MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2011 Mai

Hanovra 2011 – mai bine decat in 2010.
Ce pregatim pentru 2012?

Comunicatul ANCS

In perioada 4-8 aprilie 2011 Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a participat cu stand propriu la Hanovra, in Germania, la cel mai mare targ international de tehnologie industriala.
ANCS a inaugurat anul acesta o noua practica – aceea de a avea un institut de cercetare ca invitat special la standul din cadrul Pavilionului cercetarii de la Targul international de la Hanovra. Invitat special anul acesta a fost Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – ICPE-CA.
Dintre produsele prezentate de acest institut mentionam: materiale din domeniul carbonic, produse folosite ca membrane si catalizatori intr-o celula electrolitica pentru desalinizarea apei, produse ceramice pe baza fosfatului de calciu folosite la reconstructia tesuturilor osoase, produse destinate sportului, in care nanomateriale pe baza de oxid de aluminiu sub forma nano ranforseaza aliaje de aluminiu, materiale pentru ecranarea campului electromagnetic (cu fire carbonice sau metalice), solutii coloidale de argint pentru constructia de tesaturi cu proprietati medicinale. Cea mai importanta prezenta a fost cea a grupului de eficienta si conservare a energiei din cadrul ICPE-CA cu cel mai important produs – electromagnetul sextupol, creat special pentru participarea la programul international Fair de contruire la Darmstadt a unui accelerator de particule, dar si cu motorul supraconductor, turbine eoliene si hidro (pentru energia cinetica a valurilor si a curentilor marini) – toate realizate impreuna cu partenerii industriali ai ICPE-CA.
Pe langa activitatile specifice participarii la targ, au fost organizate sesiuni de brokeraj menite sa faciliteze contactul si dezvolatarea relatiilor reprezentantilor Romaniei cu diversi parteneri straini. Aici s-a inregistrat un progres fata de anul trecut, cand au fost 24 de participanti romani, 26 de participanti straini si un total de 65 de contacte stabilite. Anul acesta, s-au integistrat 33 de participanti romani (din care 12 participanti – din cadrul standului ANCS) si 36 de participanti straini, dornici de a stabili legaturi de afaceri in Romania. Rezultatul: 132 de noi contacte stabilite.
Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania (ANCS) a reunit in stadul propriu peste 30 de produse si tehnologii inovative. Au participat 15 expozanti – institute nationale de cercetare-dezvolatare si companii cu activitate de cercetare-inovare. Participarea ANCS in cadrul Targului International de la Hanovra a fost prezenta si in Internet, prin transmisiuni live si interviuri zilnice cu expozantii prezenti in stand. Inregistrarea acestora poate fi urmarita pe www.fabricadebani.ro .
La editia 2011 a Targului international de la Hanovra au expus peste 6.500 de participanti din 65 de tari. Invitatul special a fost Franta, care si-a organizat participarea sub sloganul: „Inovare pentru crestere durabila”. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul francez, Francois Fillon, au inaugurat pe 3 aprilie, in fata a 2.400 de invitati, editia din 2011 a Targului International de la Hanovra.
Fata de editia din 2009, Targul de la Hanovra a atras anul acesta cu 30% mai multi vizitatori. In cele 5 zile au trecut pragul expozitiei peste 230.000 de vizitatori unici, dintre care 60.000 din strainatate.
La conferinta de final, presedintele Deutsche Messe, Dr. Wolfram von Fritsch, a comentat: „Evenimentul de anul acesta de la Hanovra a dat industriei un real impuls, accelerand procesul de redresare economica”.

Aparut in Fabrica de bani pe 24 mai 2011.

