentatul MECMA.
Institutul INCDIE ICPE- CA organizeaza joi si vineri, în colaborare cu CNR-CME, asociatia SUNE si Primaria Avrig, al 2-lea workshop româno-chinez pentru stiinta si tehnologie, intitulat ‘Noile energii si oportunitatile de afaceri în Europa de Est’.
Evenimentul este un prilej de dezvoltare de afaceri cu potentiali parteneri chinezi în domenii cheie ale valorificarii surselor regenerabile de energie, precum energie din biomasa, energie eoliana, energie fotovoltaica, energia valurilor si mareelor, materiale si componente pentru conversie energetica etc., în cadrul unei mese rotunde si a unui brokerage prevazute a se desfasura în data de 8 iunie.
aparut in: Agerpres, Energielive, Money, BCRclubantreprenori, pe 7 iunie 2012.
Credit de 10 miliarde de dolari pentru derularea unor proiecte comune între China si Europa Centrala si de Es
China sustine promovarea cooperarii în toate domeniile economice si tehnico-stiintifice cu tarile din Europa Centrala si de Est, constituind un credit special de 10 miliarde de dolari pentru derularea unor proiecte în aceasta zona a Europei, a declarat, joi, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, doamna Huo Yuzhen, la un workshop româno-chinez pentru stiinta si tehnologie. „Guvernul chinez sustine activ promovarea colaborarilor pragmatice în toate domeniile, inclusiv în cel tehnico-stiintific dintre China si Europa Centrala si Est, anuntând în cadrul reuniunii comune din 26 aprilie de la Varsovia un program de colaborare în 12 puncte cu tarile din aceasta regiune. Acest document prevede constituirea unui credit special de 10 miliarde de dolari SUA, o parte din acest credit fiind alocata sub forma unor credite preferentiale pentru realizarea infrastructurii de baza în vederea implementarii economiei verzi si a tehnologiilor de ultima generatie”, a anuntat ambasadorul Chinei în România. Aceasta si-a exprimat speranta ca România va sti sa foloseasca acest prilej pentru atragerea a cât mai multor fonduri din acest credit. „Sunt convinsa ca România se va servi de acest prilej si îsi va face cunoscute nevoile, intentiile si proiectele interne astfel încât sa se plaseze în fata altor tari pentru atragerea unor sume importante. În domeniul stiintific si tehnologic s-a facut un pas important în luna decembrie a anului trecut când institutiile agricole din România si China au semnat un acord ce prevede crearea în România a unui parc de dezvoltare agricola si de inovare stiintifica. Aceasta platforma se ocupa si de initierea unor proiecte de colaborare, inclusiv în energia solara, eoliana si de biomasa”, a mai precizat diplomatul chinez. Doamna Huo Yuzhen a mentionat ca România se numara printre primele tari care au stabilit relatii diplomatice cu China, ceea ce a contribuit si la dezvoltarea rapida a schimburilor stiintifice si tehnologice. „În cei 60 de ani de relatii dintre România si China au fost initiate mii de programe de cooperare stiintifica si au fost publicate în cooperare mii de lucrari care au stat la baza unor schimburi comerciale de succes. În cea de-a 41-a Comisie de colaborare stiintifica dintre cele doua tari, care s-a desfasurat la Bucuresti, a fost aprobat un numar de 26 de proiecte de colaborare, o crestere semnificativa fata de anul precedent, dar s-a convenit si asupra trecerii de la o colaborare a schimburilor individuale de experti la proiecte de cercetare la scara internationala”, a spus ambasadorul chinez. Potrivit sursei citate, consumul de energie pe unitate de produs a înregistrat în China o reducere cu 21%, în ultimii sase ani, tara înregistrând o crestere rapida în ceea ce priveste capacitatea instalata în parcuri eoliene si hidraulice. Diplomatul chinez a mai mentionat ca pentru perioada 2011-2015 consumul de energie va scadea pe unitate de energie intern brut cu înca 16 procente, iar contributia surselor de energie regenerabila în consumul energetic national va atinge un nivel de 15%. Institutul INCDIE ICPE- CA organizeaza joi si vineri, în colaborare cu CNR-CME, asociatia SUNE si Primaria Avrig, al 2-lea workshop româno-chinez pentru stiinta si tehnologie, intitulat ‘Noile energii si oportunitatile de afaceri în Europa de Est’. Evenimentul este un prilej de dezvoltare de afaceri cu potentiali parteneri chinezi în domenii cheie ale valorificarii surselor regenerabile de energie, precum energie din biomasa, energie eoliana, energie fotovoltaica, energia valurilor si mareelor, materiale si componente pentru conversie energetica etc., în cadrul unei mese rotunde si a unui brokerage prevazute a se desfasura în data de 8 iunie.
aparut in: Allnews4all, pe 8 iunie 2012.
Vom avea primul oras independent energetic pana in 2030
Orasul Avrig din judetul Sibiu va deveni primul oras independent energetic din Romania pana in anul 2030, iar investitiile necesare pentru derularea acestui program se cifreaza la circa 50 de milioane de euro, a declaratprimarul orasului Avrig, Arnold G. Klingeis, prezent la un workshop romano-chinez pentru stiinta si tehnologie, derulat la Bucuresti.
