MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2012 Ianuarie

Comunicat de presa

Prin reorganizarea din 2004 a SC ICPE-CA SA, realizata in baza Hotararii de Guvern numarul 1282, INCDIE ICPE-CA desfasoara intr-un nou cadru activitati de cercetare-dezvoltare-inovare in domeniul ingineriei electrice.
Avand ca suport Programul National de Cercetare-Dezvoltare PN2, institutul a dezvoltat teme din domeniul ingineriei electrice. Acest Program a inlesnit institutului atingerea unor rezultate deosebite, dintre care se remarca motorul electric supraconductor, sistemul de predictie si diagnoza inteligenta pentru prevenirea avariilor cablurilor de energie, conductorul electric aerian cu autoprotectie la depunerile de chiciura si gheata, sistemul de purificare a apelor prin metode electrocinetice, cartusul filtrant pentru retinerea de CO2 si altele.
Institutul este implicat in proiecte cu impact major pentru mediul economic si social. Amintim aici elaborarea tehnologiei de fabricatie a unor repere pentru turbinele folosite in centralele nucleare, implicarea in dezvoltarea unui sistem de acceleratoare de particule in cadrul proiectului international FAIR, construirea in Boteni, Arges, a primei instalatii de biogaz din Romania, destinata utilizarii intr-o gospodarie mica, premiata la Bruxelles si Geneva cu medalii, obtinand, pentru aceasta realizare, si premiul AGIR in domeniul „Ingineria mediului”.
Instalatia a permis independenta fata de butelia de aragaz a unei gospodarii individuale in ceea ce priveste gatitul si incalzirea spatiului locativ, folosind balegar si resturi vegetale. Ce este inovativ la aceasta instalatie? Compartimentarea rezervorului ei, astfel incat deseurile, trecand dintr-o camera in alta, asigura eliberarea unei cantitati mai mari de biogaz.
Rezultatele institutului, obtinute cu suportul colaboratorilor sai, sunt de mare actualitate, cu aplicabilitate practica in domenii cum ar fi electroenergetica, stiinta materialelor, stiinta mediului, robotica.
Prin toate aceste realizari, ICPE-CA isi atinge obiectivele strategice impuse de misiunea sa asumata, cercetarea-dezvoltarea-inovarea in domeniul ingineriei electrice, pentru progresul bazat pe cunoastere, in beneficiul intregii societati.

aparut in: AgerpressWebprComuniatemediaArgesulinfoEcomunicateRO247.infoNiuzerPromoafaceriRssmonster,ScientiaAsiiromaniFabricadebani pe 6 ian.2012.

Comunicat de presa

In cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a luat fiinta revista Bulletin of Micro and Nanoelectrotechnologies. Revista trateaza in paginile sale studii stiintifice de specialitate din domenii precum:
– componente micro si nanoelectromecanice;
– micro si nanostructuri tipice actuatorilor, micromotoarelor si senzorilor;
– microsisteme de tip harvesting;
– tehnologii conventionale si neconventionale de MEMS si NEMS;
– noi materiale, proceduri de design si aplicatii ale MEMS si NEMS in biologie si in domeniul medical;
– studii teoretice si experimentale din domeniul electric, magnetic sau electromagnetic, cu aplicatii pe micro si nano actuatori;
– preocupari legate de standardizare, de analiza si evolutia economica si financiara a MEMS si NEMS pe piete specifice.
Cei interesati pot solicita revista la sediul institutului din Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti, la Biblioteca Nationala, la Biblioteca Metropolitana, sau o pot accesa online la adresa https://www.icpe-ca.ro/ro/publicatii.

aparut in: EcomunicateRO247.infoComuniatemediaAmosnewsDiscardWebprNiuzerMarketWatchFabricadebani pe 20 ian. 2012.

×