Inventiile romanesti in Parlamentul European 23-26 mai 2011

 
 
 
 

Inventiile romanesti in Parlamentul European 23-26 mai 2011

Corespondenta Agerpres de la Expozitia „Progresul UE prin inventii românesti”, inaugurata în PE

Bruxelles, 25 mai – Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Sediul din Bruxelles al Parlamentului European a gazduit marti seara vernisajul expozitiei ”Progresul UE prin inventii românesti”, organizata de europarlamentarul Petru Luhan împreuna cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.
În cadrul expozitiei, deschisa pâna la 26 mai, sunt prezentate 20 dintre cele mai reprezentative inventii românesti premiate în cadrul saloanelor internationale de inventii si care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru anul 2020, cu efecte economice de mare impact.
Printre inventiile expuse la Bruxelles se numara o instalatie care asigura diminuarea consumului de gaz natural cu cel putin 12% fata de alte instalatii similare, o compozitie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri si sosele care are un pret cu pâna la 40% mai scazut decât infrastructurile rutiere traditionale, având totodata o durata de viata de pâna la 40 de ani, un hyper CD-ROM capabil sa stocheze 10 Terra Bytes, considerat a aduce o noua revolutie în stocarea datelor, si un dispozitiv ce poate detecta cancerul în numai 6 minute.
Avem nevoie de recunoasterea valorii inventiilor românesti în plan european, dar mai ales de sprijinirea inventatorilor români în promovarea rezultatelor acestora. Mediul politic national si european trebuie sa sustina mai mult inovarea, mai ales având în vedere faptul ca pâna în 2020 fiecare stat membru trebuie sa aloce 3% din PIB pentru investitiile în cercetare-dezvoltare si inovare”, a spus eurodeputatul Petru Luhan.
Raluca-Ioana van Staden, care a creat, împreuna cu sotul ei Jacobus Frederick van Staden, un dispozitiv ce poate detecta cancerul în 6 minute, a declarat pentru Agerpres ca spera ca ”lumea stiintifica europeana sa aiba foarte mare încredere de acum încolo ca si noi putem obtine rezultate foarte bune”. ”Din pacate, suntem prea modesti si mereu credem ca ce fac altii în afara este mai bun, dar cred ca putem obtine si noi rezultate cel putin la fel de bune. Trebuie sa ne gândim ca aceasta expozitie poate fi un prim pas. Este foarte important ca inventiile românesti sa beneficieze de expunere si acest eveniment este un bun exemplu”, a spus Van Staden.
Sotii Van Staden, de la Institutul national de cercetare-dezvoltare pentru electrochimie si materie condensata Timisoara, au obtinut anul trecut la Salonul International de Inventii de la Geneva medalia de aur si Marele premiu din partea Asociatiei Europene a Inventatorilor.
O alta inventie extrem de interesanta este cea a Institutului national de cercetare-dezvoltare pentru inginerie electrica (ICPE-CA), care consta într-un conductor electric aerian cu autoprotectie la depunerile de chiciura si gheata, utilizabil în transportul energiei electrice pe liniile de înalta tensiune.
Calitatea conductorului nou propus prin inventia ICPE-CA este aceea ca pe el nu se depune chiciura si gheata indiferent de conditiile de temperatura, de aceea nu implica un consum suplimentar de energie. Conductorul, bazat pe un aliaj din fier, nichel, crom si mangan, are aceleasi caracteristici mecanice, tehnologice, de montaj si exploatare ca si conductorii actuali. În plus, nu este scump, costul estimat fiind cu numai 5-7% mai mare decât al conductorilor clasici.

Aparut in: GorjexclusivAdministratie.RoEvenimentul De MoldovaNiuzer.RoBursa.RoAfaceri La Minut.RoInfo Multicast.Ro, Machiavelli.Ro, Stire.Info, Roportal.Ro, 008.Ro, Infoportal.Ro, Suceava1.Ro, Observator De Constanta.Ro pe 25 mai 2011.

Revista Market Watch

Emisiuni Radio Romania Actualitati:

Liviu Palii – 28 mai 2011 – „despre cablul antichiciura prezentat la expozitia din Bruxelles„;

Emisiuni TV

Imagini expozitie Bruxelles – TVR1 – 28 mai 2011.

×