„Eu am propus realizarea acestui program in doua etape. In prima etapa vrem sa implementam pana in 2020 o serie de tehnologii care sa asigure producerea de energie alternativa la nivel local, in paralel cu masuri de eficientizare energetica, iar pana in 2030 orasul sa fie absolut independent energetic. Astfel, toata energia va fi produsa local, iar surplusul de energie va fi exportat spre alte zone”, a spus Klingeis pentru Agerpres.
In opinia acestuia, un astfel de program presupune investitii de peste 50 de milioane de euro, o suma rezonabila tinand cont de beneficiile aduse comunitatii locale.
„Sunt necesare investitii de circa 50 de milioane de euro pentru un oras mic, cu 14.000 de locuitori, cat are Avrig, ca sa fie independent energetic si sa nu mai aiba nevoie de niciun fel de resurse fosile din alte zone. Mi se pare o suma rezonabila ca sa devii independent energetic si in acelasi timp sa creezi locuri de munca in comunitate, sa aduci plus valoare unor sectoare, cum ar fi agricultura, pentru ca biomasa si biogazul implica modernizarea sectorului deoarece se va produce materia prima pe niste terenuri care oricum nu sunt valorificate, ci sunt lasate in paragina”, a explicat primarul orasului Avrig.
Investitorii sunt deja interesati
Acesta a precizat ca o parte din investitii sunt asigurate deoarece sunt companii interesate de a investi, in aceasta zona, in tehnologii pentru producerea de energie alternativa.
„Avem compania Bosch din Germania, care va investi pe 40 de hectare intr-un parc fotovoltaic, iar o societate din Anglia va construi o centrala pe biomasa, dar mai avem si alti investitori pe hidro si pe biogaz. Suntem in negocieri si cu investitorii chinezi pentru a aduce si alte echipamente in domeniul energiilor regenerabile. Toate acestea vor fi integrate in zona administrativa a Avrigului, vor crea locuri de munca si o stabilitate economica pentru oamenii din zona”, a adaugat edilul orasului Avrig.
Nu in ultimul rand, Arnold Klingeis a mentionat ca alaturi de investitiile in tehnologie sunt importante si masurile de eficientizare energetica.
„Energia care nu este consumata nu trebuie produsa. Este importanta incurajarea izolarii termice a blocurilor, schimbarea sistemelor de iluminat, dar si implementarea unor sisteme de management a consumului energetic intr-un apartament sau o casa. Toate combinate vor avea un impact puternic asupra comunitatii, consumul se va diminua cu 60-80%, iar diferenta va fi produsa din surse alternative. Consider ca energia regenarabila este un catalizator al dezvoltarii durabile pentru comunitatile mici si mijlocii din Romania”, a mai spus primarul orasului Avrig.
aparut in: CronicadeIasi, pe 9 iunie 2012.
Comunicat de presa
In perioada 6-12 iunie 2012 s-a desfasurat la Bucuresti si Avrig workshop-ul cu tematica „New Energy and its Business Opportunity in East Europe”, eveniment organizat de Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA Bucuresti, in parteneriat cu Ambasada R. P. China in Romania, Ministerul de Stiinta si Tehnologie al Chinei, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Ministerul de Economie al Romaniei si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
La ceremonia de deschidere au luat cuvantul domnul Nicolae Rotileanu- secretar de stat, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, doamna Huo Yuzhen- ambasador R.P. China, doamna Dana Gheorghe- director general ANCS, domnul Costin Lianu- director in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, domnul Nicolae Olariu- presedinte SUNE, domnul Arnold Klingeis- primar Avrig, domnul Sorin Dimitriu- presedinte al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti.
Experti, intreprinzatori, oficiali, participanti din China, Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia si Japonia au participat la sesiunile workshop-ului unde s-au dezbatut aspecte precum: rolul surselor regenerabile in viitorul energiei; politici si strategii stimulative pentru o noua industrie energetica; dezvoltarea tehnologica in noul sector de energie; strategii si initiative pentru economisirea de energie; tehnologii de stocare si utilizare a carbonului; tehnologii curate pentru industria carbunelui; sisteme de standardizare si certificare pentru piata de energie verde; modalitati si solutii pentru inlaturarea barierelor; studii de caz pentru orase cu retele inteligente de energie.
Rezultatele imediate ale workshop-ului s-au materializat in 12 propuneri de proiecte de colaborare stiintifica si economica, inclusiv infiintarea Fundatiei pentru Inovare in Energie Verde si a Parcului de Inovare in Energie Verde din Bucuresti.
Fundatia va dezvolta proiecte comune de cercetare romano-chineze, investitii in parcuri eoliene si sisteme fotovoltaice, noi fabrici pentru turbine de vant si module fotovoltaice si, in aceeasi masura, va dezvolta cooperarea in constructia de retele si sisteme de operare, stiinta, tehnologie, IT, software, educatie, securizarea surselor de energie regenerabila.
