Parteneriat româno-chinez
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – ICPE-CA Bucuresti, în parteneriat cu Ambasada R. P. Chineze în România, cu Ministerul de Stiinta si Tehnologie al Chinei, cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a organizat workshop-ul cu tema „New Energy and its Business Opportunity in East Europe”.
Reuniunea s-a desfasurat la Bucuresti si în orasul Avrig, din judetul Sibiu. Au participat experti si reprezentanti ai mediului de afaceri din China, Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia, Japonia. Evenimentul a fost salutat de oficialitati precum Huo Yuzhen – ambasador al R.P. Chineze la Bucuresti, Nicolae Rotileanu – secretar de stat la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Sorin Dimitriu – presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Arnold Klingeis – primarul orasului Avrig.
Între subiectele dezbatute, s-au impus cele referitoare la rolul surselor regenerabile în viitorul energiei, la politicile si strategiile stimulative pentru o noua industrie energetica, la dezvoltarea tehnologica în noul sector de energie. Au fost prefigurate directii pentru strategii si initiative având ca scop economisirea energiei, elaborarea de tehnologii de stocare si utilizare a carbonului, precum si de tehnologii curate pentru industria carbunelui. De asemenea, au fost abordate subiecte privind sisteme de standardizare si certificare pentru piata de energie verde, modalitati si solutii pentru înlaturarea barierelor, studii de caz pentru orase cu retele inteligente de energie.
Rezultatele imediate ale reuniunii se regasesc în 12 propuneri de proiecte de colaborare stiintifica si economica, remarcându-se înfiintarea Fundatiei pentru Inovare în Energie Verde si a Parcului de Inovare în Energie Verde din Bucuresti. Dupa cum precizeaza initiatorii, „fundatia va dezvolta proiecte comune de cercetare româno-chineze, investitii în parcuri eoliene si în sisteme fotovoltaice, noi fabrici pentru turbine de vânt si module fotovoltaice si, în aceeasi masura, va dezvolta cooperarea în constructia de retele si sisteme de operare, stiinta, tehnologie, IT, software, educatie, securizarea surselor de energie regenerabila”. (F. A.)
Aparut in: Economistul nr. 25-26 (serie noua), 02 Iulie 2012.
Colaborare stiintifica si tehnologica europeana prin reteaua Enterprise Europe Network
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, institut coordonat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, sustine participarea institutiilor din Romania la colaborare stiintifica si tehnologica europeana prin reteaua Enterprise Europe Network.
Reteaua a fost lansata in 2008 de catre Comisia Europeana, Directia pentru Intreprinderi si Industrie, INCDIE ICPE-CA fiind partener al acestei retele.
Enterprise Europe Network este alcatuita din aproape 600 organizatii partenere din 50 de tari, avand rolul de a ajuta companiile sa patrunda pe piata Europeana si, de asemenea, sa profite de oportunitatile de afaceri.
In acest sens, pentru a tine la curent institutiile cu cele mai noi posibilitati de colaborare tehnologica de pe piata europeana, saptamanal cererile de tehnologii aparute in baza de date Enterprise Europe Network sunt centralizate de catre personalul ICPE-CA.
Cei interesati de o anumita cerere de tehnologie sau de o posibila colaborare pot solicita aceste date la adresele: office@icpe-ca.ro, ecomat@icpe-ca.ro.
Biroul de Presa ICPE-CA.
Aparut in: ComunicateMedia, Agerpres, RevistaSingur, AsiiRomani, Fabrica de Bani, eComunicate, Bursa, PromptMedia.