Rezultatele deosebite ale workshop-ului vor constitui pentru ICPE-CA si in viitor baza unor activitati de cercetare-dezvoltare-inovare bine definite si orientate.
La acest succes au contribuit intr-o mare masura si colaboratorii organizatorului ICPE-CA. Tuturor le datoram multumirile noastre.
aparut in: Comunicatemedia, Ecomunicate, Bursa, Asiiromani, Niuzer, Fabricadebani, Discard, Anuntul.biz, Casarochi, Atitudinea,Ttonline, Saptamana, Stiri.astazi, Ccib, pe 15 iunie 2012.
În Bucuresti va lua fiinta un Parc de Inovare în Energie Verde româno-chinez
Prof. dr. Wilhelm Kappel, Director general ICPE-CA, si Jianzu Wang, consilier tehnico-stiintific la Ambasada R.P. Chineze
În perioada 6-12 iunie 2012 s-a desfasurat la Bucuresti si Avrig atelierul cu tematica „New Energy and its Business Opportunity in East Europe”, eveniment organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA Bucuresti, în parteneriat cu Ambasada R.P. China în România, Ministerul de Stiinta si Tehnologie al Chinei, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Ministerul de Economie al României si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
La atelier au luat parte peste 100 de experti, întreprinzatori si oficiali, incluzând 30 de participanti din China, invitati din Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia si Japonia. Cu ocazia deschiderii, ambasadorul R.P. Chineze, doamna Huo Yuzhen, a mentionat ca guvernul chinez a pus la dispozitie 10 miliarde USD pentru investitii în Europa de Est si Mijlocie, pentru stabilirea unor zone economice si tehnologice, investitii în infrastructura, energie verde, tehnologie de vârf.
În prima zi a atelierului temele abordate de lectorii români si chinezi s-au încadrat în domeniile: rolul surselor regenerabile în viitorul energiei; politici si strategii stimulative pentru o noua industrie energetica; dezvoltarea tehnologica în noul sector de energie; strategii si initiative pentru economisirea de energie; tehnologii de stocare si utilizare a carbonului; tehnologii curate pentru industria carbunelui; sisteme de standardizare si certificare pentru piata de energie verde; modalitati si solutii pentru înlaturarea barierelor; studii de caz pentru orase cu retele inteligente de energie.
În a doua zi a atelierului a avut loc o masa rotunda si o întâlnire de brokeraj la care au participat firme din România si China. În acest context, s-au discutat si convenit de catre participantii la workshop dezvoltarea a 12 proiecte de colaborare stiintifica si economica.
Mai mult, China si România au convenit, în contextul oportunitatilor si provocarilor noilor surse de energie si a schimbarilor climatice, ca vor colabora pentru întarirea cooperarii bilaterale în sectorul energiei regenerabile, promovarea unui sector economic eficient, dezvoltarea inovatiei, tehnologiilor si standardelor avansate, identificarea oportunitatilor de investitii benefice, dezvoltarea colaborarii în mediul financiar si, nu în ultimul rând, întarirea încrederii în dezvoltarea domeniului de energie regenerabila.
Premise pentru realizarea celei mai bune platforme pentru energie regenerabila
Activitatile stabilite de participanti au vizat înfiintarea Fundatiei pentru Inovare în Energie Verde, o organizatie non profit care va fi realizata de companii si institutii din China si România, în cadrul Parcului de Inovare în Energie Verde din Bucuresti. Parcul este primul proiect pilot în concordanta cu aceste propuneri si va oferi cea mai buna platforma pentru energie regenerabila, agricultura si alte proiecte de colaborare.
De asemenea, fundatia va dezvolta proiecte comune de cercetare, investitii în parcuri eoliene si sisteme fotovoltaice, noi fabrici pentru turbine de vânt si module fotovoltaice si, în aceeasi masura, va dezvolta cooperarea în constructia de retele si sisteme de operare, stiinta, tehnologie, IT, software, educatie, securizarea surselor de energie regenerabila.
Fundatia va pune la dispozitie un fond special, constituit de la guvern, companii, institutii si alte societati, pentru a asigura resursele economice si suportul necesar pentru serviciile amintite.
În acest context, s-a propus ca în luna septembrie 2012 sa se organizeze o întâlnire în Beijing pentru a se discuta planul detaliat al dezvoltarii Parcului de Inovare în Energie Verde româno-chinez, inclusiv alte aspecte de lucru si propuneri de proiecte pilot, ca o actiune determinata de vizita premierului Wen în Europa de Est si a vizitei vice-mi-nistrului Cao Jianlin în România si la acest workshop.
Dupa încheierea acestui atelier stiintific, constatam cu multa satisfactie ca rezultatele deosebite obtinute vor constitui pentru ICPE-CA, în viitor, baza unor activitati de CDI bine definite si bine orientate. Este o satisfactie a institutului nostru care confirma, si de aceasta data, actualitatea si nivelul cercetarilor noastre.
aparut in: Marketwatch, pe 21 iunie 2012.